Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Το τριπλό αδιέξοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

O Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε σήμερα το τρολάρισμα του διαδικτύου στην Ολομέλεια της Βουλής προσδοκώντας διέξοδο στην υπόθεση Λιγνάδη – Μενδώνη.
Εκ του – προδιαγεγραμμένου – αποτελέσματος, προσέκρουσε σε τριπλό αδιέξοδο: Σε πολιτικό επίπεδο το μόνο που κατάφερε ήταν να δέσει άρρηκτα την δική του πορεία με εκείνη της, απούσας, υπουργού Πολιτισμού (χωρίς να καταφέρει να εξηγήσει ποτέ το γιατί), να φέρει για μια ακόμη φορά απέναντί του σε συμπαγές μέτωπο ολόκληρη την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, και να εμφανιστεί όμηρος μιας σκοτεινής υπόθεσης που βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει.
«Υπάρχει ένοχο μυστικό;»
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε η υπόθεση Λιγνάδη, έδειξαν ολιγωρία και καθυστερημένη αντίδραση και αρνήθηκαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνης που έχουν αντικειμενικά», του επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως το μόνο λάθος της Λίνας Μενδώνη ήταν ο χαρακτηρισμός «επικίνδυνος άνθρωπος» για τον πρώην διευθυντή του Εθνικού. Και πρόσθεσε ότι την στηρίζει διότι είναι «καλή υπουργός».
«Χάρις σε αυτήν προχωρούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ακρόπολη έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκη υιοθετώντας την γραμμή υπεράσπισης Λιγνάδη (όπως διατυπώθηκε από τον δικηγόρο του Αλέξη Κούγια). Και δίνοντας την δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να τον εγκαλέσει για «πολιτικό σκάνδαλο» και, «χοντροκομμένη, και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης». Όπως και να αφήσει αιωρούμενο το ερώτημα που σφράγισε την συζήτηση: «Αναρωτιέμαι λοιπόν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «μαζί με όλη την κοινή γνώμη: Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό».
Τα δύο αναπάντητα ερωτήματα
Ως προς την ουσία της υπόθεσης ο πρωθυπουργός δεν θέλησε, ή δεν μπόρεσε, ούτε αυτή την φορά να δώσει επαρκείς απαντήσεις στα δύο κομβικά ερωτήματα - ποιος και γιατί διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη στην θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, καταργώντας προκηρυγμένο διαγωνισμό με την επίκληση δημοσίου συμφέροντος, και γιατί η υπόθεση αφέθηκε να σέρνεται χωρίς διερεύνηση σχεδόν έναν μήνα μετά τις πρώτες καταγγελίες.
«Υπάρχουν μόνο ποινικές ευθύνες, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μία προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη σαν μία ταλαιπωρία για το τίποτα; Δεν έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κατηγορίες σαν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας;» ρωτήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός απάντησε μόνον ότι «ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας», αδειάζοντας έτσι και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την ίδια την υπουργό Πολιτισμού που επί δύο εβδομάδες μετά την πρώτη καταγγελία αρθρογραφούσε και μιλούσε για «φήμες» και «προσωπικούς λόγους παραίτησης» πριν δηλώσει «εξαπατημένη».
Το ναυάγιο στα άδυτα του διαδικτύου
Ως προς τις εντυπώσεις και τις διακηρύξεις του περί «ποιότητας του δημόσιου λόγου» και απειλής κατά της δημοκρατίας από τα trolls και τις χυδαιότητες του διαδικτύου, ο πρωθυπουργός εγκλωβίστηκε σε πεδίο ναρκοθετημένο από το ίδιο του το κόμμα. «Σας κοιτώ στα μάτια», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «και σας ρωτώ ανοιχτά πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πως τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».
Το ερώτημά του βούλιαξε στην δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα και στην τοποθέτηση του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο απλές κινήσεις: Αφενός διαχώρισε εξ αρχής, και κατηγορηματικά την θέση του, από την ασυδοσία του διαδικτύου – «διαφωνώ αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά, με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολόγιου σας καταλογίζει» είπε. Αφετέρου, επέδειξε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής όλες τις ακρότητες που κατά καιρούς έχουν γράψει στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης – από τον Αδωνι Γεωργιάδη έως την ειδική γραμματέα για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες Ειρήνη Αγαπηδάκη – και θύμισε στον πρωθυπουργό τα δικά του πεπραγμένα: «Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;», ρώτησε.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφερόμενος στην «ποιότητα του δημόσιου νεοδημοκρατικού λόγου» θύμισε τα όσα έλεγε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος για την εκδήλωση της επετείου του Πολυτεχνείου όπου είχε μιλήσει για «1500 επίδοξους δολοφόνους του ΚΚΕ». Και κάνοντας λόγο για «αθλιότητα, δεύτερη φύση», θύμισε επίσης τα όσα έγραψε ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης για τον «κίναιδο και παιδεραστή Βελουχιώτη» τονίζοντας ότι είναι «ανάρτηση βγαλμένη από τον βούρκο του ναζιστικού Χρυσαυγητισμού».
Κατόπιν αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του είχε μόνον να απαντήσει πως η κυρία Αγαπηδάκη όταν έκανε ακραίες αναρτήσεις στο διαδικτυο ήταν... απλή πολίτης και όχι πολιτικό στέλεχος.... 
 
Νικόλ Λειβαδάρη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: