Ο λόγος για το “σχέδιο Πισσαρίδη” – στο οποίο έχουν ενσωματωθεί με τη σειρά τους όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ- που θα πάρει σάρκα και οστά και περιλαμβάνει την κατάργηση του ειδικού ανώτατου ορίου των 90 ωρών υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και την εξίσωσή του με το όριο των 120 ωρών που ισχύει στους άλλους κλάδους της οικονομίας, φέρνοντας έτσι τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες.
Εντωμεταξύ εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης. Πρόκειται επιτέλους για μια θετική εξέλιξη – αφού αναβαλλόταν ξανά και ξανά από πέρυσι- η οποία όμως δυστυχώς θα έχει τελικά αρνητικό πρόσημο.
Οι φορείς, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, σύμφωνα με την σχετική διάταξη, την ειδική ρήτρα που προβλέπεται στον νόμο του 2013, που αναφέρει ότι: «Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη το Γραφείο Προϋπολογισμού ου κράτους της Βουλής προέβλεψε ύφεση 7% το πρώτο τρίμηνο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τους ήδη ταλαιπωρημένους εργαζόμενους οι οποίοι λένε το ψωμί ψωμάκι αφού αναγκάζονται να ζουν με αναστολές των 534 ευρώ εδώ και ένα και πλέον χρόνο ή στην καλύτερη περίπτωση αρκετούς μήνες!!!
Την ίδια ώρα αυξάνεται η αγωνία των εργαζομένων για το αν θα έχουν μια θέση εργασία στο άμεσο μέλλον αφού στον Εμπορικό κόσμο η επόμενη μέρα είναι και το κυρίαρχο ζήτημα για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων και δυστυχώς ο καταιγισμός λουκέτων φαντάζει να είναι αναπόφευκτος.
Αντριάνα Βασιλά
Πηγή: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου