Ο καιρός περνάει γρήγορα και ήδη συμπληρώνουμε έναν χρόνο πανδημίας και η όποια «κανονικότητα» όπως υποκειμενικά ή αντικειμενικά την προσδιορίζει ο καθένας μας, δεν λέει να επιστρέψει σε πολλούς τομείς στην καθημερινότητάς μας. Οι τραγικότερες επιπτώσεις έχουν να κάνουν φυσικά σε θέματα υγείας, παιδείας και εργασίας πρωτίστως, αλλά και σε δευτερεύουσες δραστηριότητες, που είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένες με τις προαναφερθείσες πρωτεύουσες, οι επιπτώσεις δεν είναι αμελητέες. Μια τέτοια είναι και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και εν προκειμένω σε ότι θα αναφερθεί ειδικότερα αυτή η ανάρτηση, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο…
Αρκετές κυβερνήσεις, προεξεχούσης και της δικής μας που μάλλον καταλαμβάνει με το σπαθί της την κορυφή της «σχετικής λίστας», τα αφήνουν όλα στην τύχη τους και μάλιστα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με ατυχείς ανακοινώσεις και ενημερώσεις, με εμφανέστατες αδράνειες και ανεπάρκειες, λέγοντας στο δια ταύτα ότι όλα είναι καλώς καμωμένα! Μέσα στα μύρια όσα αλλοπρόσαλλα και αλληλοσυγκρουόμενα ακούγονται και γράφονται ακόμη και από «ειδικούς» όλο αυτό το διάστημα, με άλλα τόσα προσπαθούν να μας πείσουν και η «μη ειδικοί», που πολλές φορές με δηλώσεις και συνεντεύξεις προλαμβάνουν ή καπελώνουν ακόμα και τους «ειδικούς». Μια τέτοια συνέντευξη έδωσε πρόσφατα και ο υφυπουργός ‘’μετά χαρτοφυλακίου και άνευ αντικειμένου’’ (υφυπουργός Αθλητισμού χωρίς Αθλητισμό!) Λευτέρης Αυγενάκης στην ‘‘Βραδυνή της Κυριακής’’ (23/01/2021).
Τα «κύματα» της πανδημίας πάνε κι έρχονται και η δυστυχία είναι ότι αυτό θα συμβαίνει για πολύ καιρό ακόμα με ή χωρίς «μεταλλάξεις» σε όλο τον πλανήτη, γιατί και ο συγκεκριμένος ‘’ιός’’ ήρθε για να μείνει με αόριστη διάρκεια όπως φαίνεται και λέγεται κι από τα πιο επίσημα και «εξειδικευμένα» αρμόδια χείλη. Το θέμα είναι «εμείς» τι κάνουμε… Κι όταν λέω «εμείς» εννοώ πρώτα απ’ όλα τα κράτη, τις κυβερνήσεις, τους πολιτικούς, τους επιστήμονες και φυσικά τους λαούς. Δεν μπορούμε να περιμένουμε δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι μια «κανονικότητα» που δεν υπάρχει κι ούτε θα υπάρχει πλέον. Θα πρέπει να φτιάξουμε άμεσα μια καινούργια με ή χωρίς περιορισμούς, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, με όσα όπλα διαθέτουμε ή τέλος πάντων μπορούμε και να δημιουργήσουμε άμεσα και στο μέλλον. Όλα πρέπει με τον έναν ή άλλο τρόπο να ξαναρχίσουν…
Ο υφυπουργός στην συνέντευξή του λοιπόν, στον κόσμο τον δικό του και της κυβέρνησης, βλέπει θετικά μέτρα επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας, που δεν βλέπει κανείς άλλος οργανισμός, φορέας ή «ειδικός», όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε όλον τον πλανήτη και μάλιστα όπως αναφέρει χωρίς να το στοιχειοθετεί, αναμένει κάτι ανάλογο να συμβεί και στον αθλητισμό με το άνοιγμα των γηπέδων. Όπως κάνει και σύσσωμη η κυβέρνηση, το ίδιο πράττει και ο κ. Αυγενάκης, εναποθέτοντας τις όποιες ελπίδες επανεκκίνησης, στην επιτροπή λοιμοξιολόγων και την υγειονομική επιστημονική επιτροπή της Γ.Γ.Α., που σαφέστατα πρέπει κι έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά όχι τον μοναδικό στις επιμέρους δραστηριότητες. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός όπως σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και πάμε κι εδώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό με το «βλέποντας και κάνοντας», για κάτι που βιώνουμε και μας ταλαιπωρεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έπρεπε να έχει μπει ήδη σε εφαρμογή ένα σχέδιο με διάφορα πλάνα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Και την ώρα που γράφω αυτή την ανάρτηση, έφτασε e-mail από την ΓΓΑ, με τον κ. Αυγενάκη να καλεί τα σωματεία σε διαδικτυακό διάλογο με θέμα «Αθλητισμός 2021 - Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση». Βέβαια το μέγα πλήθος των σωματείων, αλλά και ο χρονικός περιορισμός (3 λεπτά) της παρέμβασης κάθε σωματείου, μάλλον κάνει απαγορευτική και αδύνατη την όποια σκέψη για συμμετοχή έστω κι αν αυτός ο διάλογος θα διεξαχθεί σε δύο μέρες με λίστα προτεραιότητας των δηλώσεων συμμετοχής. Βέβαια υπάρχει η εναλλακτική, το κάθε σωματείο να στείλει με e-mail ένα υπόμνημα των θέσεων και των προτάσεών του, λύση που μάλλον είναι πιο βολική και πιο πρόσφορη για τους περισσότερους και ίσως ως σύλλογος, αν το κρίνει και το αποφασίσει το ΔΣ, να το επιλέξουμε τελικά. Έστω κι αν το θέμα είναι παντελώς άσχετο με το θεωρητικά μείζον αυτής της περιόδου, που είναι η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η όποια συζήτηση ή άποψη, μπορεί να μην παράγει άμεσα αποτελέσματα που προφανώς επιθυμούμε όλοι, αφού πρόκειται για μακρά διαδικασία και για μεγάλο χρονικό ορίζοντα, εντούτοις είναι μια ευκαιρία «φωνής» από τον καθένα μας, όχι τόσο επί του θέματος, όσο για τα όσα βιώσαμε όλη αυτή την περίοδο. Φωνή που δεν είχαμε ως ερασιτεχνικά σωματεία μετά από έναν χρόνο πανδημίας σε κανένα βήμα, ούτε καν στις ΕΠΣ (με εξαίρεση την ΕΠΣ Μακεδονίας με 15 τηλεδιασκέψεις (!!!) και την ΕΠΣ Ηρακλείου με μερικές), που δεν μας ρώτησαν ποτέ για τίποτα, αλλά ούτε είδαμε μια πρωτοβουλία από μέρους τους με προτάσεις και λύσεις για επανέναρξη. Να φανταστεί κανείς δεν διαβάσαμε πουθενά (παρά μόνο μια μικρή περίληψη εντελώς τυχαία) ολόκληρη την επιστολή του προέδρου μας, την οποία έστειλε στην ΓΓΑ με τις προσωπικές θέσεις και προτάσεις του, πόσο μάλλον να ερωτηθούμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε! Ευκαιρία λοιπόν να πάρουμε κι εμείς μια φορά την μπάλα στα πόδια μας, κι ας την πετάξουμε και στην εξέδρα όπως κάνει ο υφυπουργός...
Τα μόνα που κινούνται και δεν σταμάτησαν να κινούνται και βέβαια δεν χρειάζονται επανεκκίνηση, είναι τα κέρδη και οι δραστηριότητες των πλουσίων χωρών, εταιρειών και προσώπων που είτε με πανδημία είτε χωρίς αυτήν διαρκώς αυξάνονται και κανείς πιστεύω δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού, αλλά κι όπως φαίνεται σε μια σειρά διεθνών έγκυρων ερευνών και εκθέσεων που βλέπουν κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα χωρίς υγειονομικές επιτροπές και λοιμοξιολόγους!
Συνεχίζοντας με την συνέντευξη του κ. Αυγενάκη και σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων και των ακαδημιών, η μπάλα και πάλι πήγε στην εξέδρα, με τον υφυπουργό να παραπέμπει ως συνήθως -όπως κάνουν σχεδόν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης- στην επιτροπή λοιμοξιολόγων, χωρίς ουσιαστικά αρμόδια απάντηση, αρπάζοντας μάλιστα την ευκαιρία να ευλογήσει «τα γένια του», για την οικονομική ενίσχυση των 2.500€ στα σωματεία και σε έναν ερασιτεχνικό αθλητισμό που δεν λειτουργεί, που αργοσβήνει και αργοπεθαίνει και σε λίγο πιθανόν να μην υπάρχει! Στο ίδιο σχόλιο, κάνει πάλι αναφορά σε «διαφανείς διαδικασίες» που μόνο τέτοιες δεν ήταν, όταν τα χρήματα μοιράστηκαν τελικά χωρίς αυστηρά κριτήρια και ολοκληρωμένες αιτήσεις όπως αρχικά λέγονταν, με ξεχειλωμένες και μεταβαλλόμενες κάθε φορά προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, με «σπρώξιμο» αρκετών σωματείων που δεν τα είχαν μέχρι πρότινος «όλα καλώς καμωμένα» και τελικά δόθηκαν τα χρήματα μαζί με τα ανάλογα δικαιώματα και σε ανενεργά σωματεία («σφραγίδες» όπως ο ίδιος αρέσκεται να τα αποκαλεί), που δεν λειτουργούν και ίσως δεν ξαναλειτουργήσουν ποτέ, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κι ενώ έρχονται σύντομα και οι εκλογές!
Με τα σημερινά και πολύ πιθανόν με τα αυριανά δεδομένα, η συνέχιση της διακοπής της αθλητικής δραστηριότητας των ερασιτεχνικών σωματείων οδηγεί σε αδιέξοδο. Οι προτάσεις για οριστική διακοπή και επανεκκίνηση με την νέα αγωνιστική σεζόν, από ενώσεις, ομάδες, ποδοσφαιριστές και παράγοντες είναι άτοπες, γιατί πολύ απλά μ’ αυτά τα δεδομένα, που δεν φαίνεται από τις διαθέσεις και τις ενέργειες των κυβερνώντων να αλλάζουν στο παραμικρό και η επόμενη, αλλά και η μεθεπόμενη χρονιά θεωρούνται εξαιρετικά αμφίβολες… Αν προσθέσουμε και τα «φρέσκα κουλούρια» που ακούγονται από αρμοδίους και «ειδικούς», της αμφίβολης χρονικής κάλυψης των εμβολίων, της επίσης αμφίβολης δράσης και αποτελεσματικότητάς τους, της δικαιολογημένης ή αδικαιολόγητης επιφυλακτικότητας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για άμεσο εμβολιασμό, των μεταλλάξεων που ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αντί να μιλάμε μόνο για οριστική διακοπή των φετινών ερασιτεχνικών διοργανώσεων, θα πρέπει να μιλάμε για οριστική διακοπή και εξαφάνιση από τον χάρτη, του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και αθλητισμού!
Όταν δεν κάνεις τα αυτονόητα, και υγειονομικά ξανανοίγεις όπως έκλεισες όλες τις δραστηριότητες, δεν υπάρχει σωτηρία! Η δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ που έπρεπε να γίνει χθες (η κυβέρνηση επιμένει εμμονικά να στηρίζει τα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα και τους κλινικάρχες και όχι το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία), έστω με πλαφόν στον αριθμό και στο είδος (μοριακό τεστ PCR, ταχύ τεστ αντιγόνου, τεστ αντισωμάτων) και ελάχιστη οικονομική συμμετοχή αν δεν βγαίνει ο λογαριασμός, η περιοδική απολύμανση των κλειστών χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα η τήρηση των καθολικών υγειονομικών κανόνων σύμφωνα με τα πρωτόκολλα (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις κ.λπ.), είναι ο μόνος δρόμος και η ενδεδειγμένη λύση για μια πιο ασφαλή επιστροφή στην συγκεκριμένη δραστηριότητα και πολύ περισσότερο, μια πολύ καλή δράση και εφαρμογή ελέγχου, επιτήρησης, ιχνηλάτησης και μετάδοσης του κορονοϊού σε κάθε γωνιά της επικράτειας, γιατί ως γνωστόν οι περισσότερες ομάδες, αποτελούνται από ποδοσφαιριστές και προπονητές των γύρω περιοχών, εκτός αυτών που είναι τοπικοί. Σε συνάρτηση πάντα και με τον παράλληλο εμβολιασμό, έστω όπως αυτός αρκετά περιορισμένα εξελίσσεται λόγω των ελλείψεων… Για το θέμα των φιλάθλων σε τόσο ανοιχτούς δημόσιους χώρους και σε πολύ περιορισμένους αριθμούς όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των ερασιτεχνικών γηπέδων, θεωρώ είναι γελοίο να συζητάμε, γιατί υποτιμούμε την νοημοσύνη μας, όταν διπλάσιοι, τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι πολίτες, στοιβάζονται καθημερινά σε ΜΜΜ, σχολεία, πάρκα αναψυχής και άθλησης, σούπερ μάρκετ κ.α.
Τέλος θα αποφύγω να απαιτήσω και να αναφερθώ στις πιο άμεσες προτεραιότητες για όλη την κοινωνία και άπτονται κάθε πρωτεύουσας ή δευτερεύουσας ανθρώπινης δραστηριότητας, που είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ και που τόσο πολύ χρειαστήκαμε και χρειαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα, με ΜΕΘ, με υγειονομικό προσωπικό, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αυξήσεις μέσων και δρομολογίων των ΜΜΜ, με σχολικές αίθουσες και περιορισμό αριθμού μαθητών, με περισσότερους εκπαιδευτικούς, με υγειονομικά μέτρα σε εργασιακούς χώρους κ.α., γιατί εκεί πραγματικά θα χαθεί εντελώς η μπάλα και μετά ποιος την ξαναβρίσκει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου