Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Σπίρτζης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει να διορθώσει την καταστροφή της ΝΔ στα δημόσια έργα

Κύρια σημεία ομιλίας του Χρήστου Σπίρτζη, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, στη Βουλή στο σ/ν για τις δημόσιες συμβάσεις.
Δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις άσκησε ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρώην υπουργός Υποδομών στάθηκε σε πέντε σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τα δημόσια έργα και τα οποία χαρακτήρισε σκανδαλώδη.
Αναλυτικά είπε:
- Για την αύξηση του ορίου για απευθείας αναθέσεις στις 60.000 ευρώ:
«Έχει σκανδαλώδεις διατάξεις αυτή η νομοθέτηση. Η πρώτη είναι η αύξηση των ορίων απευθείας ανάθεσης σε 60.000 ευρώ. Η απάντηση για αυτό είναι απλή και προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που βγαίνουν από το κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώου των δημόσιων συμβάσεων. Σας τα καταθέτω για να καταλάβετε τι κάνετε. 361.471.079 ευρώ που είναι η αξία των συμβάσεων αξίας 20.000 έως 60.000 για το έτος 2019, που να ανέβει κιόλας αυτό ε; Δηλαδή, μισό δισ. θα μοιράσουν οι δεξιοί δήμαρχοι με απευθείας αναθέσεις. Συγχαρητήρια».
- Για την κατάργηση του ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων για τις απευθείας αναθέσεις:
«Το δεύτερο που είναι σκανδαλώδες στη διάταξη είναι η κατάργηση του ηλεκτρονικού συστήματος των απευθείας αναθέσεων. Γιατί; Εσείς που είστε μια παράταξη της μεταρρύθμισης και των ηλεκτρονικών συστημάτων γιατί καταργείτε το ηλεκτρονικό σύστημα να μην μπορεί ο υπουργός, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης να δίνει σε όποιον εκείνο θέλει αλλά να μην προκύπτει από μία ηλεκτρονική κλήρωση; Φέρτε τα στοιχεία, τα ζητήσαμε, ποιους φορείς του δημοσίου δεν έχουν τρέξει αυτό το σύστημα; Και πρώτος και κύριος ήταν ο κύριος της ΚΕΔΕ που ήρθε εδώ και είπε ότι καλώς καταργείτε. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν δίνετε λεφτά στην τοπική αυτοδιοίκηση, δίνετε στους δεξιούς δημάρχους το δώρο να κάνουν απευθείας αναθέσεις όπου θέλουν και αυτό δεν διασφαλίζει τον τεχνικό κόσμο της χώρας ούτε τον κόσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και τα έχουμε ζήσει. Και εσείς περισσότερο. Γιατί το κάνετε αυτό;»
- Για την κατάργηση των ηλεκτρονικών κληρώσεων που καθορίζουν τα μέλη των επιτροπών:
«Άλλη σκανδαλώδης διάταξη: Καταργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις που καθορίζουν τα μέλη των επιτροπών. Για ποιο λόγο; Πρέπει να ορίζει ο υπουργός ποιοι θα είναι οι υπάλληλοι που θα είναι στην επιτροπή, με κλήρωση δεν σας αρέσει; Πρέπει να είναι στημένη η επιτροπή; Βάζω ερωτήματα, δεν μας έχετε απαντήσει γιατί».
- Για τη μείωση του χρόνου ανάρτησης των αιρετών:
«Τέταρτη διάταξη: θα γίνει 10 ημέρες η ανάρτηση των αιρετών που σήμερα είναι δύο μήνες. Είναι, λέει, αίτημα της ΚΕΔΕ. Για ποιο λόγο; Βασική διάταξη διαφάνειας...»
- Για τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης έργων:
«Και τέλος, σκανδαλώδης διάταξη νούμερο 5 στα πρότυπα τεύχη διακηρύξεων έργων. Λέτε ότι μπορεί πρότυπα τεύχη να κάνει και η ΕΑΑΔΗΣΥ. Ποιος άλλος θα κάνει δηλαδή; Κάθε δήμος τα δικά του, κάθε υπουργείο τα δικά του; Είναι δυνατόν; Αντί να πηγαίνουμε στην κατεύθυνση της ομογενοποίησης; Και βέβαια λέτε για την αλλαγή, αυτό είναι τρομέρο, για την ιδιωτική επίβλεψη των έργων. Δεν φτάνει που έχετε παγώσει το προεδρικό διάταγμα που βγάλαμε δύο χρόνια τώρα που περιλαμβάνει και τα ασυμβίβαστα, κατοχυρώνει και το δημόσιο συμφέρον και τους μηχανικούς, δεν φτάνει που δεν έρχεστε να υιοθετήσετε αυτό που κάναμε στο Καστέλι, δηλαδή να γίνει ξεχωριστός διαγωνισμός για τον ανεξάρτητο μηχανικό και οι δημόσιες υπηρεσίες να ελέγχουν και τον ανεξάρτητο μηχανικό και τον παραχωρησιούχο και τον εργολάβο, έρχεστε και καταργείτε επί της ουσίας τις τεχνικές υπηρεσίες, τις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες και βάζετε να πληρώνονται από τους ίδιους τους εργολάβους. Νομίζω ότι αυτό είναι αντιμεταρρύθμιση. Κύριε Γεωργιάδη, είστε άνθρωπος της αγοράς, μπορεί να έχουμε χαοτικές διαφορές αλλά στην εταιρεία σας αποκλείεται να σας έφερναν χίλια βιβλία και να μην τα παραλάμβανε ένας. Να πληρώνατε τον προμηθευτή σας γιατί είπε ότι σας έφερε χίλια βιβλία».
Απευθυνόμενος στον τεχνικό κόσμο της χώρας, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής τόνισε: «Απευθύνομαι στον τεχνικό κόσμο της χώρας που σύσσωμος καταδίκασε το σημερινό νομοθέτημα. Κάντε υπομονή, κάντε αγώνα να φύγει η Νέα Δημοκρατία και από κυβέρνηση και από τοπική αυτοδιοίκηση και θα τα ξαναδιορθώσουμε».
Παράλληλα σημείωσε: «Έχω μείνει εμβρόντητος από τον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί. Θα μιλήσω κυρίως για τα δημόσια έργα γιατί σε αυτόν τον χώρο ευθύνης υπηρέτησα στις κυβέρνησεις του Αλέξη Τσίπρα και παρακολουθώντας τη συζήτηση, επειδή ήμουν και πρόεδρος του ΤΕΕ, είδα την απίστευτη ελαφρότητα, την απίστευτη παλαιοκομματική λογική και την άγνοια για τον τρόπο που αποδεχθήκατε την πρόταση του κυρίου Κατρίνη για τα πειθαρχικά της ΕΕΤΕΜ. Το πήρατε πίσω ευτυχώς, διαγράψατε όμως μία λέξη και η λέξη ήταν για όσους ασκούν το τεχνικό επάγγελμα είναι ή δεν είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ποιος θα τους ελέγχει αυτούς, ποιους θα ελέγχει τη δεοντολογία, το αν μπορούν να ασκούν σωστά το επάγγελμα του μηχανικού; Εντάξει, κάποιοι από το ΚΙΝΑΛ είναι στην παλιά, παραδοσιακή, παλαιοκομματική λογική που ήθελαν να κάνουν ένα ρουσφέτι και να κάνουν δύο τεχνικά επιμελητήρια στη χώρα γιατί είχαν ιδρύσει 700 ΤΕΙ. Αλλά και εσείς;»
Ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε και για το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες συμβάσεις:
«Συζητούμε σήμερα ένα κομβικής σημασίας νομοθέτημα, της τροποποίησης του 4412, δυστυχώς σε αυτές τις συνθήκες και δεν είναι καλό αυτό κύριε υπουργέ γιατί οι δημόσιες συμβάσεις και τα δημόσια έργα της χώρας μαζί με τις παραχωρήσεις αποτελούν βασικό, θεμελιώδες μοχλό ανάπτυξης, συμβάλλοντας καίρια στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην αναχαίτιση της ύφεσης, στη μείωση της ανεργίας και εν γένει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και σε παραγωγική κατεύθυνση».
«Έχουν περάσει 4,5 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του 4412, ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016 όπως ξέρετε, ενσωμάτωσε 2 ευρωπαϊκές οδηγίες, την 24 και την 25, για τις δημόσιες συμβάσεις, βιβλίο 1 και βιβλίο 2, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα νομοθετικό κείμενο ενιαίο και για τα τρία είδη συμβάσεων, δηλαδή για τα έργα, τις προμήθειες και τις υπηρεσίες. Αντικατέστησε τον νόμο Χατζηδάκη, τον 4181 του 2014, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε για δύο λόγους. Πρώτον, παρέπεμπε στην έκδοση τριών προεδρικών διαταγμάτων τα οποία ποτέ δεν εξεδόθησαν και ήταν και αντιενωσιακός γιατί δεν ενσωμάτωνε τις οδηγίες που έπρεπε. Ήρθε λοιπόν ο 4412 να καλύψει ένα μεγάλο θεσμικό κενό, ήταν υπουργός Ανάπτυξης ο Γιώργος Σταθάκης, είχαμε δουλέψει πολύ και με την πίεση των θεσμών στο κεφάλι μας, προκείμενου να βγει αυτό το θεσμικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό το περιβάλλον κατά τη γνώμη μου πέτυχε το σκοπό του. Όχι γιατί ήταν το άριστο νομοθέτημα αλλά γιατί στο κομμάτι των δημοσίων έργων δεν επιτράπηκε αυτό που ήθελε η ΝΔ, αυτό που ήθελε ο νεοφιλελευθερισμός σε όλη την Ευρώπη με τις προηγούμενες οδηγίες, δηλαδή το επιστημονικό έργο να μετατραπεί σε προμήθεια προϊόντος και το επιστημονικό έργο της μελέτης να μετατραπεί σε υπηρεσία. Κι αυτό ήταν η μεγαλύτερη νίκη».
Απάντηση σε Γεωργιάδη
«Κύριε Γεωργιάδη εμείς έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε τίποτα με τους δεξιούς δημάρχους. Ιδιαίτερα με τους δεξιούς δημάρχους που είναι αυτοδιοικητικοί και δεν είναι κομματικοί εντεταλμένοι. Εσείς θα έχετε πρόβλημα με τους δεξιούς δημάρχους που με αδιαφάνεια θα μοιράσουν μισό δισ. ευρώ. Εσάς θα κατηγορούν ως παράταξη που με αδιαφάνεια καταργήσατε το ηλεκτρονικό σύστημα κληρώσεων για να δίνουν οι δήμαρχοι που έχετε την εμπειρία από την παράταξη σας για να δίνουν όπου θέλουν και να τρέχουν μετά στα δικαστήρια και τις φυλακές. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα. Προφανώς, έτσι εκφράστηκε ο ελληνικός λαός αλλά τις συνέπειες της πολιτικής σας, των δεξιών δημάρχων και της δεξιάς κυβέρνησης και του δεξιού περιφερειάρχη τα ζήσαμε σε μια απλή χιονόπτωση».
Απάντηση σε Παπαθανάση, Κατρίνη
«Προφανώς και εμπιστεύομαι τους διπλωματούχους μηχανικούς και ιδιαίτερα τους ελεγκτές δόμησης οι οποίοι έγιναν όταν ήμουν εγώ πρόεδρος του ΤΕΕ όπως ξέρετε. Φαντάζομαι το ξέρετε αυτό, όπως και πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου αλλά εγώ κύριε Παπαθανάση και περνάω έτσι και στην ερώτηση του κυρίου Κατρίνη εγώ δεν ήμουν ποτέ, ενώ τότε ήμουν στο ΠΑΣΟΚ, ουρά του κόμματος που ανήκα ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Εγώ τιμούσα τον φορέα μου σε αντίθεση με άλλους σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι τους διπλωματούχους μηχανικούς αλλά δεν απαξιώνεις όλες τις διαδικασίες που οφείλεις να έχεις για να κατοχυρώνεις και τους ίδιους τους διπλωματούχους μηχανικούς σε σχέση με την αγορά. Δεν ξέρετε εσείς τι γινόταν στα πολεοδομικά γραφεία πριν; Πώς έγινε αυτό λοιπόν; Έγινε με ηλεκτρονικό σύστημα, έγινε με ηλεκτρονική κλήρωση και με τους κατάλληλους μηχανικούς. Τώρα τα καταργείτε. Καταργείτε και τους μηχανικούς που είναι στις επιτροπές με την κλήρωση, καταργείτε και το σύστημα κλήρωσης απευθείας αναθέσεων. Για αυτά που είπε ο κύριος Κατρίνης άλλοι ξεχνάνε την ιστορία, δυστυχώς, και για την λάσπη που συνεχίζεται και για τα υπόλοιπα αλλά εμείς το ΠΑΣΟΚ το αγαπήσαμε, κάποιοι από εσάς που μείνατε στο ΚΙΝΑΛ δεν το αγαπήσατε το ΠΑΣΟΚ. Δεν πειράζει. Για τους τεχνολόγους μηχανικούς, η ασχετοσύνη είναι απίστευτη. Το 1926 θεσμοθετήθηκε ο νόμος για την ίδρυση του ΤΕΕ που λέει ότι το ΤΕΕ ελέγχει το επιστημονικό και το επαγγελματικό έργο των μηχανικών ή όποιων ασκούν μέρος του. Γιατί το λέει αυτό; Γιατί δίνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αν κάνει πειθαρχικό η ΕΕΤΕΜ που είναι ένα σωματείο που δεν υπάρχει πουθενά ως τι θα τους ελέγξει, αν είναι καλά παιδιά; Ένας απόφοιτος τεχνολόγος μηχανικός δεν είναι υποχρεωτικό να είναι εγγεγραμμένος στην ΕΕΤΕΜ για να ασκεί το επάγγελμα. Είναι υποχρεωμένος όμως να γραφτεί στον ειδικό κατάλογο του ΤΕΕ για να ασκεί το επάγγελμα. Θα παρακαλούσα την τροποποίηση που κάνατε στο νόμο του 1926, που άντεξε έναν αιώνα, να την αποσύρετε, να μην τον αλλάξετε, είναι ιερός».
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: