Σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση της συνθήκης του ESM εγκρίθηκε αρχικά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και για τη διεύρυνση της εντολής του ESM στη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ στις 14 Δεκεμβρίου 2018. Η Πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταρρύθμισης της Συνθήκης επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στις 30 Νοεμβρίου 2020.
«Η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM είναι ένας κρίσιμος άξονας στην πορεία μας για την ενίσχυση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης και ένα σημαντικό συμπλήρωμα στις προσπάθειές μας για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ζώνης του ευρώ να εξουδετερώσει τις κρίσεις πριν κλιμακωθούν. Επίσης να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο κενό στην τραπεζική ένωση, εξουσιοδοτώντας τον ESM να ενεργεί ως το κοινό στήριγμα του Ταμείου Ενιαίας Εξυγίανσης, μόλις το επόμενο έτος», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Πασκάλ Ντόναχόι.
«Η υπογραφή της αναθεωρημένης συνθήκης σήμερα από τα μέλη του ESM είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στα εθνικά κοινοβούλια. Μετά την επικύρωση της Συνθήκης, ο ESM θα αποτελέσει τη βάση για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα κάνει τη νομισματική μας ένωση πιο ανθεκτική. Επιπλέον, ο ESM θα διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Klaus Regling.
Όταν το backstop τεθεί σε ισχύ, ο ESM θα είναι σε θέση να παρέχει δάνεια στο SRF μέχρι ποσού ίσου με το μέγεθος του στόχου του (με ανώτατο όριο 68 δισεκατομμυρίων ευρώ) για τη χρηματοδότηση τραπεζικής εξυγίανσης. Θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση εάν εξαντληθούν τα κεφάλαια SRF και το Συμβούλιο Ενιαίας Εξυγίανσης (SRB) δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν επαρκή κεφάλαια σε αποδεκτές τιμές. Τα δάνεια προς το SRF θα εξοφληθούν από τραπεζικές συνεισφορές.
Η αναθεωρημένη συνθήκη δίνει επίσης στον ESM ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής και στην πρόληψη κρίσεων. Σε συνεργασία με την Κομισιόν, ο ESM θα σχεδιάσει, θα διαπραγματευτεί και θα παρακολουθήσει μελλοντικά προγράμματα βοήθειας. Εκτός των προγραμμάτων, ο ESM θα παρακολουθεί στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις και στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.
Επιπλέον, η μεταρρύθμιση ενισχύει τα προληπτικά χαρακτηριστικά της εργαλειοθήκης ESM. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη Συνθήκη, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προληπτικά πιστωτικά όρια θα είναι ευκολότερη και τα μέσα θα είναι πιο αποτελεσματικά.
Μαρία Ψαρρά
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου