Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο κατέρριψαν νέο ρεκόρ το 2020, παρά την πανδημία της Covid-19 και τη σοβαρή οικονομική κρίση που προκάλεσε. Στην ετήσια έκθεση του βρετανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο η βαρβαρότητα ενός συστήματος που την ίδια στιγμή που θρηνεί εκατομμύρια νεκρούς από μια πανδημία συνεχίζει να σπαταλά τρις στην κούρσα των εξοπλισμών.
Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν τα 1,830 τρισ. δολάρια το 2020, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το 2019, «παρά την πανδημία που οφείλεται στον κορωνοϊό και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας», εξήγησε το IISS. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2019, οι στρατιωτικές δαπάνες είχαν καταγράψει τη πιο ισχυρή αύξηση μέσα σε μια δεκαετία, με μια αύξηση 4%. Αλλά το 2020 ήρθε για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τους τζίρους οι ιμπεριαλιστές!
Τα συγκεκριμένα χρήματα θα ήταν αρκετά να εμβολιαστεί το σύνολο των ανθρώπων του πλανήτη. Να κατασκευαστούν νέα νοσοκομεία, ΜΕΘ, να προσληφθούν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές. Να αξιοποιηθούν κεφάλαια για την έρευνα και την ανακάλυψη ενός φαρμάκου που θα «νικούσε» τον ιό. Αλλά τα χρήματα δόθηκαν για αεροπλάνα, πλοία, πυραύλους και κανόνια…
Σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες (της χώρας με τους περισσότερους νεκρούς στη διάρκεια της πανδημίας), οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλουν τη μερίδα του λέοντος με 40,3% (ή 738 δισ. δολάρια) των συνολικών δαπανών, καθώς και στην Κίνα (10,6% ή 193,3 δισ.).
Η τελευταία είναι ο κινητήρας της αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ασία (25% του συνόλου), όπου η παγκόσμια τάση παρέμεινε αυξητική αν και με λίγο μειωμένο ρυθμό (+4,3% έναντι +4,6% το 2019).
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών ικανοτήτων, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού που αυξάνει σημαντικά τον στόλο του, σημειώνοντας τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα στο πλαίσιο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.
Και στην Ευρώπη (που γινόταν διαλογή ασθενών και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν έξω από ΜΕΘ) , οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται (+2%), καθώς οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν θέσει στόχο να αφιερώσουν στην άμυνα ποσοστό 2% του ΑΕΠ τους το 2024, σύμφωνα με το IISS.
Για όπλα λοιπόν «λεφτά υπάρχουν». Αντίθετα για την υγεία των λαών δεν… περισσεύουν.
Πηγή: imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου