Μοιραία, οι δικαστικοί υπάλληλοι έλαβαν μόλις σήμερα γνώση των καταθέσεων αυτών (καθώς χθες ήταν ημέρα αργίας), με συνέπεια η απόφαση να αναμένεται να βγει κατόπιν εορτής και αφού έγιναν όσα έγιναν κατά την ημερά εορτασμού των Θεοφανείων. Υπενθυμίζεται ότι μετά τον «ιερό πόλεμο» που κατέληξε σε άτακτη υποχώρηση του Μαξίμου, τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν με πιστούς στις εκκλησίες, ενώ κάποιοι «απείθαρχοι» ιερωμένοι έκαναν και αγιασμό των υδάτων, κάτι που εξαρχής δεν ήταν στη συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας.
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας δήλωσε ότι τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ και τόνισε ότι η Εκκλησία έχει προσφύγει από προχθές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σημείωσε επίσης ότι η Εκκλησία είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση να γίνουν τρεις λειτουργίες για τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Τόνισε ότι υπάρχει μια συμφωνία, καθώς έχουν συμφωνήσει δύο μέλη, ενώ διερωτήθηκε για το κατά πόσο είναι λογικό το ένα μέρος να την αναιρεί.
Οι προσφυγές
Όσον αφορά τις δύο αιτήσεις, οι αιτούντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την χθεσινή ημέρα των Θεοφανείων.
Όπως αναφέρεται στις αιτήσεις ακύρωσης με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται στις αιτήσεις ακύρωσης ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και πολύ περισσότερο όταν η επιλογή της Πολιτείας ήταν μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Αντ΄ αυτού, συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.λπ., η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από την πλευρά του κράτους.
Ακόμα, αναφέρουν ότι κατά την ημέρα των Θεοφανείων, μπορούσε να επιτραπεί η συμμετοχή των πιστών υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου