Τα καμπ σε Χίο και Μυτιλήνη –αποδείχθηκαν ακόμη μια φορά– ευάλωτα στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και χιλιάδες άνθρωποι να διανυκτερεύουν σε σκηνές που ελάχιστη ή και καθόλου προστασία δεν προσφέρουν, όταν το θερμόμετρο φλερτάρει με τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Στη Χίο η ηλεκτρική εγκατάσταση στη ΒΙΑΛ σταμάτησε να παρέχει ρεύμα το Σάββατο το απόγευμα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι εκεί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αφόρητο κρύο με μοναδικό εφόδιο τις κουβέρτες και τους υπνόσακου.
Το χιόνι ευτυχώς δεν έφτασε μέσα στο καταυλισμό αλλά έπεφτε από νωρίς στα γύρω βουνά, καθηλώνοντας το θερμόμετρο σε θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν τους τέσσερις βαθμούς ενώ αργά τη νύχτα του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής έδειχνε το μηδέν. Παράλληλα σταμάτησε και η παροχή νερού με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να μαγειρέψουν.
Το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα εντάθηκε αρχές της εβδομάδας που πέρασε, αλλά παρά την έγκαιρη πρόβλεψη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως φαίνεται ουδεμία μέριμνα υπήρξε ώστε οι άνθρωποι να μη στερηθούν τα βασικά αγαθά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας που απαγορεύει τη μετακίνηση τους σε θερμαινόμενους χώρους.
Ερευνα της ανεξάρτητης οργάνωσης International Rescue Committee έδειξε ότι προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα ο εγκλεισμός στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά και αλλού στην Ευρώπη, σε πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται.
Η τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθυστερεί την ταυτοποίηση και τακτοποίησή τους, ειδικά εν μέσω πανδημίας, επιδείνωσε την κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ένας στους τρεις πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκεται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε Λέσβο, Σάμο και Χίο έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει και ένας στους πέντε έχει αποπειραθεί να θέσει τέλος στη ζωή του, είτε πριν φτάσει στις ελληνικές ακτές είτε κατά την παραμονή του εκεί.
Η έρευνα διεξήχθη σε 904 μεταναστών στα τρία ελληνικά νησιά όπου είναι παρούσα η μη κυβερνητική οργάνωση. Πέντε χρόνια μετά από την ίδρυση κέντρων υποδοχής, σχεδόν 15.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε απάνθρωπες και συχνά επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς πρόσβαση σε επαρκές νερό, αποχέτευση, στέγη ή ζωτικές υπηρεσίες όπως υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση ή νομική υποστήριξη.
Η πανδημία του κορωνοϊού μετά το πρώτο lockdown του Μαρτίου κατέγραψε αύξηση 71% στον αριθμό των ατόμων στα ΚΥΤ των τριών νησιών με συμπτώματα ψυχολογικών προβλημάτων, και μια άνοδος κατά 66% στα περιστατικά αυτοτραυματισμών.
Πηγή: e-prologos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου