Μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε – απλά θα αργήσουμε λιγάκι παραπάνω, μην τα θέλετε όλα δικά σας. Κι άμα στο μεταξύ πεθάνουν και καμιά κατοστή χιλιάδες παραπάνω Ευρωπαίοι, τι να κάνουμε, δεν φταίμε εμείς – εσείς φταίτε, που δεν παραγγείλατε παραπάνω κομμάτια όταν μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση, τώρα καθίστε στον άξονα και μη φωνασκείτε, έχουμε και δουλειές. Αυτό, με δικά μου λόγια βέβαια, ήταν το... πρωτοκακοχρονιάτικο μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου της BioNTech, του σχεδόν αγιοποιημένου από τα μίντια Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος μας έκανε την καρδιά περιβόλι, προειδοποιώντας ότι «ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικά κενά στις παραδόσεις» του θαυματουργού εμβολίου, μέχρι να πάρουν άδεια και να αρχίσουν να διανέμονται τα σκευάσματα και των άλλων εταιρειών. Πού να ’χε ακουστά και για τα ρουσφετολογικά πρωτόκολλα εμβολιασμών της πρωτοπόρου Ελλαδάρας, δηλαδή...
Τι έχει συμβεί; Πέρα από το ήδη γνωστό φιάσκο με την «οψιόν» για τα έξτρα 100-200 εκατομμύρια δόσεις, που η Κομισιόν επέλεξε να μην ενεργοποιήσει το καλοκαίρι όταν μπορούσε, και στο οποίο αναφέρεται ο Σαχίν, το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις στη διανομή των ήδη αγορασμένων (και χρυσοπληρωμένων, για να μην ξεχνιόμαστε) εμβολίων, σε μια Ε.Ε. που «βράζει» κυριολεκτικά από την πανδημία, με χιλιάδες συνολικά θανάτους κάθε μέρα.
Η τραγική, κυριολεκτικά, ειρωνεία είναι ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις μεγαλύτερες σε πληθυσμό, και θεωρητικά καλύτερα οργανωμένες, χώρες, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, που είναι και η έδρα της BioNTech, αλλά και τη Γαλλία και την Ισπανία. Ειδικά στη (δεύτερη) πατρίδα του κ. Σαχίν, οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει κύμα αγανάκτησης τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στην ίδια την κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς σε αρκετές επαρχίες τα εμβολιαστικά κέντρα που άνοιξαν με «ταρατατζούμ» στις 27 Δεκεμβρίου, κατέβασαν προσωρινά ρολά ελλείψει... φιαλιδίων!
Τόσο ο Σαχίν όσο και η σύζυγός του Οζλέμ Τουρετσί, που συνίδρυσαν την BioNTech, παραδέχτηκαν στο «Spiegel» πως «Κάποια στιγμή έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε (τα εμβόλια) τόσο γρήγορα. Ομως πλέον ήταν αργά να γίνουν νέες παραγγελίες». Και επιβεβαίωσαν ότι η νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας που υπόσχεται να παρασκευάσει 250 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεν θα είναι έτοιμη πριν να λειτουργήσει πριν τον Φλεβάρη. Το ίδιο καθυστερημένη φαίνεται πως θα είναι η όποια τροποποίηση του εμβολίου ώστε να διατηρείται σε υψηλότερη θερμοκρασία από τους –70 βαθμούς Κελσίου, αφού ο Σαχίν είπε πως «ίσως να είναι έτοιμο» στα τέλη του καλοκαιριού.
Και βέβαια κανείς δεν ξέρει ακόμη αν το εμβόλιο μπορεί να αντιμετωπίσει τη νέα «βρετανική» (και όπως όλα δείχνουν ακόμη πιο μεταδοτική) μετάλλαξη του ιού, ή θα πρέπει πρώτα να επανασχεδιαστεί (σε έξι εβδομάδες, όπως επιμένει να υπόσχεται ο Σαχίν), αλλά και να επανεγκριθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα…
Οπότε, τι κάνουμε; Δύο δρόμοι υπάρχουν: ο ένας είναι να περιμένουμε τα νέα εμβόλια, αυτό της αμερικανικής Moderna, που αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου, αλλά και το συμβατικής τεχνολογίας «εμβόλιο των φτωχών» που έχουν αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca, που εγκρίθηκε στη Βρετανία με πρωτοφανή ταχύτητα – διάβαζε: αμελλητί, σαν τα ελληνικά Μνημόνια! Ο άλλος δρόμος είναι πιο «πονηρός»: να αναβληθεί ο επαναληπτικός εμβολιασμός, ώστε να διπλασιαστούν οι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν άμεσα, έστω κι αν έχουν περιορισμένη, για να μην πούμε αμφίβολη ανοσία...
Γιώργος Τσιάρας
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου