Κλινικές δοκιμές της τελευταίες φάσης προγραμματίζονται την επόμενη εβδομάδα για το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο της Κούβας κατά του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με το CNBC, η Κούβα οδηγείται προς ένα εξαιρετικό ιατρικό επίτευγμα που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες σε ολόκληρο τον νότιο κόσμο.
Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 ξεκινούν για το Soberana 02 από την 1η Μαρτίου και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα συμμετάσχουν έως και 150.000 εθελοντές εντός εβδομάδων. Οι δοκιμές της Φάσης 3 αφορούν το τελικό στάδιο προτού εγκριθεί γενικά ένα εμβόλιο από τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που αρκετοί Κουβανοί στήνονται σε μεγάλες ουρές και για πολλές ώρες για να προμηθευτούν βασικά είδη. Παράλληλα οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν μια παλιά ιστορία, το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ που κρατάει εδώ και δεκαετίες, με τις κυρώσεις να είναι ακόμη πιο αυστηρές τα τελευταία χρόνια υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι απλά αυτή η απίστευτη διχοτομία», σχολίασε στο CNBC η Χέλεν Γιάφε, λέκτορας για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Κούβας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
«Από τη μία πλευρά υπάρχει αυτός ο προηγμένος τομέας βιοτεχνολογίας που φέρνει πολλές ελπίδες στον παγκόσμιο νότο επειδή καθιστά πιθανή την ανάπτυξη ενός προσιτού εμβολίου – (και) ο εμβολιασμός του παγκόσμιου νότου θα είναι η προτεραιότητα», δήλωσε επίσης. «Και την ίδια στιγμή οι Κουβανοί σηκώνονται στις τέσσερις ή πέντε το πρωί για να μπουν σε ουρές επειδή υπάρχει πραγματική έλλειψη πραγματικά βασικών τροφίμων και ακόμη και φαρμάκων», συνέχισε.
Τι ξέρουμε για το Soberana 02;
Το Finlay Institute της Κούβας επιβλέπει την ανάπτυξη του Soberana 02. Ο Δρ. Βισέντε Βέρεζ, διευθυντής του ινστιτούτου, υποστήριξε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί ως επιλογή στους τουρίστες αργότερα μέσα στο έτος.
Εφόσον το Soberana 02 αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, η ανάπτυξη ενός εγχώριου παραγόμενου εμβολίου πιθανότατα θα εκλαμβανόταν ως μια εκπληκτική επιστημονική ανακάλυψη και σημαντικό πολιτικό θρίαμβο. Θα καθιστούσε επίσης την Κούβα ως την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ανοσοποιεί τον πληθυσμό της με ένα εγχώρια παραγόμενο εμβόλιο.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταρτίσει συγκεκριμένα σχέδια για τον εμβολιασμό των τουριστών, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό οι ξένοι που ταξιδεύουν στην Κούβα να μπορούν να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου στο νησί- προτού πάρουν τις επόμενες δόσεις στην πατρίδα τους.
Παρόλο που τα δεδομένα δεν είναι δημόσια διαθέσιμα, θεωρείται ότι έως και τρεις δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα με την Γιάφε, το εξελιγμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας θα βοηθούσε τη χώρα να χορηγήσει το εμβόλιο «εξαιρετικά» γρήγορα.
«Μέχρι το καλοκαίρι, οι άνθρωποι θα είναι αρκετά απελπισμένοι για διακοπές και νομίζω ότι η Κούβα θα ορίσει τον εαυτό της ως ιδανικό προορισμό. Οι άνθρωποι μιλούν ήδη για τον ήλιο, τη θάλασσα, την άμμο και το Soberana 02. Επομένως, δεν θα εκπλαγώ αν οι άνθρωποι καταλήξουν στην Κούβα για να αναζητήσουν το εμβόλιο και είμαι σίγουρη ότι οι Κουβανοί θα το προσφέρουν», πρόσθεσε.
«Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά του κόσμου»
Η Κούβα είναι γνωστή για την ιατρική διπλωματία με την οποία «κινείται», με χιλιάδες εξειδικευμένο προσωπικό που αποστέλλεται στο εξωτερικό για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν κρίσεις, όπως φυσικές καταστροφές ή ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η κουβανική κυβέρνηση επιβάλλει κατασταλτικούς κανόνες στους γιατρούς της που εργάζονται στο εξωτερικό. Οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν ενδεικτικά το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.
Στην αρχή της πανδημίας, η Κούβα εκτιμάται ότι είχε 24.500 ιατρικό προσωπικό σε 58 χώρες. Περαιτέρω 4.000 μέλη της ταξιαρχίας Henry Reeve της Κούβας, μια ομάδα πολύ σεβαστών επαγγελματιών υγείας, έχουν πάει να εργαστούν σε χώρες από το Κουβέιτ έως το Μεξικό, την Ιταλία έως τη Νότια Αφρική.
Η Κούβα, μια χώρα με πληθυσμό μόλις πάνω από 11 εκατομμύρια, πιστεύεται ίτι έχει περισσότερο ιατρικό προσωπικό στο εξωτερικό από όλες τις χώρες της G-7.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου