«Μέχρι στιγμής και για αρκετό καιρό ακόμα, οι νέοι δεν θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. Μπορούμε να αποκλείσουμε τους νέους από τα ταξίδια; Τους ζητάμε εδώ και έναν χρόνο να κάνουν υπομονή για να μη θέσουν σε κίνδυνο τους μεγαλύτερους. Τώρα που οι μεγαλύτεροι θα έχουν εμβολιαστεί, θα τους χαρίσουμε δυο προνόμια;». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Τα είπε στους ομολόγους του κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής, τα επανέλαβε και μετά το τέλος της σε δηλώσεις του σε Γάλλους δημοσιογράφους. Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά όποιας χώρας φέρει τουρίστες από τρίτο κράτος που δεν είναι στην «πράσινη λίστα» της Ε.Ε.
Από το καλοκαίρι
Πιο θετική από τις προηγούμενες φορές εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία όμως τόνισε ότι «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών, δεν είναι καθόλου θέμα αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι». «Ολοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμα μέχρι το καλοκαίρι, αφού η Κομισιόν θα εναρμονίσει τα εθνικά πιστοποιητικά.
Ωστόσο, η δημιουργία των πιστοποιητικών αυτών «δεν σημαίνει ότι μόνον όσοι διαθέτουν διαβατήρια εμβολιασμού θα μπορούν να ταξιδεύουν», και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί ποια θα είναι η χρήση τους. Πάντως και τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου να «σωθεί το καλοκαίρι».
Οπως σημειώνει το Bloomberg, «οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να συνεχίσουν να μιλούν για τη χρήση και τις προδιαγραφές των πιστοποιητικών εμβολίου, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή σε μια ομαλή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού - τουλάχιστον για εκείνους που εμβολιάζονται. Αλλά αυτό ακριβώς συμφώνησαν και την τελευταία φορά, και αν αυτό συνεχιστεί, οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό δεν θα είναι σε θέση να σώσουν άλλη ταξιδιωτική περίοδο».
«Είμαστε υπερασπιστές ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Η επιθυμία που έχουμε όλοι είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι να είναι πιθανό να υπάρχει αυτό το έγγραφο», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, δίνοντας ακριβώς το κλίμα της προσδοκίας από τις τουριστικές χώρες του Νότου. Ο Αντ. Κόστα πάντως είπε ακόμα κάτι ενδιαφέρον, ότι ένα μεγάλο εργοστάσιο στην Πορτογαλία θα είναι έτοιμο να διατεθεί για την παραγωγή του εμβολίου όταν και εφόσον οι άδειες της πατέντας απελευθερωθούν. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται», είπε.
Κατά την πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής κυριάρχησαν οι εκκλήσεις για αυστηροποίηση της κατάστασης: η Ε.Ε. να σκληρύνει τη στάση της για περιορισμούς εξαγωγής εμβολίων, απέναντι στις εταιρείες, στα λοκντάουν. «Αν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κατά τα επόμενα τρίμηνα αποδειχθούν ακριβείς, η πιο δύσκολη δουλειά μπροστά ανήκει στις κυβερνήσεις, οι οποίες δεν θα έχουν άλλη δικαιολογία για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων», καταγράφει το Bloomberg.
Στρατηγική συνεργασία
Χθες, δεύτερη μέρα της τηλεδιάσκεψης, στη σύνοδο κορυφής συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ε.Ε. και ΝΑΤΟ επανεπιβεβαίωσαν ότι η συνεργασία τους έχει στρατηγική σημασία και τόνισαν ότι η νέα διοίκηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την αναζωογόνηση των διατλαντικών σχέσεων. Γι’ αυτό, συμφωνήθηκε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να εργαστούν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αμυντικής συνεργασίας, τη στρατιωτική κινητικότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στις υβριδικές απειλές, αλλά και για τις προκλήσεις στην άμεση γειτονία.
Σε ό,τι αφορά δε τη νότια γειτονία, δηλαδή τις χώρες από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών...
Μαρία Ψαρά
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου