Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Στη ζώνη του ημίφωτος που τείνει προς το λυκόφως

Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για την πανδημία, με αφορμή την επιδείνωση, τα γριφώδη κυβερνητικά ημίμετρα και την εξάντληση της οργισμένης κοινωνίας.
Κανένας δεν μπορεί να κουμαντάρει τα γκέμια των οργισμένων λέξεων. Πάνδημη η βουή: Θα μας τρελάνουν! Η πληθυντική διάσταση υπερβαίνει τα κομματικά διαχωριστικά και αποτυπώνει μια γενικευμένη αίσθηση εξάντλησης, θυμού και απελπισίας.
Οι κυβερνητικές παραπομπές στη σύγκριση με άλλες χώρες-θεμιτή προσπάθεια καθησυχαστικού χαρακτήρα-χάνουν σιγά σιγά την ουσία τους, ακόμη και όταν λένε την αλήθεια για την πανδημία. Δηλαδή, ότι ή χώρα μας τα πάει καλύτερα από άλλους.
Απλή η εξήγηση: Μια κουρασμένη κοινωνία με συνεχώς φθίνουσα την θαυμαστή μέχρι τώρα καρτερία της, περνάει εύκολα και φυσιολογικά στο άλλο άκρο. Φτάνει στην εξαγρίωση. Γιατί η αυτοεκπαίδευση στη στωϊκότητα έχει όριο.
Η κυβέρνηση φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται. Και κάνει ο,τι μπορεί για υπονομεύσει την αν(τ)οχή της κοινωνίας:
Διαδίδει ότι έρχονται έξυπνες λύσεις και τελικά σερβίρει γριφώδη ημίμετρα.
Διαβεβαιώνει συνεχώς ότι απομένει «μια τελευταία προσπάθεια», αλλά διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Και δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την διάψευση του είδους αυτού: ο κόσμος οχυρώνεται στην ευεξήγητη δυσπιστία του και ακούει εφεξής βερεσέ ο,τιδήποτε εκφεύγει κυβερνητικών χειλέων.
Ενημερώνει τακτικά για τις εξελίξεις και καλά κάνει, αλλά έχει μετατρέψει βαθμηδόν την ενημέρωση αυτή σε παράσταση στείρου διδακτισμού, ακατάσχετης φλυαρίας και βαρετών επαναλήψεων. Λίγα, κοφτά και ουσιαστικά θα ήταν αρκετά.
Επιτρέπει στους βαθμοφόρους της να εμφανίζονται στα ΜΜΕ και να εικάζουν, να προλέγουν, να προβλέπουν και συχνά να αλληλοδιαψεύδονται, επιτείνοντας τη σύγχυση. Μπήκε φρένο τώρα τελευταία στις εμφανίσεις, αλλά το κακό ήδη έχει επισυμβεί.
Συγκρότησε την συμβουλευτική επιτροπή αποκλειστικά από γιατρούς, αποφεύγοντας να ενθέσει έστω εκ των υστέρων και άλλες ειδικότητες απολύτως χρήσιμες (κοινωνιολόγους, οικονομολόγους, συγκοινωνιολόγους κ.α.), όπως κάνουν άλλες χώρες (π.χ. Ελβετία).
Θα μπορούσαν να προληφθούν και να αποφευχθούν πολλές αστοχίες, αν υπήρχε τέτοια επιτροπή. Επίσης, θα ήταν χρήσιμη η προβολή συγκεκριμένων θετικών γεγονότων, όπως η άμεση αποτελεσματικότητα του εμβολίου: ήπιες συνέπειες σε όσους ανιχνεύονται θετικοί στον ιό μετά το πρώτο εμβόλιο. Ηπιότερες και από τα συμπτώματα της κοινής γρίπης.
Αδρανεί να επιτάξει νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, παρ΄ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν πρόκειται για απλό εγχείρημα. Ομως προκύπτει αναγκαίο. Μονόδρομος.
Όμως, μιλώντας για την επιδείνωση της κατάστασης, θα ήταν ένδειξη μυωπίας και απαράδεκτης παράκαμψης, αν δεν συνυπολογιστούν οι ποταμηδόν διαδηλώσεις του τελευταίου καιρού ως παράγων διάδοσης του ιού.
Κανένα επιχείρημα δεν τις νομιμοποιεί ηθικά. Ούτε π.χ. η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ούτε η πραγματική ανάγκη να δια-δηλωθούν αιτήματα και αντιδράσεις. Το θεμιτόν του πράγματος δεν αναιρεί την επίφοβη για την υγεία πτυχή του.
Δεν ισοφαρίζεται το κινδυνώδες της παρέκβασης από την επίκληση κυβερνητικών ευθυνών π.χ. για τις συγκοινωνίες, τα ημίμετρα κλπ.
Κάθε αρνητικό, κάθε αστοχία, κάθε παραβίαση των μέτρων ενισχύει την ιοφόρα δυναμική. Κατά τούτο, δεν έχει νόημα να αναζητείται ο βαθμός αρνητικής εισφοράς εκάστου εξ αυτών. Όλα βλάπτουν. Οι επιπτώσεις ορατές.
Υστερόγραφα
Λέμε να το καθιερώσουμε. Κάτι σαν στήλη μέσα στη στήλη. Με αναφορά σε σημαντικά γεγονότα που δεν απασχολούν την φλεγόμενη επικαιρότητα όσο τους αξίζει. Ενδεικτικώς:
*Δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ότι η πολιτική και η θεσμική σταθερότητα είναι τα σημαντικότερα εφόδια για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.
Σωστά. Αλλά ξέχασε την Δικαιοσύνη. Όταν ενας επενδυτής περιμένει χίλια χρόνια μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο επι των ενστάσεων, απογοητεύεται τα παρατάει και φεύγει. Δυστυχώς, δεν επισημαίνεται κάποια πρόοδος στον τομέα αυτόν.
*Μισή σελίδα και βάλε κατέλαβε στην «Καθημερινή»(21.2.2021) ένα ενδιαφέρον άρθρο για «Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη». Διεκτραγωδεί την κατάσταση που επικρατεί, επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για «νοοτροπία έντονης παρέμβασης» στην Δικαιοσύνη και παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.
Θαυμάσια, θα πείς. Βλέπεις, όμως, ποιός υπογράφει το άρθρο και σε κατακλύζει θυμηδία. Διότι ο συγγραφεύς έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας επι πολλά χρόνια! Και, φυσικά, δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε(και) για μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη.
Θράσος; Φυσικά! Αποφυγή οιασδήποτε αυτοκριτικής; Μα βέβαια. Διότι τα στοιχεία αυτά είναι συνυφασμένα με τον συγγραφέα. Δηλαδή, με τον Κώστα Σημίτη…
*Ερωτοτροπεί με την Γαλλία και την Αίγυπτο εσχάτως ο ευέλικτος Ερντογάν. Και αύριο, δεν αποκλείεται να κάνει ανοίγματα και προς το Ισραήλ, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ του Μπάιντεν. Ανησυχητικά σημάδια. Σήματα λυγρά…

Γιάννης Τριάντης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: