Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Στοιχεία σοκ για την μείωση των μισθών: 6 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν μείωση εισοδήματος

Βαρύ «πλήγμα» στο εισόδημα των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα έχει επιφέρει η
πανδημία, καθώς το 56% των εργαζόμενων δηλώνει ότι έχει υποστεί μείωση τον τελευταίο χρόνο όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, της εταιρείας ALCO που έδωσαν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας.
Η έρευνα αφορά την καταγραφή, μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας και την τηλεργασία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 8-12 Ιανουαρίου, απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, δηλώνει το 22% των ερωτηθέντων ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.
Επίσης, το 13% δηλώνει απώλεια από 11-20% και το 7% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει «χάσει» έως και 10% του μισθού που λάμβανε πριν από την υγειονομική κρίση.
Παράλληλα, σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους (δηλαδή το 58%) σύμφωνα με την έρευνα της ALCO δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο εξάμηνο.
Την ίδια ώρα, 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί με τηλεργασία στην διάρκεια της πανδημίας. Αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους.
Συγκεκριμένα, το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους, ενώ το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους αλλά και με την ψυχική ισορροπία τους.
Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους, ενώ ίδιο ποσοστό καταγράφεται και για τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους.
Εξάλλου, το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει την απαισιοδοξία του για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες. Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 4% σε σχέση με ανάλογη έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο.
Σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό 58%) δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο, ενώ 4 στους 10 (ποσοστό 39%) εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους.
Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των εκπροσώπων των εργαζομένων η έρευνα αυτή και μάλιστα στην «αυγή» του 2021 αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος της οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας καθώς και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους.
Παράλληλα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων.
Επίσης, καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας, καθώς εκτιμά ότι όσο δεν λαμβάνονται τα αναγκαία και σωστά μέτρα τόσο τα προβλήματα για τους εργαζόμενους θα διογκώνονται.
Χαρακτηρίζει δε, επιτακτική την ανάγκη για πλήρη επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων καθώς και τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό.
 
Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: