Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ τρεις προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού που τραυματίστηκε στη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται για έναν 22χρονο που ενοχοποιήθηκε επειδή βρέθηκε το πορτοφόλι του κοντά στο σημείο της επίθεσης στον αστυνομικό, έναν 23χρονο που βρέθηκε κατηγορούμενος εξαιτίας υποκλαπεισών συνομιλιών και έναν 30χρονο που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πτώση του αστυνομικού και επιβαρύνεται με την κατάθεση του κουνιάδου του που τον τοποθετεί στο πλήθος που στράφηκε κατά του αστυνομικού.
Η «Εφ.Συν.» δημοσιοποιεί δύο πολύ σημαντικές καταγγελίες για βασανισμούς συλληφθέντων από αστυνομικούς, που θυμίζουν τις καταγγελίες αναρχικών για βασανισμό τους στη ΓΑΔΑ το 2012, όταν η βρετανική εφημερίδα «Guardian» έκανε λόγο για βασανιστήρια ανάλογα με αυτά στις φυλακές του Αμπου Γκράιμπ. Τότε οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ είχαν οδηγηθεί στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αλλά τη γλίτωσαν κυρίως λόγω του ότι οι περισσότερες κατηγορίες είχαν παραγραφεί.
Το αίσθημα ατιμωρησίας και ασυλίας των αστυνομικών, εκτός από το να ενισχύει την επαίσχυντη δράση τους, οδηγεί τους συλληφθέντες στην ανάγκη δημόσιας δήλωσης ότι το κράτος είναι υπεύθυνο για ό,τι τους συμβεί.
Καταγγελία 18χρονης για σεξουαλική παρενόχληση από ΜΑΤατζή
«Πάμε στο στενό να σε γαμήσω»
Μια 18ρονη συλληφθείσα συγκλονίζει με την καταγγελία της για τον άγριο ξυλοδαρμό της από πέντε πάνοπλους άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ και για τη σεξουαλική παρενόχλησή της από άνδρα των ΜΑΤ που της έπιασε τα οπίσθια λέγοντας «πάμε στο στενό να σε γαμήσω». Οταν διαμαρτυρήθηκε, ο ίδιος ΜΑΤατζής τής έριξε μπουνιά στο πρόσωπο και δέχτηκε νέες σεξιστικές απειλές, όπως «εσύ θα γαμηθείς, να το θυμάσαι». Το μαρτύριό της συνεχίστηκε και στη ΓΑΔΑ, όπου καταγγέλλει ότι απειλήθηκε, ξυλοκοπήθηκε, στερήθηκε φαγητό, νερό και έξοδο από το κελί της και της αρνήθηκαν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια μέχρι τη μέρα που πέρασε από ανακριτή.
Την καταγγελία της επιβεβαιώνουν οι δύο συλληφθέντες που μιλούν σήμερα στην «Εφ.Συν.». «Την έβριζαν “πουτάνα”, φώναζε και ακουγόταν στην άλλη άκρη του διαδρόμου που ήμασταν εμείς. Οταν πήγαμε στον εισαγγελέα είδαμε πόσο χτυπημένη ήταν». Η 18χρονη αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες. Φέρει ακόμα σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπό της, το οποίο είναι πρησμένο και μελανιασμένο, ενώ έχει χτυπηθεί και στα πόδια.
Η αποτύπωση του φόβου στα μάτια ενός συλληφθέντος
Ενας από τους 16 συλληφθέντες περιγράφει στην «Εφ.Συν.» μέρος όσων διαδραματίστηκαν στη ΓΑΔΑ μετά την προσαγωγή του. Αν και αρχικά εκτιμούσε ότι σύντομα θα αφηνόταν ελεύθερος λόγω της μη συμμετοχής του σε έκνομες πράξεις, τελικά βρέθηκε αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, όπως οι περισσότεροι συλληφθέντες.
Οπως μας λέει, το βράδυ της 9/3/21 προσαχθέντες από διαφορετικά σημεία της Νέας Σμύρνης και σε διαφορετικό χρόνο μεταφέρονταν στη ΓΑΔΑ, χωρίς καμία εξήγηση για ποιον λόγο βρίσκονται εκεί και χωρίς να τους επιτρέπεται το δικαίωμα επικοινωνίας με δικηγόρο, ενώ είχαν κατασχεθεί προσωρινά τα κινητά τηλέφωνά τους. Εκείνη την ώρα δεν γνώριζαν καν για την έκταση των επεισοδίων, ούτε για τον τραυματισμό του αστυνομικού, αλλά τσουβαλιάζονταν τριάντα άτομα σε έναν μικρό χώρο στον έκτο όροφο της ΓΑΔΑ, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την πανδημία και ενώ κάποιοι αστυνομικοί τούς απευθύνονταν χωρίς να φορούν μάσκες.
Οι προσαχθέντες βίωσαν αστυνομικές αυθαιρεσίες, όπως για παράδειγμα κατά την είσοδό τους στη ΓΑΔΑ που τους έλεγαν χαρακτηριστικά «Το χαρήκατε, πουτάνες, απόψε; Θέλατε νεκρό συνάδελφο;» ή όταν άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ περνούσαν με κατασχεθέντα (καδρόνια, πέτρες) υπονοώντας ότι θα τους τα φορτώσουν στο κατηγορητήριο. Εμφανή ήταν τα χτυπήματα κάποιων προσαχθέντων, μερικοί από τους οποίους είχαν «ειδική μεταχείριση» σε γραφεία του έκτου ορόφου με ανακριτικές μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Από τα δωμάτια αυτά οι περισσότεροι, όπως παρατηρεί ο συλληφθείς, έβγαιναν τρομαγμένοι, κυρίως οι ανήλικοι, ενώ κάποιοι ενήλικοι δήλωναν σωματική και λεκτική βία. Αυτά, όπως προσδιορίζει χρονικά, συνέβαιναν από τις πρώτες προσαγωγές περίπου στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, διάστημα κατά το οποίο όσοι παρέμειναν στη ΓΑΔΑ δεν έφαγαν, δεν ήπιαν νερό και δεν κοιμήθηκαν.
Το πρωί της Τετάρτης οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα καλούμενοι να υπερασπιστούν σε αυτήν την κατάσταση τον εαυτό τους και επέστρεψαν στη ΓΑΔΑ, όπου οδηγήθηκαν σε κελιά για να παραμείνουν μέχρι την απολογία τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι παρατήρησαν τη διαφορετική, πιο ευπρεπή, μεταχείριση που είχαν μόνο κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους στην Ευελπίδων.
Ομως, όπως μας λέει, στα κρατητήρια η μεταχείρισή τους ήταν επιλεκτική, καθώς άλλους δεν τους άφησαν να πάνε καθόλου στην τουαλέτα ή να πιουν νερό, σε άλλους επέτρεπαν την τουαλέτα τρεις φορές τη μέρα, ενώ απαγόρευσαν την έξοδο από το κελί σε τέσσερις συλληφθέντες (δύο αγόρια και δύο κορίτσια). Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το βράδυ της Τετάρτης, μόλις κάποιοι είχαν καταφέρει να κοιμηθούν, τους έβγαζαν ξαφνικά στον διάδρομο έναν έναν με λαβές και τους οδηγούσαν σε δωμάτιο χωρίς κάμερες, όπου τους διέταζαν να βγάζουν τα ρούχα τους και να κάνουν βαθύ κάθισμα.
Στους συλληφθέντες δεν επιστράφηκαν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα και έμειναν στα αζήτητα πολλά από αυτά που τους έστελναν οι οικείοι τους τις μέρες της προσωρινής τους διαμονής. Για τον λόγο αυτό εκφράζουν φόβο ότι οποιοδήποτε από αυτά τα αντικείμενα μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους ανά πάσα στιγμή και δηλώνουν δημόσια ότι σε μια τέτοια περίπτωση την ευθύνη έχει η ελληνική αστυνομία.
Γιώτα Τέσση, Ελένη Ευστρατίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου