Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Πτωχεύοντας... με αισιοδοξία

Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat απλώς επιβεβαιώνουν το αναπόδραστο: Τα καθολικά lockdown της πανδημίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης οδηγούν σε έκρηξη χρέους τις χώρες της ευρωζώνης – ενός χρέος που, στο σύνολο των χωρών του ευρώ, σχεδόν ισούται πλέον με το εγχώριο προϊόν της περιοχής φθάνοντας στο 95% του ΑΕΠ.
Για την Ελλάδα, η έκρηξη μοιάζει εκτός ελέγχου: Το χρέος της έπιασε πια το 200% του ΑΕΠ – 199,9% για την ακρίβεια, με βάση τα στοιχεία της Eurostat – και είναι μακράν το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών της ευρωζώνης. Ακολουθεί η Ιταλία με 130,8% και, για την ιστορία, στην χαμηλότερη θέση, βρίσκεται το Λουξεμβούγο με χρέος στο 26,1%.
Το μήνυμα επίσης από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαιώνει το προφανές: Η κεντρική τραπεζίτης της ευρωζώνης είπε ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας δημιουργεί νέα, υψηλά ρίσκα και αβεβαιότητες  και τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η παροχή άπλετης δημοσιονομικής στήριξης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όλους τους τομείς της οικονομίας.
«Η νέα αύξηση των κρουσμάτων και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων έχουν καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ερώτημα και το δίλημμα εδώ είναι εξίσου προφανές: Πως μπορεί να συνδυαστεί η ανάγκη συγκράτησης του χρέους με την, επίσης αναγκαία, δημοσιονομική επέκταση που αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Ελλάδα, την μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει την πανδημία βγαίνοντας μόλις από μια δεκαετή κρίση χρέους.
Μια απάντηση ίσως έδωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο οποίος είπε ότι η πρόταση που πρέπει να κομίσει ο έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είναι η μερική διαγραφή χρέους των χωρών-μελών της ΕΕ. Αυτή η διαγραφή, στην συνέχεια, θα μπορεί να μετακυλιστεί στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.
«Θα είναι αδύνατο», είπε μιλώντας στο Euractiv,  «για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -όταν επιστρέψουν στη κανονικότητα- να τα βγάλουν πέρα με τα τρέχοντα έξοδα, καθώς και με το κόστος που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι μελέτες δείχνουν πως, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης μετά την πανδημία, από 80.000 έως 100.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο διά παντός».
«Τώρα», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, «υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε επίπεδο επιμέρους κυβερνήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το θέσουμε κατόπιν σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ».
Την νάρκη του χρέους της πανδημίας – δημόσιου και ιδιωτικού – δεν την βλέπουν μόνον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ΕΒΕΑ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε χθες για νέα γενιά «κόκκινων δανείων» έως και 15 δις από την πανδημία, ενώ κατά τις πληροφορίες έχει επανειλημμένα ενημερώσει την κυβέρνηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ευάλωτο στην νέα κρίση απ’ ό,τι εκείνο των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.
Τα στοιχεία επίσης που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι οι νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν ήδη μέσα στην πανδημία ξεπερνούν ήδη τα 5 δις ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή έως τον Απρίλιο και οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις που θα προκύψουν εξ αυτών.
Η πρόταση Μίχαλου όμως δεν φαίνεται να συγκινεί την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, αντί διαγραφής χρέους, προτιμά να συζητά στην Ευρώπη το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» το οποίο έχει απορριφθεί εξ αρχής, και άνευ επαίνων, και από το Βερολίνο και από τις Βρυξέλλες.
Ο δε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι «αισιοδοξεί» για την επόμενη μέτρα και αποκλείει, με κατηγορηματικό τρόπο, οποιαδήποτε συζήτηση για διαγραφή χρεών είτε εντός, είτε εκτός συνόρων. Και προτιμά να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς νέο «πρόγραμμα Γέφυρα» για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών σε όσους επλήγησαν από την κρίση – ήτοι, για… ασπιρίνες απέναντι σε βουνά χρεών.
Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην διαπραγμάτευση αυτή, που έχει ξεκινήσει από χθες, το οικονομικό επιτελείο συζητά για ευνοϊκές ρυθμίσεις και επιδοτήσεις μόνον των εξυπηρετούμενων δανείων, και όχι και των μη εξυπηρετούμενων όπως ίσχυε στο πρώτο πρόγραμμα «Γέφυρα». Κοινώς, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα είναι μόνον για όσους αντέχουν ακόμη να πληρώνουν τις οφειλές τους.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, στην ίδια διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση συζητά και την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου αλλά πήρε παράταση λόγω πανδημίας.
Το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι η λειτουργία και η κερδοφορία του φορέα που θα εισπράττει τα ενοίκια από τα σπίτια των πτωχευμένων. Και το concept της όλης συζήτησης μπορεί και να είναι το «πτωχεύοντας… με αισιοδοξία»…
 
Νικόλ Λειβαδάρη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: