Μια κοινή μελέτη του ΠΟΥ και της Κίνας σχετικά με την προέλευση του Covid-19 αναφέρει ότι η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιθανότερο σενάριο και ότι το ενδεχόμενο της διαρροής από κάποιο εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανο», σύμφωνα με προσχέδιο που έχει στα χέρια του το Associated Press.
Η δημοσίευση της μελέτης έχει επανειλημμένως καθυστερήσει, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η κινεζική πλευρά προσπαθούσε να παρακάμψει τα συμπεράσματα, προκειμένου να αποτρέψει την ευθύνη για την πανδημία, η οποία επιρρίπτεται στην Κίνα. Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι αναμενόταν η δημοσίευση «τις επόμενες λίγες ημέρες».
Το AP έλαβε σήμερα την σχεδόν τελική μορφή του κειμένου από διπλωμάτη χώρας μέλους του ΠΟΥ με έδρα τη Γενεύη. Δεν είναι καθαρό εάν η μελέτη θα αλλάξει πριν από την επίσημη δημοσίευσή της. Ο διπλωμάτης δεν θέλησε να ταυτοποιηθεί, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να τη δώσει στη δημοσιότητα πριν την επίσημη δημοσίευση.
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τέσσερα σενάρια, προκειμένου να βρουν την προέλευση του ιού που ονομάστηκε SARS-CoV-2. Στην κορυφή της λίστας ήταν η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου, ενδεχόμενο που χαρακτήρισαν ως πιθανό έως πολύ πιθανό. Αξιολόγησαν την άμεση μετάδοση από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο ως πιθανή και τόνισαν ότι η μετάδοση μέσω των προϊόντων «ψυχρής αλυσίδας» (κατεψυγμένων) είναι δυνατή, αλλά όχι πολύ πιθανή.
Ο κοντινότερος συγγενής του ιού που προκαλεί τον Covid-19 έχει εντοπιστεί στις νυχτερίδες, οι οποίες είναι γνωστό ότι μεταφέρουν κορονοϊούς. Ωστόσο, η μελέτη τονίζει ότι «η εξελικτική απόσταση ανάμεσα σ' αυτούς τους ιούς των νυχτερίδων και του SARS-CoV-2 υπολογίζεται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, υποθέτοντας την ύπαρξη ενός χαμένου κρίκου».
Σημειώνει επίσης ότι πολύ παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί στους παγκολίνους, αλλά επίσης ότι το βιζόν και οι γάτες είναι ευαίσθητα στον ιό COVID, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.
Η έκθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια επίσκεψη μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο COVID-19, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2020.
ΠΟΥ: Πόρισμα για την προέλευση του κορονοϊού: «Ολες οι υποθέσεις αξίζουν επιπλέον και πλήρεις έρευνες».
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θεωρεί ότι όλες οι υποθέσεις που μνημονεύονται στο πόρισμα της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού αξίζει να μελετηθούν.
«Ολες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι και αξίζουν επιπλέον και πλήρεις έρευνες, σύμφωνα με όσα έχω προς το παρόν», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην Γενεύη, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Συνεργασίας της Γερμανίας Γκερντ Μύλερ, διευκρινίζοντας ότι το πόρισμα δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση της μεταφοράς του ιού στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου ενδιάμεσου ξενιστή και ότι θεωρεί «σχεδόν απίθανη» την διαφυγή του από εργαστήριο.
Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας που πραγματοποίησε επίσκεψη τεσσάρων εβδομάδων στην Κίνα θα δοθεί στην δημοσιότητα αύριο.
Πηγή: Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου