Λεφτά υπάρχουν για τα εξοπλιστικά και όχι για τους συνταξιούχους. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξαν, εμμέσως πλην σαφώς, οι δικηγόροι του Δημοσίου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητήθηκαν προσφυγές συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους και τρία δώρα-επιδόματα (Χριστουγέννων- Πάσχα- θερινής άδειας).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι συνήγοροι του Δημοσίου μίλησαν για εθνική δημοσιονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας. Ως επιχειρήματα ανέφεραν ότι:
- 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν
- Για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale
- Για την θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες
- Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία
- Η χώρα ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού, της πανδημίας και 7) της αύξησης των ΜΕΘ λόγω του COVID-19
Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν επλήγησαν οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξιμα χρόνια άνω των 30, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συντάξεις τους, ενώ όταν δόθηκαν οι διαφορές στις κύριες συντάξεις, δεν υπήρξε άρνηση από την πλευρά τους να τις πάρουν.
Το Δημόσιο μέσω των δικηγόρων του κατέθεσε έγγραφα, μέσω των οποίων τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και ο ΕΦΚΑ, χρησιμοποιούν μια απίστευτη κινδυνολογία, για το μέλλον του ΕΦΚΑ
και του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι εάν δικαιωθούν
οι προσφεύγοντες και επιδικαστούν τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος
2015 – Μάιος 2016) και σε συνδυασμό με τη δικαίωση των συνταξιούχων του
δημοσίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΕΦΚΑ θα τιναχθεί στον αέρα.
Θα βουλιάξει ο ΕΦΚΑ αν δοθούν τα αναδρομικά στις συντάξεις και θα κινδυνεύσει η καταβολή των συντάξεων τόσο για τους νυν συνταξιούχους όσο και στους μελλοντικούς, υποστηρίζει η κυβέρνηση σε έγγραφα που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενόψει της σημερινής κρίσιμης δίκης.
Αφού επικαλούνται τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και στα δημοσιονομικά μεγέθη κάνοντας λόγο ότι ξεπερνούν σε ένταση, οποιοδήποτε άλλο γεγονός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρουν πως η απασχόληση θα μειωθεί 5,1% και η απασχόληση των μισθωτών 5,2%, επιφέροντας μείωση αμοιβών 8,1%.
Οι πραγματικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν στο 14,3% σε σχέση με αυτές του 2019, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στο 208,9% του ΑΕΠ το 2020.
Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση:
- της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και
- της υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.
Οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δικαιώθηκαν εν μέρει οι συνταξιούχοι.
Ειδικότερα, με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, ρυθμίζεται η από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, ενώ επίσης δεν ρυθμίζεται και η επιστροφή των τριών επιδομάτων-δώρων. Οι απόμαχοι της εργασίας υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές, παραβιάζουν συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.ά..
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών, ενώ οι υπουργικές αποφάσεις είναι και αντίθετες στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.
Κατά την σημερινή συζήτηση στο ΣτΕ, οι συνήγοροι των συνταξιούχων, πλέον των ισχυρισμών που προβάλλουν στις αιτήσεις ακύρωσης τους οποίους και επανέλαβαν στο ακροατήριο, τόνισαν ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και των τριών δώρων τους, παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη. Επίσης, οι δικηγόροι των συνταξιούχων αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων. Διευκρινίζεται ότι το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κλπ., καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου