Την περίοδο κατά την οποία έχει έρθει ορμητικά στην επικαιρότητα το θέμα της αντιμετώπισης των κακοποιημένων ανηλίκων (λόγω και του σκανδάλου Λιγνάδη) είναι απορίας άξιον γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδεικνύει κωλυσιεργία στην εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου το οποίο εκσυγχρονίζει, το τοπίο που αφορά τον τρόπο κατάθεσης αυτών των παιδιών στις Αρχές.
Ο θεσμός των "Σπιτιών του Παιδιού" υπάρχει στη νομοθεσία της χώρας από το 2017 (Nόμος 4478/2017). Η σχετική υπουργική απόφαση για τη λειτουργία τους υπογράφηκε το 2019. Το ελληνικό δημόσιο, ακόμη και σήμερα, πληρώνει ενοίκιο για τα κτίρια στα οποία θα έπρεπε να στεγάζονται οι εν λόγω δομές οι οποίες παρόλα αυτά δεν λειτουργούν! Και αντί το Υπουργείο να σπεύσει έτσι ώστε να τις καταστήσει άμεσα λειτουργικές, μοιράζει (με απευθείας ανάθεση) κρατικό χρήμα στην Ε.Ε.Τ.Α.Α για να δημιουργήσει νέο θεσμικό πλαίσιο!
Το NEWS 24/7 έχει στη διάθεσή του το σύνολο της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης στις 26 Οκτωβρίου του 2020 και για την οποία δεν υπήρχε η παραμικρή επίσημη ενημέρωση. Για λογαριασμό του Υπουργείου υπογράφει η υπηρεσιακή γραμματέας Βασιλική Γιαβή (με πανίσχυρο ρόλο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λύνει και δένει στο Υπουργείο) και για λογαριασμό της Ε.Ε.Τ.Α.Α ο διευθύνων σύμβουλος Σπυρίδων Σπυρίδων. Ειρήσθω εν παρόδω, η Ε.Ε.Τ.Α.Α, παρά το γεγονός ότι έχει ως μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο και φορείς της Αυτοδιοίκησης και του Κοινωνικού Τομέα, είναι ΑΕ, λειτουργεί κοντολογίς με όρους αγοράς.
Τι αναφέρει η σχετική σύμβαση; Στη σελίδα 1 διαβάζουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης "έχοντας διαπιστώσει αδυναμίες και ανεπάρκειες στο υφιστάμενο πλαίσιο (σσ για τις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων και για τα Σπίτια του Παιδιού) προωθεί τον εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων δομών, σύμφωνα με τις μεθόδους και τα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών". Θαυμάσια. Με ποιο τρόπο όμως;
Συγκροτήθηκε γι' αυτό το σκοπό από τις 17 Ιουλίου επιτροπή για την εισήγηση των θεσμικών αλλαγών που κρίνονται απαραίτητες για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων (2η σελίδα της σύμβασης). Η Επιτροπή αυτή (υποτίθεται πως) ολοκλήρωσε τις εργασίες της και υπέβαλε έκθεση στον Υπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις. Ετσι αποφασίστηκε η συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Στο άρθρο 1 της προγραμματικής σύμβασης ακολούθως διαβάζουμε το εξής: "Αντικείμενο της παρούσας προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η συλλογή και έρευνα του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις ΕΠΑ και τα Σπίτια του Παιδιού και τη διατύπωση σχεδίου νόμου και αιτιολογικής έκθεσης για την αναδιάρθωση των δύο αυτών θεσμών".
Μα νόμος για τα Σπίτια του Παιδιού υφίσταται ήδη! Οπως είπαμε από το 2017. Γιατί πρέπει α δοθούν 100.000 ευρώ στην Ε.Ε.Τ.Α.Α για να "τρέξει" τη διαδικασία πάλι από την αρχή ενώ τα σπίτια είναι ήδη έτοιμα; Και αν, τέλος πάντων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης χρειαζόταν τέτοιου είδους υπηρεσία για εκπόνηση νέου σχεδίου νόμου, δεν διαθέτει νομική υπηρεσία γι' αυτήν ακριβώς τη δουλειά;
Υποτίθεται επίσης ότι η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Διανύουμε το Μάρτιο του 2021 και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν αυτό το περίφημο σχέδιο νόμου (το οποίο θα αντικαθιστούσε το πλαίσιο του 2017) είναι έτοιμο ή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.
Βάσει της σύμβασης επίσης, (άρθρο 3, σελίδα 3) η Ε.Ε.Τ.Α.Α αναλάμβανε και την υποχρέωση σύνταξης έκθεσης πεπραγμένων με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου από την υπογραφή της σύμβασης. Ούτε γι' αυτό υπάρχει ενημέρωση.
Στο άρθρο 4, σελ 4 μαθαίνουμε ότι το συνολικό κόστος του αντικειμένου της σύμβασης είναι 100.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ και ότι η χρηματοδότησή της θα γίνει με ιδίους πόρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα δε με όσα υπογράφηκαν, η Ε.Ε.Τ.Α.Α έχει ήδη εισπράξει το 40% του συνολικού ποσού, 40.000 ευρώ δηλαδή, για τις υπηρεσίες της με την υπογραφή της σύμβασης.
Υπάρχει όμως και ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που δημιουργεί ερωτηματικά. Με απόφαση του στις 5 Ιουνίου του 2020 (η οποία πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 20206), το Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκρότησε επιτροπή (άλλη μία) για την εισήγηση των θεσμικών αλλαγών που κρίνονται απαραίτητες για την αναβάθμιση των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων.
Βρισκόμαστε, θυμίζουμε, πέντε μήνες πριν υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Σ' αυτήν την επιτροπή λοιπόν ήταν μέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α Σπυρίδων Σπυρίδων, ο οποίος, πέντε μήνες αργότερα, θα βάλει την υπογραφή του στην προγραμματική σύμβαση η οποία καταγράφηκε παραπάνω. Προέκυψε τυχαία η αλληλουχία αυτών των γεγονότων; Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής είναι η Βασιλική Γιαβή, στην οποία ανήκει η έτερη υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.
Επί της ουσίας, δηλαδή σε ότι αφορά τη λειτουργία των Σπιτιών του Παιδιού, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόζεται και καινούργιος δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα; Οι κακοποιημένοι ανήλικοι καταθέτουν για τις πιο τραυματικές εμπειρίες της ζωής τους σε ακατάλληλο περιβάλλον (ΓΑΔΑ, αστυνομικά τμήματα κτλ) και μιλούν σε ανθρώπους που δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι κάτι που είχε σχολιάσει με καυστικό τρόπο η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου σε σχετική συνέντευξη τύπου προ ημερών.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το ελληνικό δημόσιο, σε εποχές πρωτοφανούς κρίσης, σπαταλά 100.000 ευρώ για να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο που σε ότι αφορά τα Σπίτια του Παιδιού και την εν γένει προστασία των κακοποιημένων ανηλίκων υπάρχει ήδη. Και ακόμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει ότι μελετά μαζί τόσο τις περιπτώσεις των ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά (είναι το αντικείμενο των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων) όσο και των κακοποιημένων. Το ένα επιστημονικό αντικείμενο όμως δεν έχει καμία σχέση με το άλλο.
Κάπως έτσι, τέλος, τα χρήματα του Ιδρύματος Νιάρχου με τα οποία Ελληνες ψυχολόγοι ειδικεύτηκαν στο καλύτερο σχετικό με την αντιμετώπιση κακοποιημένων ανήλικων κέντρο των ΗΠΑ (στην Αλαμπάμα) πήγαν στράφι.
Νίκος Γιαννόπουλος
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου