Συγκεκριμένα οι χώρες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία χαρακτηρίζονται ως «πλήρεις δημοκρατίες». Σε αυτήν την πρώτη κατηγορία ανήκουν οι 13 από τις 21 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Οι χώρες που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, μεταξύ των οποίων και η δική μας, χαρακτηρίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες», εκείνες που ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, εκεί όπου ανήκει η γειτονική μας Τουρκία, αλλά και η Βόρεια Μακεδονία, χαρακτηρίζονται ως «υβριδικές δημοκρατίες», ενώ στην τελευταία κατηγορία ανήκουν χώρες που χαρακτηρίζονται ως «απολυταρχικά καθεστώτα».
Σύμφωνα με τον Economist η Ελλάδα ανήκε στην πρώτη κατηγορία της πλήρους Δημοκρατίας προ οικονομικής κρίσης. Από το 2010, η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων συνέβαλε σε μια συνεχή επιδείνωση των δεικτών της χώρας μας ως προς την Δημοκρατία, μέχρι το 2016.
Από το 2017 ξεκίνησε μια ανοδική πορεία, η οποία ανατράπηκε το 2020, οπότε ο δείκτης Δημοκρατίας για την Ελλάδα μειώθηκε και πάλι.
Μεταξύ 165 ανεξάρτητων κρατών, η Ελλάδα σήμερα κατέχει την 37η θέση στον κόσμο.
Επιπλέον, μεταξύ των 21 χωρών της Δυτικής Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία, στη 20η θέση, με τελευταία την Τουρκία.
Είναι γεγονός ότι η πανδημία Covid 19 και η υγειονομική κρίση που την ακολούθησε το 2020, έθεσαν διεθνώς το ερώτημα αν τα δημοκρατικά δικαιώματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν προσωρινά, μπροστά στην προτεραιότητα να σωθούν ζωές. Και είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των πολιτών, στο δίλημμα Δημοκρατία ή Υγεία, προτίμησαν τη διασφάλιση της Υγείας, με όποιο κόστος.
Τη νέα αυτή πραγματικότητα την εκμεταλλεύτηκαν κάποιες κυβερνήσεις, προκειμένου να αποδυναμώσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Αυτή είναι η αιτία για την οποία κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σημείωσαν επιδείνωση των δεικτών Δημοκρατίας την προηγούμενη χρονιά.
Κατά τη διάρκεια της οποίας πάντως υπήρξε σε αρκετές χώρες και η αντίθετη τάση, της ενίσχυσης δηλαδή των δημοκρατικών θεσμών. Κορυφαίο παράδειγμα χώρας που αναβαθμίστηκε ως προς τον δείκτη δημοκρατίας το 2020 υπήρξε η Ταιβάν, η οποία αναρριχήθηκε κατά 20 θέσεις στη διεθνή κατάταξη, εγκαταλείποντας την κατηγορία της ελαττωματικής και εντασσόμενη πλέον στην κατηγορία της πλήρους Δημοκρατίας.
Για τη διαμόρφωση του τελικού δείκτη, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έλαβε υπόψη της 5 βασικές παραμέτρους:
- Εκλογική διαδικασία και δημοκρατική συμμετοχή στις εκλογές
- Λειτουργία της κυβέρνησης
- Συμμετοχή των πολιτών
- Δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός
- Πολιτικές ελευθερίες
Είναι ενδεικτικό για την Ελλάδα ότι οι επιδόσεις της ήταν άριστες στους τομείς των εκλογικών διαδικασιών, όπου η ελληνική επίδοση ήταν 9,58/10,00 όπως και των πολιτικών ελευθεριών, όπου η επίδοση της χώρας μας ήταν 8,53/10,00.
Αντίθετα, η επίδοση της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της κυβερνητικής λειτουργίας, όπου βαθμολογείται με μόλις 5,21/10,00 μια βαθμολογία που ως προς αυτόν τον τομέα μας κατατάσσει στις υβριδικές δημοκρατίες. Χαμηλή ήταν η βαθμολογία μας και στον τομέα της πολιτικής συμμετοχής, όπου η χώρα μας βαθμολογείται με 6,11/10,00.
Ενδιάμεση ήταν η επίδοσή μας στον τομέα του πολιτικού πολιτισμού, όπου η βαθμολογία μας ήταν 7,50/10,00.
Η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας το 2020, εκεί δηλαδή όπου η επίδοσή μας ήταν χειρότερη, εντάσσοντας την χώρα μας ως προς αυτήν την παράμετρο στην τρίτη κατηγορία, της υβριδικής δημοκρατίας, ήταν η κυβερνητική λειτουργία.
Η υπονόμευση των εγγυήσεων της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αυτή καταγράφεται με τον έλεγχο και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, με την αστυνομοκρατία, με τις επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και με την κατάλυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, εκδηλώνονται με την επιδείνωση του δείκτη της κυβερνητικής λειτουργίας.
Είμαστε λοιπόν μια χώρα που σύμφωνα με την έρευνα αυτή χαρακτηρίζεται ως ελαττωματική δημοκρατία, με πολύ καλές επιδόσεις όσον αφορά στην εκλογική διαδικασία, καθώς και στην αντίληψη που έχουν οι πολίτες στα ζητήματα της πολιτικής συμμετοχής και του πολιτικού πολιτισμού.
Εμφανίζουμε όμως μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις δυτικές δημοκρατίες, όσον αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να κρύβεται στο εσωτερικό της χώρας και να καλύπτεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία στο σύνολό τους εξυπηρετούν και υποστηρίζουν αναφανδόν την κυβερνητική πλειοψηφία, εξαιρώντας εκ συστήματος την αντιπολίτευση από την ενημέρωση.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι διεθνείς έρευνες για να μας θυμίζουν ότι μας κυβερνά μια δεξιά κυβέρνηση παλαιάς κοπής, η οποία εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης εφαρμόζει αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές, οι οποίες πνίγουν τη Δημοκρατία στη χώρα όπου αυτή γεννήθηκε.
Γιάννης Μυλόπουλος
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου