To «Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ε.Ε.», ως βασικό πυλώνα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία παρουσίασε η Κομισιόν. Σκοπός είναι η μελλοντική προσέγγιση της Ε.Ε. για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, το σχέδιο «θα αντιμετωπίσει ολόκληρη την πορεία της νόσου, από την πρόληψη έως την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, εστιάζοντας σε δράσεις όπου η Ε.Ε. μπορεί να προσθέσει την μεγαλύτερη αξία».
«Η πανδημία επηρέασε τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου που είχαμε εξαγγείλει ένα χρόνο πριν, αλλά δεν άλλαξε την πολιτική μας δέσμευση. Σήμερα είμαστε περήφανοι γιατί πολεμάμε για καλό σκοπό», είπε κατά την παρουσίαση ο Έλληνας Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, που επανέλαβε την προτεραιότητα της Κομισιόν για ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Στέλλα Κυριακίδου: Ξέρω για τον καρκίνο, τον έχω περάσει η ίδια
Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου έκανε μια αναδρομή της πορείας προς τη σημερινή παρουσίαση και σημείωσε ότι «μετά από 12 μήνες διαβούλευσης, ακροάσεων και διδαγμάτων, σηματοδοτούμε ένα άλλο σημαντικό στάδιο σε αυτό το ταξίδι».
«Ένα ταξίδι που, αν μου επιτρέπετε να μοιραστώ μια πιο προσωπική σημείωση, ξεκίνησε για τον εαυτό μου πριν από 24 χρόνια, όταν πρωτοδιαγνώστηκα και συνειδητοποίησα την έλλειψη πληροφοριών, την ανισότητα στην πρόσβαση, στη φροντίδα, το στίγμα και τον φόβο που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια. Ήξερα από τότε ότι έπρεπε να κάνουμε περισσότερα και διαφορετικά. Ότι το προσωπικό έπρεπε να γίνει πολιτικό», αποκάλυψε η Επίτροπος.
Το σχέδιο θα υποστηριχθεί από δράσεις που εκτείνονται σε πολλούς τομείς πολιτικής «από την απασχόληση, την εκπαίδευση, την κοινωνική πολιτική και την ισότητα, μέσω του μάρκετινγκ, της γεωργίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, έως τις μεταφορές, την πολιτική συνοχής και τη φορολογία».
Το σχέδιο για τον καρκίνο διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς τομείς δράσης με 10 εμβληματικές πρωτοβουλίες και πολλαπλές υποστηρικτικές δράσεις. Θα εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των χρηματοδοτικών μέσων της Κομισιόν, με συνολικό ποσό 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για δράσεις αντιμετώπισης του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων EU4Health, Horizon Europe και Digital Europe, όπως ανακοινώθηκε.
Συγκεκριμένα, το πρώτο σκέλος αφορά στην πρόληψη μέσω δράσεων που αντιμετωπίζουν βασικούς παράγοντες κινδύνου όπως ο καπνός (με στόχο να διασφαλιστεί ότι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040), την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επικίνδυνες ουσίες.
Επιπλέον, μια καμπάνια με τον τίτλο «HealthyLifestyle4All» θα προωθήσει την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.
Για την πρόληψη των καρκίνων που προκαλούνται από λοιμώξεις, στόχος του Σχεδίου Καρκίνου είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 90% του πληθυσμού των κοριτσιών της Ε.Ε. και η σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030.
Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, ο στόχος είναι η βελτίωση της πρόσβασης και η ποιότητα στη διάγνωση, διασφαλίζοντας ότι το 90% του πληθυσμού της Ε.Ε. που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, θα έχει τη δυνατότητα για έλεγχο έως το 2025.
Το σχέδιο προβλέπει ακόμη διάγνωση και θεραπεία μέσω δράσεων για την εξασφάλιση καλύτερης και ολοκληρωμένης φροντίδας του καρκίνου και αντιμετώπιση της άνισης πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα και φάρμακα.
Έως το 2030, το 90% των επιλέξιμων ασθενών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε Εθνικά Κέντρα Ολοκληρωμένου Καρκίνου που συνδέονται μέσω ενός νέου Δικτύου της Ε.Ε.
Επιπλέον, μια νέα πρωτοβουλία με τον τίτλο «Διάγνωση και θεραπεία για τον καρκίνο για όλους» θα ξεκινήσει έως τα τέλη του 2021, για να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες διαγνώσεις και θεραπείες καρκίνου και μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κατανόηση του καρκίνου (UNCAN.eu) θα βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων με υψηλά επίπεδα κινδύνου από κοινούς καρκίνους.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, προβλέπονται δράσεις συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης, της πιθανής υποτροπής, της μεταστατικής νόσου και των μέτρων για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης και της επανένταξης στο χώρο εργασίας, με την «Πρωτοβουλία Καλύτερης Ζωής για Ασθενείς με Καρκίνο», εστιάζοντας στην παρακολούθηση της φροντίδας.
Επιπλέον, για την υποστήριξη νέων τεχνολογιών, έρευνας και καινοτομίας, θα δρομολογηθεί ένα νέο Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο που θα βοηθήσει στον συντονισμό επιστημονικών και τεχνικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον καρκίνο σε επίπεδο Ε.Ε.
Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης καρκίνου θα συσταθεί για να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων εργαλείων με τη βοήθεια υπολογιστή για τη βελτίωση της εξατομικευμένης ιατρικής και καινοτόμων λύσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα παιδιά, αναφέρει η Κομισιόν, μέσω της έναρξης της πρωτοβουλίας «Βοηθώντας τα παιδιά με καρκίνο» για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα.
Τέλος, για τον εντοπισμό των τάσεων και των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών, θα δημιουργηθεί το 2021 μητρώο ανισοτήτων καρκίνου.
«Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι μια Ένωση όπου οι πολίτες προστατεύονται από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν, όπου έχουν πρόσβαση σε έγκαιρο διαγνωστικό έλεγχο και διάγνωση, και όπου όλοι έχουν τη δύναμη να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη υψηλής ποιότητας, σε κάθε βήμα. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε με το σχέδιο για τον καρκίνο - κάνοντας συγκεκριμένες δράσεις για τη φροντίδα του καρκίνου τα επόμενα χρόνια. Για μένα αυτό δεν είναι μόνο μια πολιτική δέσμευση, αλλά μια προσωπική δέσμευση», είπε από τη δική της πλευρά η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Μαρία Ψαρά
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου