Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Μπουρνού:
Με μια σειρά από αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διατάξεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταργεί με βεβιασμένες διαδικασίες τις ζωογόνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση νομοθετικές ρυθμίσεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» (νόμος 4555), που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018.
Μεταξύ αυτών, καταργεί τα αυτόνομα ψηφοδέλτια και τη χωριστή κάλπη για την ανάδειξη των συμβουλίων των κοινοτήτων, αποκλείοντας από τις εκλογές πολλούς συντοπίτες μας που θέλουν να προσφέρουν στα χωριά τους και στις κωμοπόλεις τους, χωρίς να ταυτιστούν με τις παραταξιακές ή προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων Δημάρχων. Με το στανιό υποχρεώνει τους υποψήφιους για τα συμβούλια κοινοτήτων, να χωθούν κάτω-κάτω στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια, ώστε αναγκαστικά να κουβαλήσουν ψήφους στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου.
Καταργούν δε την ψήφο των δημοτών, αφού όποιος συνδυασμός εκλέξει δήμαρχο - την πρώτη Κυριακή με 43% (!) ή τη δεύτερη Κυριακή - αποκτά δοτή πλειοψηφία στα συμβούλια των κοινοτήτων άνω των 500 κατοίκων, ακόμα και αν ο συνδυασμός αυτός μειοψηφήσει στη συγκεκριμένη κοινότητα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τις εκλογές του 2010 και του 2014 (που εφαρμόστηκε αυτό το απαράδεκτο σύστημα), συνδυασμών που πλειοψήφησαν σε κοινότητες, όπου πήραν ακόμη και κάτω από 10% των ψήφων!
Όσο για τις κοινότητες των πρωτευουσών των Δήμων, δηλαδή τις κοινότητες Μυτιλήνης, Καλλονής και Μύρινας, αυτές η κυβέρνηση τις καταργεί με μια μονοκοντυλιά.
Ακόμη, στις κοινότητες τριακοσίων έως πεντακοσίων κατοίκων καταργεί τα συμβούλια, επιτρέποντας μόνο σε έναν «εκπρόσωπο κοινότητας» να τρέχει και να μην φτάνει.
Στις εκλογές του 2019, με θέλγητρο τα αυτόνομα κοινοτικά ψηφοδέλτια, μαζί με τους πολλούς έμπειρους αιρετούς, που για πολλά χρόνια μάχονται για τη ζωή των συγχωριανών τους, αναδείχθηκαν και πολλοί νέοι άνδρες και γυναίκες στα συμβούλια των κοινοτήτων, που ρίχτηκαν με κέφι στη δουλειά, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Όλους αυτούς τους συντοπίτες μας, παλιούς και νέους της Τοπικής (κοινοτικής) αυτοδιοίκησης, τους παραπετά η κυβέρνηση της ΝΔ, αδιαφορώντας πλήρως για την εγκατάλειψη των χωριών, αφού θα λείψουν οι υπηρεσίες που προσέφεραν στους συγχωριανούς τους.
Είναι φτηνή η ψευτοδικαιολογία της κυβέρνησης, ότι τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τα συμβούλια των κοινοτήτων είναι αντισυνταγματικά, διότι δήθεν συνιστούν τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης (ενώ το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο). Ποιό δικαστήριο ή αρμόδια κρατική αρχή ή συμβούλιο το λέει αυτό; Κανένα, αφού και ο Νόμος 4555 του 2018 κρίθηκε συνταγματικός και οι εκλογές του 2019, αλλά και τα συμβούλια που εκλέχτηκαν, κρίθηκαν νόμιμα από τα αρμόδια δικαστήρια. Αδιαμφισβήτητα, τα συμβούλια κοινοτήτων εντάσσονται στην ενδοδημοτική αποκέντρωση, όπως άλλωστε και μια σειρά άλλων συμβουλίων και επιτροπών, που προβλέπονται στον Κώδικα Δήμων.
Συντασσόμαστε με τις δημοκρατικές διεκδικήσεις των Δικτύων Κοινοτήτων της Λέσβου και όλης της χώρας, που διατρανώνουν την εθνική ανάγκη για αναβάθμιση των κοινοτήτων και όχι για υποβιβασμό, που θα τον πληρώσουν ακριβά οι δημότες. Σταθήκαμε δίπλα τους και τον Αύγουστο του 2019, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε αρμοδιότητες και δέσμευση πόρων για τις κοινότητες, που είχαν θεσπιστεί με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» τον Ιούλιο του 2018.
Πηγή: left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου