Νέο κύμα εκφοβισμού των εκπαιδευτικών ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που καίει τη σχέση του με την εκπαιδευτική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κ. Κεραμέως για την αξιολόγηση, περιλαμβάνεται διάταξη για τον αποκλεισμό από επιτελικές θέσεις όσων εκπαιδευτικών δεν αξιολογηθούν.
Ηδη η κ. Κεραμέως έχει διαμηνύσει σε διευθυντές σχολείων την «υπηρεσιακή υποχρέωση όλων» να συμμετάσχουν στον θεσμό, επιχειρώντας νέο εκφοβισμό μετά την παράδοση των ονομάτων όσων δεν κατέθεσαν βαθμολόγηση α’ τετραμήνου σε Γυμνάσια-Λύκεια.
Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, μιλώντας πρόσφατα στους διευθυντές για την αξιολόγηση παρέπεμψε σε «ό,τι συνεπάγεται κάθε υπηρεσιακή υποχρέωση», υπαινισσόμενη τις συνέπειες της άρνησης συμμετοχής στην αξιολόγηση, η οποία ήδη έχει ανάψει φωτιές στον κλάδο. Η ΟΛΜΕ έχει λάβει απόφαση για απεργία-αποχή, ενώ είναι μαζική η αντίδραση των εκπαιδευτικών στην εργαλειοποίηση της αξιολόγησης ώστε, αντί να αναβαθμιστούν, εν τέλει να υποβαθμιστούν σχολεία, μαθητές και διδάσκοντες.
Η διεθνής εμπειρία είναι τόσο ξεκάθαρη, λένε οι εκπαιδευτικοί, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τους σκοπούς της αξιολόγησης. «Αυτονομία» που καλύπτει την εγκατάλειψη και παράλληλα πολυκατηγοριοποίηση των σχολείων (από τα κακά που θα κλείσουν, μέχρι τα υποβαθμισμένα που θα αφεθούν στην τύχη τους και τα καλά που δεν μπορεί να είναι μαζικά), ανισότητα στην εκπαίδευση και αλλοίωση του χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας.
Δεν είναι εύκολο για την υπουργό Παιδείας να κάμψει τη διάχυτη καχυποψία για τον πραγματικό σκοπό της αξιολόγησης. Προς το παρόν, επιμένει στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάταξη που ετοιμάζεται (και θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί τον Μάρτιο) προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν θα συμμετάσχουν στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων θα αποκλείονται από τη διαδικασία κρίσης στελεχών Εκπαίδευσης (από διευθυντές σχολείων έως διευθυντές Εκπαίδευσης, περιφερειακούς διευθυντές κ.ά.).
Οι εκπαιδευτικοί δείχνουν την ίδια μαζική στάση με τις εκλογές-παρωδία για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Επιπλέον, πολλοί παραπέμπουν σε δικαστικές αποφάσεις που έχουν ακυρώσει ανάλογες ενέργειες της κεντρικής διοίκησης για αποκλεισμό σε διαδικασία αξιολόγησης (ν. 4369/2016) λόγω συμμετοχής σε απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ.
Αννα Ανδριτσάκη
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου