Φανταστείτε έναν απόφοιτο της Νομικής Σχολής Αθηνών να έχει πρόσβαση μόνο στο κυλικείο των «Ευελπίδων» και όχι στις δικαστικές αίθουσες. Έναν φιλόλογο που δεν επιτρέπεται να διδάσκει. Έναν πτυχιούχο πληροφορικής που δεν έχει δικαίωμα να προγραμματίσει σε υπολογιστές.
Φανταστείτε οποιονδήποτε απόφοιτο Ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος να μην έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το επάγγελμά του, για το οποίο μόχθησε επί -τουλάχιστον- τέσσερα χρόνια σπουδών.
Μια τέτοια κατάσταση βιώνουν οι πτυχιούχοι των τμημάτων Φυσικής Αγωγής των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Και όχι όλοι! Μόνο όσοι έχουν ειδικότητα το ποδόσφαιρο, το δημοφιλέστερο άθλημα στη χώρα μας, εμπίπτουν σε περιορισμούς οι οποίοι δεν ισχύουν για κανέναν άλλο συμφοιτητή τους που επέλεξε να ειδικευθεί σε άλλο άθλημα!
Η ΕΠΟ διαθέτει 11 διαφορετικές σχολές προπονητικής, που ξεκινούν από τα τμήματα υποδομής και φτάνουν στο ανώτατο επίπεδο (UEFA Pro). Πρακτικά οι συγκεκριμένες σχολές, οι οποίες είναι επί πληρωμή και δίνουν πρόσβαση σε αποφοίτους λυκείου, υποκαθιστούν το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση το ποδόσφαιρο, δεν έχει δικαίωμα να προπονήσει ούτε ομάδα παιδιών πέντε και έξι χρόνων, εφόσον δεν διαθέτει την πιστοποίηση των σχολών της ΕΠΟ.
Οι εξειδικευμένοι στο ποδόσφαιρο πτυχιούχοι ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, διεκδικούν εδώ και χρόνια το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και χωρίς «αστερίσκους» το επάγγελμά τους. Μάλιστα το σωματείο που τους εκπροσωπεί (Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - ΠΕΠΠΕ) κατάφερε μετά από έντονες πιέσεις να προστεθεί παράγραφος στην προπονητική σύμβαση της UEFA του 2020, στην οποία διευκρινίζεται ότι εντός της ελληνικής επικράτειας η ΕΠΟ μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε εθνικά προπονητικά προσόντα.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. Τον πρώην υπουργό, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος ήλθε σε συνεννόηση με την UEFA και πέρασε ευνοϊκή διάταξη προς τους προπονητές η οποία δεν εφαρμόζεται. Τον νομικό και πρώην υπουργό, Μανώλη Μπεντενιώτη, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του πτυχιούχων και το Νίκο Γελαδά κοσμήτορα ΣΕΦΑΑ Αθηνών.
Σταύρος Κοντονής: «Τα είχαμε βρει σε όλα με την UEFA»
Τη διετία 2015-2016 ο Σταύρος Κοντονής ήταν υφυπουργός Αθλητισμού. Όταν έλαβε γνώση του θέματος, προέβη στις κατάλληλες ενέργειες για την επίλυσή του:
«Νομοθετήσαμε την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων προπονητών και όσο ήμουν εγώ στο υπουργείο, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μπορούσαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς κανένα περιορισμό. Η σχετική διάταξη υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται» είπε ο κ. Κοντονής και επίσης διευκρίνισε ότι ο «περιορισμός» των δικαιωμάτων είναι όρος επιεικής. «Δεν τους περιορίζουν. Στην πραγματικότητα τους απαγορεύουν να κάνουν τη δουλειά τους»!
Παράλληλα, αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η UEFA δεν προέβαλε αντίσταση στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των εξειδικευμένων στο ποδόσφαιρο επιστημόνων. «Εμείς νομοθετήσαμε και είπαμε ότι δεν γίνεται να έχουμε πτυχιούχο Πανεπιστημίου κι εσείς να τον περνάτε από εξετάσεις. Αυτό ξεχάστε το! Δεν είχε καμία δουλειά η ΕΠΟ. Εγώ τους είπα ρητώς και κατηγορηματικώς ότι το ψηφίζω και γίνεται νόμος του κράτους.
Επικοινώνησε τότε μαζί μου ο συγχωρεμένος ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης (σσ Κύπριος, στέλεχος της UEFA) και μου είπε για κάποιος κανονισμούς της UEFA που πρέπει να διδάσκονται. Απάντησα πως αυτό είναι απολύτως θεμιτό και μπορεί να γίνει είτε σε συνεργασία με το προεδρείο της σχολής αυτά τα πράγματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών, είτε με σεμινάρια αποκλειστικά για αποφοίτους ΣΕΦΑΑ και φυσικά δωρεάν.
Δεν γίνεται οι πτυχιούχοι όλων των άλλων τμημάτων να πηγαίνουν κανονικά και να βρίσκουν δουλειά και μόνο του ποδοσφαίρου να χρειάζονται και φίλτρο».
Μανώλης Μπεντενιώτης: «Δεν εφαρμόζεται ο νόμος»
Πρόβλημα εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, θεωρεί ότι υπάρχει ο Μανώλης Μπεντενιώτης, νομικός εκπρόσωπος της ΠΕΠΠΕ. Στην τοποθέτησή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έγκριτος δικηγόρος εξειδικευμένος στο ιδιωτικό και δημόσιο δίκαιο, επεσήμανε:
«Οι πτυχιούχοι με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δεν τους επιτρέπει η ΕΠΟ να ασκήσουν το επάγγελμά τους, εάν δεν φοιτήσουν στις σχολές της, που είναι ιδιωτικές και αδιαβάθμητες. Υπάρχει διάταξη που ψηφίστηκε όταν υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο κ. Κοντονής, που επιβάλει στην ΕΠΟ να γίνει δεκτή και να αναγνωριστούν πλήρως τα δικαιώματα.
Από τότε όμως ούτε εφαρμόζεται από την ΕΠΟ, ούτε το υπουργείο επιβάλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης. Αυτό υπονομεύει την ευνομούμενη πολιτεία και στερεί την απασχόληση από τους πλεον εξειδικευμένους επιστήμονες της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή, αφού είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έχουν άδεια από ΓΓΑ όπως προβλέπεται. Έχω ασχοληθεί εδώ και καιρό και ατυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της διάταξης. Αυτό γίνεται διαχρονικά, δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση. Είναι ένα από τα τόσα πολλά προβλήματα εφαρμογής του νόμου. Όσο για το αυτοδιοίκητο που επικαλείται η ΕΠΟ, πρέπει πάνω απ΄όλα να πειθαρχεί στο εθνικό δίκαιο».
Νίκος Γελαδάς: «Κάποιοι θέλουν να βγάζουν λεφτά κάνοντας τους καουμπόυδες»
Ο Νίκος Γελαδάς, καθηγητής του ΕΚΠΑ και κοσμήτορας Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών, είναι ο πλέον αρμόδιος να δώσει την εικόνα του επιπέδου των σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
«Οι σχολές ΣΕΦΑΑ προσφέρουν γνώση και ένα έγκυρο και αξιόλογο πτυχίο. Η ειδίκευση περιλαμβάνει 10 ξεχωριστά μαθήματα, πέρα από τη γενική παιδεία που είναι μαθήματα όπως η εργοφυσιολογία, η ανατομία, η αθλητική ψυχολογία, η αθλητική βιομηχανική. Οι ειδικεύσεις από τα τμήματα Φυσικής Αγωγής ανταποκρίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε πτυχίο προπονητή «Α». Αναγνωρίζονται όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα από τη ΓΓΑ. Κάποιος μπορεί να δουλέψει ως προπονητής από πολύ μικρές ηλικίες μέχρι 100 ετών και σε επίπεδο αντίστοιχο του Champions League σε όλα τα αθλήματα.
Παρόλα αυτά, μόνο στο ποδόσφαιρο και πουθενά αλλού, η ΕΠΟ καλεί τους αποφοίτους μας να περάσουν τις δικές της σχολές για να έχει επαγγελματικό αντίκρισμα το πτυχίο τους. Ο δικός μου φοιτητής δηλαδή δίνει 800 ευρώ για να πάρει ένα άλλο πτυχίο, περνώντας σεμινάρια, ορισμένα εκ των οποίων είναι από καθηγητές του ΣΕΦΑΑ» τόνισε ο κ. Γελαδάς που επίσης αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Την ενασχόληση προπονητών με μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ΕΠΟ, ένας σύντομος κύκλος σπουδών μερικών ημερών, είναι αρκετός για την απόκτηση του διπλώματος «UEFA C» που επιτρέπει στους κατόχους να αναλάβουν τμήματα ακαδημιών. Ο κοσμήτορας του τμήματος ΣΕΦΑΑ Αθηνών εντοπίζει τους κινδύνους:
«Μέσα σε 4 χρόνια σπουδών δίνουμε σε όλους παιδαγωγική επάρκεια. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος με παιδιά. Πρέπει να έχει διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια. Πρέπει να έχεις περάσει τουλάχιστον 4 μαθήματα παιδαγωγικής και ψυχολογίας και αποδεδειγμένα πρακτική. Δεν γίνεται να ασχολείται με παιδιά κάποιος χωρίς στοιχειώδη παιδαγωγική εκπαίδευση. Δεν καταλαβαίνω στο ποδόσφαιρο γιατί κάποιος να δικαιούται μετά από ολιγόωρα σεμινάρια να διδάξει ένα παιδί; Εδώ και 150 χρόνια στέλνουμε τα παιδιά στην Α΄ δημοτικού παρότι όλοι οι γονείς μπορούν να τα διδάξουν γραφή και αριθμητική. Αλλά η κοινωνία έχει αποφασίσει αυτός που θα διδάσκει να έχει παιδαγωγική επάρκεια».
Ο κ. Γελαδάς καταγγέλλει την ΕΠΟ ότι «... δεσποτικά και αυταρχικά, μονοπωλιακά, δεν αναγνωρίζει τις σπουδές των αποφοίτων και αμφισβητεί το δικαίωμα της ΓΓΑ να χορηγεί άδεια άσκησης επαγγέλματος». Σύμφωνα με τον κοσμήτορα «... στην ουσία η ΕΠΟ λέει «όποιος δουλεύει για εμένα, θα δίνει προμήθεια. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι βαθιά ανήθικο γιατί υπάρχον κάποιοι οι οποίοι θέλουν να βγάζουν λεφτά κάνοντας τους καουμπόυδες. Κάποια στιγμή θα κερδίσουν στα δικαστήρια οι πτυχιούχοι που προσφεύγουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσουν».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου