Σε δεινή θέση βρίσκονται δεκάδες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που εργάζονται σε εφορίες και τελωνεία εδώ και χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οδηγούνται σε απόλυση καθώς στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ανανέωση των συμβάσεών τους, παρά τη μοριοδότηση της πολύχρονης προϋπηρεσίας τους, βρέθηκαν εκτός λίστας επιτυχόντων.
Οι 18μηνες συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνται λήγουν στο τέλος του μηνός και παρά τις πιέσεις και εκκλήσεις που διατυπώνονται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης -με ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αλλά και τροπολογία που καταθέτει το ΜέΡΑ25 σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή-, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να συζητήσει λύση.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από μία εβδομάδα, έπειτα από παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Καραγεώργη Σερβίας, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (άρθρο 8 του ν. 4506/2017) για προσλήψεις με 18μηνη σύμβαση μέσω ΑΣΕΠ με ευνοϊκή μοριοδότηση προϋπηρεσίας, αλλά και με κριτήρια «με εξόχως κοινωνικό χαρακτήρα» (ανεργία, αναπηρία, πολυτεκνία, μονογονεϊκές οικογένειες).
Είναι προφανής η προσπάθεια του υπουργείου να φέρει σε αντιπαράθεση τις εργαζόμενες που έπειτα από 3 χρόνια απασχόλησης και σε μεγάλες ηλικίες μένουν χωρίς δουλειά με πολίτες που επίσης έχουν ανάγκη για δουλειά.
Αυτό που αποκρύπτει το υπουργείο είναι ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες έχουν κερδίσει πρωτόδικη απόφαση από το 2014 που χαρακτηρίζει αορίστου χρόνου τη σχέση εργασίας τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απόφαση που θα κριθεί αμετάκλητα στον Αρειο Πάγο τους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ οι καθαρίστριες διά του δικηγόρου τους αναμένεται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουν στις θέσεις τους και μετά τις 30 Μαρτίου οπότε λήγουν οι συμβάσεις τους.
Γ.Κ.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου