Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Έρευνα: 4,6 δισ. ώρες «παρέα» με το κινητό το 2020

Περισσότερες από 4,6 δισ. ώρες πέρασαν με το κινητό τους οι Ελληνες το 2020, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων στην αγορά κινητής, App Annie. Το μέγεθος αυτό, που φανερώνει τη μεγάλη διείσδυση των έξυπνων τηλεφώνων στην καθημερινότητα, εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερο, δεδομένου ότι τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας δεν περιλαμβάνουν τις συσκευές iOS, δηλαδή τα iΡhone. Οι 4,6 δισ. ώρες ή 12,7 εκατ. ώρες ανά ημέρα αποτελούν τμήμα των 3,5 τρισ. ωρών που ξόδεψαν, παγκοσμίως, το 2020 οι χρήστες κινητών Android.
Στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά δαπανήθηκαν 124 εκατ. ευρώ για την αγορά εφαρμογών μέσω του Google App Store, ενώ ο αριθμός των downloads ανήλθε σε 250 εκατ. Τα εν λόγω μεγέθη, παρότι δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για την αμέσως προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι είναι σημαντικά ενισχυμένα σε σχέση με το 2019, καθώς λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας η χρήση του κινητού εκτοξεύθηκε. Παγκοσμίως, το 2020 έναντι του 2019, η ζήτηση για νέες εφαρμογές και παιχνίδια αυξήθηκε κατά 7%, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη ενισχύθηκε κατά 20%, στα 340 δισ. ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η χρήση data στη χώρα μας σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 86%, στο 1,5 GB ανά κάρτα SIM έναντι 2,3 GB κατά το σύνολο του 2019.
Σύμφωνα με έτερη έρευνα της εταιρείας Tefficient, το πρώτο εξάμηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη, μετά την «πρωταθλήτρια» Κροατία, μεταξύ 44 χωρών της μελέτης, ως προς την αύξηση της χρήσης δεδομένων (data). Τους πρώτους δηλαδή έξι μήνες της περασμένης χρονιάς (σε σχέση με το 2019), σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας, η χρήση data αυξήθηκε σε ποσοστό 86%, στο 1,5 GB ανά κάρτα SIM, έναντι 2,3 GB κατά το σύνολο του 2019. Στην Κροατία, που βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, η αύξηση του ρυθμού χρήσης δεδομένων κινητής ανήλθε σε 128%, στα 6,2 GB.
Λόγω της αύξησης της χρήσης δεδομένων, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 40ή θέση, ενώ το 2019 βρισκόταν τελευταία στην κατάταξη των 44 χωρών της Tefficient. Παρά τον υψηλό ρυθμό αύξησης της χρήσης data, η Ελλάδα κατατάσσεται σε ένα «κλειστό κλαμπ», μαζί με τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τον Καναδά, όπου η χρήση δεδομένων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πάντως, η αύξηση της χρήσης δεν συνοδεύεται με αύξηση του κόστους ανά GB, το οποίο υποχώρησε σε ποσοστό 46% το πρώτο εξάμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ωστόσο, η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην υποχώρηση των εσόδων κινητής για κάθε GB που καταναλώνεται. Με άλλα λόγια, η πτώση του κόστους οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς δεδομένων από τους παρόχους, που έχουν στραφεί στην παροχή απεριόριστων δεδομένων.
Ενδεικτικά, η Cosmote προσέφερε, εν μέσω Χριστουγέννων και έως τις 6 Ιανουαρίου, σε όλους τους συνδρομητές της απεριόριστο Internet στο κινητό, χωρίς κανέναν περιορισμό στην ταχύτητα του δικτύου. Προχθές Δευτέρα, η Vodafone ανακοίνωσε ότι προσφέρει απεριόριστα data για 3 μήνες σε όλους τους συνδρομητές της υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν συσκευή 5G. Αλλά και η Wind, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, προσέφερε δωρεάν δεδομένα στους συνδρομητές Wind F2G και Q Wind. Η σταδιακή είσοδος στην εποχή του 5G αναμένεται να παγιώσει την προσφορά απεριόριστων δεδομένων κινητής.
 
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: