Ένα εκ των τεσσάρων εμβολίων τα οποία αναπτύχθηκαν από επιστήμονες της Κούβας, μπαίνει στη διαδικασία των τελικών δοκιμών τον Μάρτη. Ασφαλώς, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, η χώρα, όχι μόνο θα καταφέρει να εμβολιάσει όλο τον πληθυσμό της, αλλά και θα ξεκινήσει να εξάγει το εμβόλιο σε άλλες χώρες, μέχρι το τέλος του 2021.
Ουσιαστικά, εάν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, μια τέτοια εξέλιξη, θα αποτελέσει, τόσο μια μεγάλη πολιτική νίκη για την κυβέρνηση της Κούβας, όσο και έναν τρόπο να ανακάμψει η οικονομία της χώρας.
Πόσο μάλλον, εάν κανείς σκεφτεί, ότι επρόκειτο για μια χώρα, η οποία για δεκαετίες, υπερηφανεύεται για το προηγμένο δημόσιο σύστημα υγείας της, ως ένα πλεονέκτημα του σοσιαλιστικού συστήματος. Το εμβόλιο, θα της συμβάλλει τα μέγιστα, στην ενδυνάμωση του κύρους της διεθνώς.
Όσον αφορά συγκεκριμένα το εμβόλιο, το οποίο θα μπει στη τελική φάση των δοκιμών, ονομάζεται «Soberana (κυρίαρχος) 2». Το όνομα αποτελεί μια νύξη, στην υπερηφάνεια των πολιτών της Κούβας για την αυτονομία της χώρας τους, ενώ, για δεκαετίες, αντιμετωπίζονται με εχθρότητα, από τον βόρειο γείτονα τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημειώνεται μάλιστα ότι, ήδη, στην Κούβα, «ακούγεται» πως, το κράτος επρόκειτο να εμβολιάσει τους τουρίστες, εάν όλα πάνε καλά στις τελικές δοκιμές του εμβολίου.
Ο Vicente Vérez, ένας εκ των επιστημόνων που ηγείται της ερευνητικής ομάδας, που έφτασε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «H Κούβα, θα παρέχει εμβολιασμούς σε όλους τους τουρίστες που θα έρχονται εδώ».
«Δεν είναι μόνο ιατρική και ανθρωπισμός. Είναι μια τεράστια οικονομική ευκαιρία, εάν καταφέρουμε να ελέγξουμε τον ιό», δηλώνει ο Richard Feinberg, Κουβανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
«Δε θα είναι μόνο μια άμεση πηγή εισοδήματος, αλλά, μια ισχυρή ώθηση στη φήμη του ιατρικού-φαρμακευτικού τομέα της Κούβας. Η ώθηση αυτή, θα οδηγήσει στην αγορά και άλλων ιατρικών προϊόντων, που έχει αναπτυχθεί από την Κούβα», συνέχισε ο καθηγητής.
Παράλληλα, οι επιστήμονες της χώρας, υποστηρίζουν ότι, η κυβέρνηση, ενδεχομένως να παρέχει και αρκετές δόσεις σε φτωχές χώρες. Άλλωστε, η Κούβα, είναι γνωστή για την «παράδοση» της, να δωρίζει ιατρικά προϊόντα και να στέλνει ιατρούς σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο, αποβλέποντας στην ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων της χώρας με αρκετά κράτη.
«Πάντα η Κούβα δωρίζει εμβόλια. Πάντα βοηθάμε τις άλλες χώρες», δηλώνει στο ίδιο μήκος κύματος ο Gerardo Guillén, ένας επιστήμονας, ο οποίος, με την ομάδα του, έχει αναπτύξει τα δύο εκ των τεσσάρων εμβολίων, στο κρατικό, Center for Genetic Engineering and Biotechnology.
Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως η Κούβα, συνηθίζει να επενδύει πολλά χρήματα στη βιοτεχνολογία. Η συγκεκριμένη στρατηγική, αποτελούσε μέρος του γενικότερου σχεδίου του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος απέβλεπε στην αυτάρκεια του νησιού. Άλλωστε, το εμπάργκο από τις ΗΠΑ, δυσκόλευε ιδιαίτερα την προσπάθεια της Κούβας ώστε να προμηθευτεί ιατρικά-φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία παράγονταν εκτός του νησιού.
Οι επενδύσεις στο δημόσιο σύστημα της χώρας, συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία δεκάδων ιατρικών ερευνητικών κέντρων και ασφαλώς, σε ένα «πλεόνασμα» ιατρών, σε σημείο που η φτωχή Κούβα, βρισκόταν σε σημείο, να μπορεί να βοηθήσει και άλλες χώρες, στέλνοντας ιατρούς.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως, το 2019, ο τουρισμός της Κούβας, απέδωσε περίπου 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας, ενώ, οι ιατροί, επί πληρωμή, που είχε «δανείσει», η Κούβα, προς άλλες χώρες, απέδωσαν 5.4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, ο τομέας της βιοτεχνολογίας του νησιού, αναπτύσσεται συνεχώς. Το αποτέλεσμα, μπορεί να δοθεί με ένα απλό παράδειγμα: Η Κούβα, παράγει 8/12 εμβόλια που γίνονται στα παιδιά της χώρας και εξάγει εμβόλια σε παραπάνω από 30 χώρες.
«Η βιοτεχνολογία της Κούβας, είναι «οδοστρωτήρας». Τα όσα έχει καταφέρει είναι αδιαμφισβήτητα και απίστευτα», δηλώνει ο Gail Reed, ο αρχισυντάκτης του MEDICC Review, ενός επιστημονικού περιοδικού της Κούβας.
Η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπιών, όπως για παράδειγμα, η εφεύρεση ενός εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο βρίσκεται σε δοκιμές που πραγματοποιούνται σε αντικαρκινικό ινστιτούτο της Νέας Υόρκης», συνεχίζει.
«Μερικές φορές, οι άνθρωποι, όταν ακούνε κάτι για την Κούβα, νομίζουν ότι οι Κουβανοί το μόνο που κάνουν είναι να έχουν ναρκωτικά στο γκαράζ τους και να τα δίνουν σε όποιον βρουν, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια» , αναφέρει η Candace Johnson, πρόεδρος στο αντικαρκινικό ινστιτούτο Roswell Park’s.
«Αυτό που πραγματικά κάνουν, είναι να καταφέρνουν να αναπτύσσουν ιατρικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, όπως κάνουν και άλλες χώρες στον πλανήτη. Τα προϊόντα τους, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και το ίδιο ασφαλώς συμβαίνει και με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα».
Ασφαλώς, πέρα από τις επιστημονικές ανακαλύψεις της Κούβας, υπάρχουν και οι πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη του εμβολίου, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όταν η κυβέρνηση Τραμπ, συνεχώς «σκλήραινε» τις κυρώσεις προς την Κούβα.
Οι επιστήμονες, δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τον εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες που χρειάζονταν, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να ελέγχουν την ποιότητα των εμβολίων που παρήγαγαν.
Παρ’ όλα αυτά, όπως δηλώνει ο Mitchell Valdes Sosa, διευθυντής του Cuban Neurosciences Center, «οι Κουβανοί, όχι μόνο μπορούν να κάνουν τα παλιά αυτοκίνητα να ξαναδουλέψουν, μπορούν να κάνουν και τον παλιό ιατρικό εξοπλισμό, 20ετίας, να λειτουργήσει ξανά».
Οι ιατροί της χώρας λοιπόν, τα κατάφεραν, και ο «κυρίαρχος 2», κατάφερε να περάσει επιτυχώς από δύο φάσεις δοκιμών.
Η τρίτη φάση, η οποία όπως προαναφέρθηκε, θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα, θα περιλαμβάνει τον εμβολιασμό περίπου 150.000 ανθρώπων στην Κούβα και το Ιράν, ενώ, ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, έχει δείξει και το Μεξικό.
Όπως λοιπόν το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Novavax, μια εταιρεία των ΗΠΑ, το εμβόλιο της Κούβας, βασίζεται σε πρωτεϊνες, οι οποίες, εμπεριέχουν «πληροφορίες» του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός, γίνεται με τρεις δόσεις και μεταξύ των δόσεων, πρέπει να υπάρχει χρονική απόσταση δύο εβδομάδων.
Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με τα εμβόλια των Moderna και Pfizer, δεν χρειάζεται να φυλάσσεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό και ενθαρρυντικό για φτωχές χώρες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τέτοιου είδους συσκευές ψύξης.
«Το εμβόλιο είναι πάρα πολύ ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες», δήλωνε ο Verez, με τους επιστήμονες του νησιού βέβαια, να μην προβαίνουν σε δημοσίευση της αποτελεσματικότητας του, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες δοκιμές. Δεν έχει γίνει βέβαια σαφές ακόμη, εάν το εμβόλιο προστατεύει από όλες τις καινούριες μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση όμως της χώρας είναι υπερήφανη και αισιόδοξη τόσο για τις τελικές δοκιμές, όσο και για τη μετέπειτα παραγωγή του εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι, καθίσταται δυνατή η παραγωγή 100 εκατομμύριων δόσεων μέσα στο 2021, ένας αριθμός, ο οποίος είναι υπεραρκετός ώστε να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας και τους τουρίστες που θα την επισκεφθούν.
Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κούβα, ώστε να καταφέρει τόσο μεγάλη παραγωγή, είναι ένα: Λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και του εμπάργκο, δε διαθέτει τη δυνατότητα να αγοράσει τους απαραίτητους εξοπλισμούς ώστε να παράγει τόσα πολλά εμβόλια.
«Ίσως να μην έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε αρκετά φιαλίδια για να βάλουμε μέσα τις 100 εκατομμύρια δόσεις», δήλωσε ο José Luis DiFabio, πρώην αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κούβα.
«Ακόμα και να έχεις τον εξοπλισμό, θα πρέπει να έχεις την οικονομική δυνατότητα να κάνεις τις απαράιτητες επιδιορθώσεις εάν υπάρχει μια βλάβη. Ή για παράδειγμα, μπορεί να σου πάρει έναν μήνα, για να κάνεις κάτι που θα έκανες σε μια εβδομάδα, αν είχες την οικονομική δυνατότητα», συνεχίζει ο José Luis DiFabio.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η έως τώρα αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα, είναι επιτυχημένη. Η Κούβα, κατάφερε να περιορίσει και να ελέγχει τη διασπορά του ιού, μέσω του αποτελεσματικού συστήματος υγείας της. Όποιος εντοπιζόταν θετικός στον κορονοϊό, αυτομάτως πήγαινε στο νοσοκομείο, όπου, του χορηγούνταν, «κοκτέιλς» κουβανέζικων φαρμάκων.
Η κυβέρνηση, απομόνωνε παράλληλα, όλες τις στενές επαφές κάθε ανθρώπου που βρισκόταν θετικός στον ιό. Ως αποτέλεσμα, μόλις 146 θάνατοι καταγράφηκαν το 2020 στη χώρα, ένας από τους χαμηλότερους αριθμούς στο Δυτικό Ημισφαίριο.
Η απόφαση βέβαια να ανοίξουν τα σύνορα της Κούβας για τουρίστες, τον Νοέμβρη, έπειτα από το κλείσιμο επτά μηνών, οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Ως αποτέλεσμα, οι Αρχές της χώρας, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη διασπορά, από την αρχή της πανδημίας. Ενδεικτικό στοιχείο ήταν πως, τον Ιανουάριο, σημειώθηκαν περισσότερα κρούσματα στη χώρα, σε σχέση με όσα σημειώθηκαν όλο το 2020. Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, επιβλήθηκε το μέτρο απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, μετά τις 21:00, στην Αβάνα.
Παράλληλα, προβλήματα ίσως προκληθούν, εφόσον η Κούβα «ανοίξει τις πόρτες της», στους τουρίστες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα θέλει να εμβολιαστεί. Αν και η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει προβεί ακόμα σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις επί του θέματος, ένα σημαντικό ζήτημα που την απασχολεί είναι το διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολαβούν ανάμεσα στις τρεις δόσεις του εμβολίου.
«Από το να μείνουν στο νησί 1.5 μήνα, οι τουρίστες, μπορούν απλά να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου στην Κούβα, και να βάλουν «στις αποσκευές τους», τις άλλες δύο δόσεις για να τις κάνουν στη χώρα τους», δήλωσε ο Guillen.
Για κάποιους βέβαια, το σχέδιο να υπάρξει εμβολιασμός για τους τουρίστες, σε κάποιους μοιάζει ένα «καπιταλιστικό κόλπο», ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός στο νησί, ο οποίος θα φέρει με τη σειρά του, δολάρια, ευρώ, και άλλα «ισχυρά» νομίσματα, που χρειάζεται η χώρα. Ο συνδυασμός όμως της πανδημίας και των κυρώσεων, έχουν φτάσει τη χώρα, στη χειρότερη οικονομική κατάσταση από την πτώση της ΕΣΣΔ, το 1990, όπως υποστηρίζουν ειδικοί.
Παρ’ όλα αυτά, οι Κουβανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως, αν και φυσικά τα χρήματα είναι σημαντικά, ο στόχος είναι η διασφάλιση της υγείας. «Δεν είμαστε πολυεθνική, ώστε το κέρδος μας να είναι η μόνη προτεραιότητα», δηλώνει ο Vérez, για να καταλήξει:
«Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον, από εκεί και πέρα, τα χρήματα, είναι συνέπεια από τις εφευρέσεις μας».
Πηγή: New York Time
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου