Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με στόχο να διαλύσουν τους φοιτητές, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας - κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ενάντια στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ρίψη χημικών, δεκάδες προσαγωγές και βιαιοπραγίες εις βάρος φοιτητών.
Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ έγινε με εντολή εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως είχε ενημερωθεί από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για τη διαμαρτυρία. Η αστυνομία εγκλώβισε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, και στη συνέχεια προχώρησε σε μια άγρια επίθεση, που είχε σαν αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ορισμένων φοιτητών.
Στη συνέχεια φοιτητές συγκεντρώθηκαν και έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους, ενώ έκαναν πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.
Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν και έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για να συμπαρασταθούν στους 30 προσαχθέντες.
Τις επόμενες μέρες οι φοιτητές προγραμματίζουν νέες συνελεύσεις, ενώ καλούν σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της πόλης.
Μάλιστα, σε βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιεύει ο δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης, φαίνεται η ομάδα «ΔΡΑΣΗ» να σέρνει προσαχθέντα στο πάτωμα, ψεκάζοντας τον παράλληλα από πολύ μικρή απόσταση με χημικά.
Τι υποστηρίζει ο πρύτανης
«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι βάσει της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 23 στον νόμο 4777/21 συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα «η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου