Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ανεμοι και βράχια βύθισαν το πλοίο του Ελγιν

Εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ξύλινων και μεταλλικών αντικειμένων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον εξαρτισμό του ενός εκ των δύο ιστών του πλοίου.
Εικόνα ιδιαίτερα έντονης καταστροφής του πλοίου «Μέντωρ» φέρνει στο φως η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα του 2020 στο ιστορικό ναυάγιο στα Κύθηρα. Πρόκειται για το δικάταρτο μπρίκι, ιδιοκτησίας του Λόρδου Ελγιν, που το 1802 βυθίσθηκε λόγω κακοκαιρίας –μετά από πρόσκρουση σε βράχια– στον όρμο του Αγίου Νικολάου στα ΝΑ Κύθηρα, ενώ μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από την ομάδα του Λόρδου από την Ακρόπολη και άλλα μνημεία των Αθηνών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρος Δημήτρη Κουρκουμέλη, συνεχίστηκε η διερεύνηση και ανασκαφή της τομής που είχε ήδη αρχίσει το 2019, στο δυτικό όριο του σωζόμενου σκαριού του πλοίου, όπου εντοπίσθηκαν πολλά ξύλα, τόσο από το πέτσωμα του πλοίου όσο και τμήματα νομέων.
Τα τμήματα αυτά ήταν διάσπαρτα και χωρίς συγκεκριμένη διάταξη, που μαρτυρούν τη γενικότερη καταστροφή που συντελέσθηκε στον χώρο του ναυαγίου κατά τη βύθισή του, όσο και κατά τις μετέπειτα διεργασίες ναυαγιαιρεσίας. Χαρακτηριστικό είναι πως τμήματα των νομέων βρέθηκαν να έχουν παγιδευτεί κάτω από βράχια, ενδεικτικό και της σφοδρότητας του κυματισμού που προκαλούν στην περιοχή κυρίως οι νότιοι άνεμοι και οι οποίοι επηρεάζουν τον πυθμένα σε μεγάλο βάθος.
Φέτος εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ξύλινων και μεταλλικών αντικειμένων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον εξαρτισμό του ενός εκ των δύο ιστών του πλοίου. Ξύλινοι διαμπερείς κύλινδροι που χρησίμευαν για την κύλιση της κεραίας του κεντρικού ιστίου στον ιστό, ξύλινοι κύλινδροι που απέτρεπαν την περιτύλιξη των σχοινιών, ξύλινες δέστρες, τροχαλίες διαφόρων μεγεθών, μονές ή διπλές, ορισμένες από τις οποίες σώζουν ακόμα τμήματα των σχοινιών πρόσδεσής τους.

Νομίσματα, πόρπες ακόμα και πιόνια σκακιού βρέθηκαν στο βυθό

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΠΟΑ/Π. ΒΕΖΥΡΤΖΗΣ
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν, επίσης, και τα άλλα κινητά ευρήματα που ανελκύστηκαν: τμήματα δερμάτων υποδημάτων, πόρπες υποδημάτων και ζωνών και άλλα μικροαντικείμενα, όπως ένα μικρό νόμισμα/μάρκα που χρησιμοποιούνταν κυρίως σε χαρτοπαίγνια, δύο πιόνια σκακιού, θραύσματα μαγειρικών σκευών, κ.ά.
Είναι γνωστό από τις μαρτυρίες, τόσο του πληρώματος όσο και των επιβαινόντων, ότι κατά τη διάρκεια του ατυχήματος απώλεσαν το σύνολο των προσωπικών τους αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων και των ενδυμάτων τους. Η μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνεται από τα φετινά ευρήματα της ανασκαφής.
Στην υποβρύχια έρευνα του 2020 συνολικά συμμετείχαν 18 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και επιστημονικών εξειδικεύσεων, όπως αρχαιολόγοι, θαλάσσιοι βιολόγοι, εκπαιδευτές καταδύσεων, τοπογράφοι/μηχανικοί, συντηρητές αρχαιοτήτων, τεχνικοί βυθού, και συγκεκριμένα οι: Ανδρέας Σωτηρίου, Θεοτόκης Θεοδούλου, Σταυρούλα Βραχιονίδου, Αλέξανδρος Τούρτας, Πάνος Αθανασόπουλος, Κώστας Τοκμακίδης, Κίμων Παπαδημητρίου, Γιάννης Ισσαρης, Βασίλης Τσιαΐρης, Ελπίδα Καραδήμου, Αρης Μιχαήλ, Χρύσα Φουσέκη, Ειρήνη Μάλλιου, Σπύρος Μουρέας, Αγγελος Μαγγλής, Αντώνης Μπουτάτης, Μανουήλ Κουρκουμέλης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: