Να ανοίξουν τα πάντα και να βγει ο κόσμος έξω από το σπίτι σε χώρους καλά αεριζόμενους και να ανασταλλούν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ζητεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Οποιαδήποτε συζήτηση περί ανοίγματος, με τους ίδιους όρους, είναι μία λάθος συζήτηση υποστηρίζει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Με την κατάσταση στην Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη εξαιτίας της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα (σ.σ. καταγράφηκε νέο ρεκόρ μολύνσεων) η επόμενη μέρα δείχνει να προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα που καταθέτει προτάσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
«Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω ή σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων, ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κ.λπ), ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebοοκ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης κόντρα στις φωνές για περισσότερους περιορισμούς και αυστηρότερα μέτρα.
Οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα είχε νόημα, αν η ελάφρυνση της αυστηρής καραντίνας συνοδευόταν με αμεσότατη λήψη μέτρων, όπως η επέκταση της τηλεργασίας και η τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα, ώστε η λειτουργία της αγοράς και η μετακίνηση των πολιτών να γίνονται με περισσότερη ασφάλεια, υπογραμμίζει (ethnos.gr) ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Αυτό που έχει σημασία, είναι να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν οικονομία και κοινωνία με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, αλλά, δυστυχώς, αυτό γίνεται με τραγικά αργά βήματα» διαπιστώνει ο καθηγητής.
Προσπαθώντας να δώσει μια απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει: «Αυτό που ζούμε, η μεγάλη διασπορά του ιού, είναι απόρροια των καθυστερήσεων και βέβαια των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στην Κρήτη. Η επέκταση της τηλεργασίας μπορεί να οργανωθεί μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, ενώ η τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα δε χρειάζεται περισσότερο από μία εβδομάδα ακόμα και σ ένα εμπορικό κέντρο».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου