Ενας άνθρωπος εξαιρετικά ικανός στο να μιλάει χωρίς να λέει τίποτα, να απαντάει χωρίς να θίγει ούτε μία αιχμή από τα δεκάδες καυτά ερωτήματα για τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ, να συγκαλύπτει τα εγκλήματα της κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας, αποφάσισε τελικά να... πει κάτι και το αποτέλεσμα ήταν ανήκουστο: φταίνε, λέει, οι γιατροί για το υψηλό ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ!
Διότι είναι ο καθρέφτης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που στον χώρο του δημόσιου συστήματος υγείας, και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας, δεν παίρνει μέτρα και δεν δίνει δεκάρα ούτε λογαριασμό: στα καυτά ερωτήματα, απαντάει χωρίς να... απαντάει! Συγκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ είναι γνώστης της κατάστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή είναι η δουλειά του, η αποστολή του, και παίρνει άριστα από την κυβέρνηση των... αρίστων για ένα αποτέλεσμα που κάθε Παρασκευή (πλέον) διαπιστώνει το πανελλήνιο: μηδέν εις το πηλίκον!
Ξεκίνησε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας (1999-2004). Από εκεί στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) (2004-2008) και στη συνέχεια στην κορυφή του Οργανισμού, διατελώντας πρόεδρος (2008-2009). Από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου χρίστηκε διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (2012-2014) και το 2014 πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Υγείας ως γενικός γραμματέας (2014-2015) με υπουργό τον Μάκη Βορίδη. Οταν έπεσε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ο Μάκης Βορίδης τον κράτησε δίπλα του ως συνεργάτη στο βουλευτικό του γραφείο.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2019 τον είδαμε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, να αναρωτιέται με φόντο έναν τεράστιο βάτραχο τι θέση μπορεί να έχει το αμφίβιο στην παρουσίαση ενός προγράμματος για την υγεία. «Στα οικονομικά της υγείας χρειάζονται άλματα σαν και αυτά του βατράχου», απάντησε. Παρά τα ευφυολογήματα Κοντοζαμάνη, το πρόγραμμα, όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί –και με τον πιο σκληρό τρόπο την ώρα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης–, ορίζεται από την αρχή «καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος». Δηλαδή μεταφορά της λογικής κόστους - οφέλους της ελεύθερης αγοράς και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
Το μότο είναι ιδιωτικοποίηση των πάντων, ακόμα και της ευθύνης του κράτους, την οποία αποποιείται η κυβέρνηση της Ν.Δ. και μετακυλίει παντού. Η πιο πρόσφατη –και ανατριχιαστική– μετακύλιση ήρθε από τα χείλη του κ. Κοντοζαμάνη: η ευθύνη για τις ανθρώπινες απώλειες της πανδημίας ανήκει στους γιατρούς!
Για ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα, των ισχυρών κρίκων στην αλυσίδα επιβίωσης, όπως τις λένε όσοι υπηρετούν την Επείγουσα και Εντατική Ιατρική, που χρονολογείται από τον προηγούμενο... αιώνα, ο αναπληρωτής υπουργός βρήκε τον ιδανικό φταίχτη. Μέχρι σήμερα και υπό κανονικές συνθήκες, 150-200 κρεβάτια ΜΕΘ από σύνολο 750 κρεβατιών παραμένουν κλειστά, ενώ, λόγω έλλειψης προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, το ποσοστό των κλειστών κλινών ΜΕΘ φτάνει και το 35% κατά διαστήματα. Την ίδια ώρα, αναλογούν 2,2 νοσηλευτές σε κάθε κλίνη, όταν η αναλογία στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον 5 νοσηλευτές. Επιπλέον, μόνο το 6% των συνολικών κρεβατιών των νοσοκομείων στη χώρα μας είναι κρεβάτια ΜΕΘ, ποσοστό που έπρεπε να είναι 20%.
Σε καιρό πανδημίας; Η ανάγκη για εντατική νοσηλεία ασθενών είναι τεράστια, έλεγαν το 2009 οι επιστήμονες του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την «Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας», εκτιμώντας ότι την περίοδο που η επιδημία θα μπορούσε να φτάσει στο ανώτερο επίπεδο θα χρειάζονταν νοσηλείες μέχρι και 28.000 αρρώστων (!) μέσα σε ένα τρίμηνο. Αυτό απαιτούσε κάμποσες χιλιάδες κρεβατιών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για ημερήσια χρήση. Η γρίπη Η1Ν1 τελικά δεν μας ήρθε με τη σφοδρότητα που αναμενόταν. Το έκανε όμως ο κορονοϊός. Και όσο κι αν τα παιχνίδια με τους αριθμούς και η δημιουργία συγκεχυμένης εικόνας της πραγματικότητας είναι αγαπημένο σπορ της κυβέρνησης, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Εχουμε ανοιχτά 150-200 επιπλέον κρεβάτια από εκείνα που είχαμε σε κανονικές συνθήκες, με λιγοστό προσωπικό.
Αντί λοιπόν να σκύψει πάνω από το χρόνιο πρόβλημα, ο Β. Κοντοζαμάνης αποφάσισε να κάνει το δικό του άλμα και να επιρρίψει τις ευθύνες θανάτων συνανθρώπων μας εκτός ΜΕΘ στους γιατρούς! Για να σπεύσει, ποιος άλλος, ο Μ. Βορίδης να καλύψει στη Βουλή τον δικό του άνθρωπο, μεταφράζοντας τη δήλωση για όποιον δεν την κατάλαβε: «Αυτό που είπε ο αν. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης είναι ότι τις αποφάσεις για τις ΜΕΘ, ποιος μπαίνει και ποιος όχι, τις παίρνουν οι γιατροί».
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μπορεί να δίνει την εντύπωση του άοσμου πολιτικού, αλλά οι επικοινωνιακές στοχεύσεις του είναι η εμπέδωση στη συνείδηση του κόσμου της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν έκανε απλά άλματα βατράχου. Ξεπέρασε και τον Νίκο Σαργκάνη, τον διεθνή τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που έμεινε στην ιστορία απ’ το σύνθημα της εξέδρας: «Με το άλμα σου που κάνεις, είσ’ ο ίδιος ο Σαργκάνης!»...
Γιατί τον (ξανα)επιλέξαμε;
Για την άθλια δήλωσή του ότι για το υψηλό ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ φταίνε οι γιατροί, οι χτεσινοί «ήρωες»!
Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου