Τη Μελέτης Βιωσιμότητας του κτήματος Τατοΐου, χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, παρουσίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στους δημοσιογράφους. Μια ημέρα νωρίτερα η μελέτη είχε πάρει το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου και τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους υπουργούς στους οποίους παρουσιάστηκε επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσία φορέων, δημοτικών αρχών και εκπροσώπων από την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και από τον Σύλλογο Φίλων του Τατοΐου. Επειτα από πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η μελέτη πράγματι είναι χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη» είπε χθες η υπουργός «εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα, όχι απλώς διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά και από μεικτή ιδιωτών και στελεχών του Δημοσίου υπό την ευθύνη και εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας οριστικής πρότασης για την ανάπτυξη του κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο... εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά του».
Η μελέτη αξιοποίησε αξιόλογες προτάσεις και μελέτες που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, οι οποίες σέβονται το υφιστάμενο περιβάλλον, την ταυτότητα του ακινήτου το πολεοδομικό καθεστώς κοκ. Το κτήμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Η συνολική έκταση είναι 42.000 στρέμματα δασική περιοχή, ο ιστορικός πυρήνας που είναι περίπου 1.600 στρέμματα και 1.200 στρέμματα είναι οι καλλιέργειες.
Υπάρχουν συνολικά 55 κτίρια (περίπου 15.085 τ.μ.) εκ των οποίων τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003. Οι βασικές αρχές βάσει των οποίων συντάχθηκε η μελέτη είναι η ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών σύμφωνα και με αντίστοιχα παραδείγματα από το εξωτερικό. «Η στρατηγική κατεύθυνση την οποία εμείς δώσαμε στους μελετητές είναι το όραμά μας. Τι θέλουμε για το κτήμα του Τατοΐου; Θέλουμε να καταστεί ένας χώρος ελκυστικός για όλες τις ηλικίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων» είπε η υπουργός.
Η μια κατεύθυνση είναι ο σεβασμός στην ιστορία, το περιβάλλον και την κοινωνία και η δεύτερη είναι η οικονομική βιωσιμότητα. Οι 5 βασικές δραστηριότητες γι αυτή την κατεύθυνση είναι :
● «Ιστορία και Πολιτισμός». Οι δραστηριότητες θα αναπτυχθούν κυρίως στην ανακτορική κτιριακή ενότητα δημιουργώντας ένα πόλο έλξης με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, ενώ θα αξιοποιηθούν οι κήποι και τα συνοδευτικά κτίρια για καφέ, εστιατόρια, εργαστήρια κ.λπ.
● «Υπαίθρια άθληση και αναψυχή». Οι δραστηριότητες θα αναπτυχθούν στις δασικές εκτάσεις του κτήματος, με τη διαμόρφωση μονοπατιών για ποδήλατο, ιππασία, περπάτημα κ.λπ..
● «Η αγροτική οικονομία». Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες θα έχουν χαρακτήρα επιδεικτικό-αγροτουριστικό και αφορούν δημιουργία ελληνικού αμπελώνα, οινοποιείο, ελαιώνα κ.λπ.
● «Ερευνα και η γνώση». Οι δραστηριότητες θα αναπτυχθούν σε υφιστάμενη και νέα δόμηση, σε συναφείς με τα αντικείμενα του κτήματος τομείς, αγροτικά-περιβαλλοντικά κ.λπ.
● «Ευεξία και ηρεμία» Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε υφιστάμενα κτίρια της υποστηρικτικής ενότητας όπου θα δημιουργηθούν χώροι ευεξίας και πανδοχείο.
Η μελέτη για τη βιωσιμότητα του κτήματος προτείνει «μεικτό σύστημα υποδομών και επενδύσεων, τόσο από το Δημόσιο όσο και από τους ιδιώτες. Εάν πάμε σε μία λογική αξιοποίησης μόνο από το Δημόσιο, τότε το κτήμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν πάμε σε μία λογική απόλυτης διαχείρισης από ιδιώτες, τότε δεν κρατάμε αυτό το οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε, δηλαδή τη μεγάλη προστασία του περιβάλλοντος, του δάσους και την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος» είπε η κ. Μενδώνη και τόνισε «Στην ουσία, η πολλή δουλειά για όλους μας ξεκινά από τώρα». Το επόμενο βήμα είναι η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, «την οποία προτείνουν και οι μελετητές προκειμένου να υλοποιηθούν τα διάφορα προγράμματα και μέσω αυτών θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα διοίκησης του κτήματος, το οποίο είναι καθοριστικό για τη βιωσιμότητα και τον τρόπο λειτουργίας του».
Η πρώτη μελέτη, η οποία θα ανατεθεί, θα είναι συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή, προκειμένου να διαμορφωθούν σωστά οι είσοδοι και χώροι στάθμευσης. Με βάση το χρονοδιάγραμμα ο στόχος είναι οι μελέτες να έχουν ωριμάσει μέχρι τον Αύγουστο του 2022, προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη από κει και πέρα η χρηματοδότηση του έργου.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου