Ειδικότερα, τα ταξίδια επιστροφής από ευρωπαϊκές χώρες ευθύνονται για το 86% των εισαγόμενων κρουσμάτων την περίοδο Μάιος - Σεπτέμβριος, σύμφωνα με τη μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Μάλιστα η χώρα μας φέρεται πως ήταν η πηγή των περισσότερων εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αγγλία, με ποσοστό 21% των σχετιζόμενων με ταξίδι κρουσμάτων, που αντιστοιχεί σε 882 μολύνσεις στο σύνολο των 4.207 κρουσμάτων που εξέτασε η μελέτη.
Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου η Αγγλία δεν απαιτούσε απομόνωση των ταξιδιωτών μετά την επιστροφή τους από την Ελλάδα.
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η μελέτη γονιδιωματικής δείχνει την αποτελεσματικότητα των ταξιδιωτικών περιορισμών στη μείωση της εξάπλωσης του Covid-19, με τους περιορισμούς να συνδέονται με 40% χαμηλότερο ποσοστό επαφών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών σχολίασε στο BBC ότι: «όπως δείχνει αυτή η έκθεση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης του ιού από εισαγόμενα κρούσματα του Covid-19».
Ο ίδιος τόνισε ότι: «Καθοδηγούμενοι από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα για να αφαιρέσει τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους με την Ελλάδα και την Ισπανία και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ισχυρά μέτρα για την προστασία της χώρας από εισαγόμενα κρούσματα του ιού».
Και όλα αυτά ενώ πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έσπευσε να προαναγγείλει άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, παρόλο που αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου