Σοκ και δέος από τα πρώτα στοιχεία της «εγκατάλειψης» νόσων πέραν της Covid-19. ● To τελευταίο δεκάμηνο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους της τελευταίας διετίας χάθηκαν 3,4 εκατ. επισκέψεις στα νοσοκομεία, πάνω από 90.000 χειρουργεία, ενώ οι νοσηλείες μειώθηκαν κατά 16%. ● Οι συνέπειες θα φανούν προσεχώς...
Χάθηκαν 3,4 εκατομμύρια επισκέψεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, περισσότερα από 90.000 χειρουργεία, ενώ οι νοσηλείες μειώθηκαν κατά 16% το τελευταίο δεκάμηνο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους της τελευταίας διετίας. Απώλειες που δεν φαίνεται να αντισταθμίστηκαν από αύξηση των επισκέψεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου χάθηκαν πάνω από 2,5 εκατ. επισκέψεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (2017-2019).
Τα στοιχεία του ΚΕΠΥ (Κέντρο Ερευνας & Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη ημερίδα με θέμα «Πανδημία Covid-19: οι σύγχρονες απειλές Δημόσιας Υγείας και οι κοινωνικοοικονομικές τους προεκτάσεις», είναι ανατριχιαστικά και αποτυπώνουν το ιδιότυπο lockdown του δημόσιου συστήματος υγείας στις ασθένειες εκτός κορονοϊού.
Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έχουν πέσει πάνω στον σαρωτικό κορονοϊό, όμως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα με τον Covid-19. Δεκάδες υπήρξαν οι παρεμβάσεις τους για να μη μετατραπεί το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα υγείας. Εισακούστηκαν; Οχι. Και στο πρώτο και στο δεύτερο επιδημικό κύμα, το ΕΣΥ έγινε σύστημα μίας νόσου, αφήνοντας απ’ έξω όλα τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας.
«Το πρώτο είναι αν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με Covid (απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κ.ο.κ.). Ομως δεν μπορεί κανείς να ξεχνάει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν», επισήμαινε στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας («Δεν υπάρχει... σωτηρία», 7.10.2020).
«Η θνητότητα και η νοσηρότητα θα εκτιναχθούν, ο κόσμος θα πεθαίνει από άλλα νοσήματα γιατί 8 μήνες η κυβέρνηση δεν προετοίμασε το σύστημα υγείας για το δεύτερο κύμα, δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις και δεν εξασφάλισε τις αναγκαίες υποδομές», τόνιζε ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας («Εφ.Συν.», «Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19», 31.10.2020).
«Ολοι οι γιατροί έχουμε να επιδείξουμε ασθενείς που επιδεινώθηκαν από το lockdown του συστήματος υγείας στο πρώτο κύμα. Εκλεισαν χειρουργεία, ο καρκίνος προχώρησε σε σημείο που ο ασθενής δεν μπορούσε να γλιτώσει. Αποδείχτηκε ότι το 10% των περιπτώσεων εγκεφαλικών και εμφραγμάτων πήγαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια της καραντίνας.
Στον “Ευαγγελισμό”, από 50 εμφράγματα σε κάθε εφημερία, στο lockdown της πρώτης περιόδου βλέπαμε πέντε. Είδαμε τρεις περιπτώσεις ρήξης καρδιάς που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε, όταν έφυγε το πρώτο κύμα. Καρδιές παραμελημένες μετά το έμφραγμα που δεν αντιμετωπίζεται, που σπάνε και ανοίγουν. Κατέληξαν όλοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εμφραγμάτων. Δεν μπορούσαμε να τους σώσουμε», έλεγε ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Ιατρικής Υπηρεσίας της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», και μέχρι τον Ιούλιο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας («Εφ.Συν.», «Το lockdown ήταν πρώιμο. Κλείνει η κοινωνία για να αποφευχθεί η δυσφήμηση του πρωθυπουργού», 7.11.2020).
Νοσηλευτική κίνηση
Τα στοιχεία του ΚΕΠΥ δείχνουν ξεκάθαρα 40% μείωση της νοσηλευτικής κίνησης του ΕΣΥ. «Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι οι μειώσεις αυτές στη νοσηλευτική κίνηση σχετίζονται ώς ένα βαθμό με τον φόβο, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν είχε ανάγκη τις υπηρεσίες. Το επιχείρημα αυτό δεν αντέχει στην κριτική», επισήμανε κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του ΑΠΘ Ηλίας Κονδύλης.
Αυτό, εξηγούσε, αποδεικνύεται από τα στοιχεία για τους ογκολογικούς ασθενείς το ίδιο διάστημα διότι χαρακτηρίζονται από ανελαστικότητα στη ζήτηση, δηλαδή είναι απόλυτα αναγκαίες. Το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020 οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία μειώθηκαν κατά 35%, οι νοσηλείες κατά 9%, ενώ χάθηκαν πάνω από 120.000 επισκέψεις ογκολογικών ασθενών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Ούτε η άλλη ερμηνεία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ότι η ζήτηση ικανοποιήθηκε από τους ιδιώτες γιατρούς και την άυλη συνταγογράφηση, προκύπτει. «Πιθανά κάποιες πληθυσμιακές ομάδες είχαν πρόσβαση στην άυλη συνταγογράφηση -αποτυπώνεται αυτό- και κάποιες μικρές ομάδες πληθυσμού είχαν οικονομική δυνατότητα να απολαύσουν τις υπηρεσίες των ιδιωτών γιατρών. Υπάρχουν όμως και πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες εξ ορισμού ούτε πρόσβαση μπορούν να έχουν στην άυλη συνταγογράφηση ούτε, εξαιτίας της κοινωνικοοικονομικής τους θέσης, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας», περιέγραψε ο Ηλ. Κονδύλης.
Το σκληρό lockdown κλήρωσε στο ΕΣΥ, τελικά, δύο φορές. Ετσι κατέρρευσε το κυβερνητικό παραμύθι για τη «θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας», για «τις χιλιάδες προσλήψεις», για «τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν». Το ΕΣΥ μετατράπηκε δις στη χώρα σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που ασχολείται αποκλειστικά με μία νόσο, τον Covid.
«Εγκληματικές ευθύνες»
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές! Για ακόμα μία φορά το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μίας νόσου. Ο δραστικός περιορισμός των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ενίσχυση και την ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας», καταδείκνυε η Αφροδίτη Ρέτζιου («Εφ.Συν.», «Κόβουν χειρουργεία από το ΕΣΥ και τα σπρώχνουν στον ιδιωτικό τομέα», 2.11.2020). «Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά», πρόσθετε, «ότι «τα όποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση έγιναν με κριτήριο τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη διαφύλαξη της υγείας του λαού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται».
Με τι κόστος όμως; Εχουμε στοιχεία που καταγράφουν «σημαντική αύξηση, και μάλιστα πάνω από τα ανώτερα προβλεπόμενα όρια, της λεγόμενης πλεονάζουσας θνησιμότητας - οι παραπάνω θάνατοι που αναμένει κανείς βάσει της φυσιολογικής διακύμανσης των προηγούμενων ετών, επιβεβαιώνοντας τη σφοδρότητα του δεύτερου επιδημικού κύματος», σύμφωνα με τον Ηλία Κονδύλη («Εφ.Συν.», «Ανεπαρκείς εξηγήσεις, διότι έχουμε απλή αναφορά και όχι επιδημιολογική επιτήρηση», 11.1.2021).
Και μάλιστα «είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα, ενώ φαίνεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του δεύτερου επιδημικού κύματος», «πιο έντονη στις πληθυσμιακές ομάδες 45-69 και 65-74». Αν τώρα αυτό οφείλεται στον Covid ή σε άλλα αίτια λόγω της υποθεραπείας χρόνιων νοσημάτων, θα το μάθουμε σε δεύτερο χρόνο, εξηγούσε, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία θνησιμότητας κατά αιτία θανάτου. Ιδωμεν.
Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου