Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Να αποσυρθεί το ν/σ για τα ΑΕΙ ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25, πυρά από ΚΚΕ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης από σύσσωμη την αντιπολίτευση για το
νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημοσία διαβούλευση, φέρνει αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτή, ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία και βάζει τέλος στο δημόσιο ανοιχτό πανεπιστήμιο όπως διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του '70.
Την απόσυρση του αντιδημοκρατικού σχεδίου νόμου ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση με το Τμήμα Παιδείας του κόμματος να κάνει λόγο για κατ΄επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση, νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίηση μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει πως ότι οι διατάξεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε συνδυασμό με τον πολλαπλής και διαφοροποιημένης διαμόρφωσης συντελεστή για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ουσιαστικά «σχεδιάζουν ένα απέραντο ναρκοπέδιο που θα εγγυάται την αποτυχία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ».
Ένα νομοσχέδιο που «θα οργανώνει τον αποκλεισμό από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών "εκπαίδευσης" από τα ιδιωτικά κολλέγια», όπου «δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων», ενώ σχολιάζει ότι «η όλη μεθόδευση σφραγίζεται με τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων». Επιπλέον, το αρμόδιο Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ουσιαστικό αποκλεισμό από την πρόσβαση στα ΑΕΙ υποψηφίων από τα Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) θεσμοθετώντας κοινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανάμεσα σε ημερήσια και εσπερινά σχολεία». Προσθέτει ότι δεν έχει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο η ανάθεση στα ΑΕΙ του καθορισμού των συντελεστών που θα διαφοροποιούν τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα.
Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «"Πανεπιστήμιο" υβρίδιο εταιρείας και στρατοπέδου». «Αυτό που οι κυβερνώντες αποδεικνύουν είναι πως τα όποια περιθωριακά φαινόμενα αντιδημοκρατικών και εξουσιαστικών πρακτικών που ενίοτε συμβαίνουν είναι γι' αυτούς πηγή έμπνευσης», σχολιάζει, υποστηρίζοντας ότι με αιχμή την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς, «η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ο σκοπός είναι η αστυνόμευση αντί για την ενίσχυση της μορφωτικής αποστολής των ΑΕΙ».
«Χίλιες θέσεις ειδικών φρουρών και άγνωστος αριθμός κατώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, αντί για διδάσκοντες ερευνητές, ειδικό προσωπικό διοικητικής υποστήριξης αποκαλύπτουν την ουσία της ακαδημαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», τονίζει. Ακόμη, αναφέρει ότι η εισαγωγή ειδικού πειθαρχικού δικαίου αποκλειστικά για τους φοιτητές, με την ανάθεση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων σε μονοπρόσωπα όργανα «είναι μια σκοταδιστική επιλογή που μόνο αναταραχή και διχασμό θα επιφέρει στο πανεπιστημιακό κλίμα», σε συνδυασμό με την προς καθιέρωση ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης.
Την απόσυρση του σχεδίου νόμου απαίτησε και το ΜΕΡΑ25 κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στη νεολαία και χρησιμοποιεί τα υγειονομικά μέτρα, για να αποφύγει μαζικές αντιδράσεις, φέρνοντας προς ψήφιση ένα αποτρόπαιο σύνολο μεταρρυθμίσεων που βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου, όπως το γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.
«Η κ. Κεραμέως θα έπρεπε να ντρέπεται για την αδράνεια και την ολιγωρία που έχει επιδείξει την προηγούμενη περίοδο, όσον αφορά την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την πρόνοια καθολικής πρόσβασης στα τηλεμαθήματα για την μαθητική και φοιτητική κοινότητα. Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε περιλαμβάνει ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, μείωση εισακτέων, διαγραφές φοιτητών και όριο φοίτησης» σημειώνει το κόμμα.
Και ζητά ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και βελτίωση των συνθηκών, με αύξηση της χρηματοδότησης. «Έξω η Αστυνομία από τα Πανεπιστήμια! Δώστε λεφτά για την Παιδεία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Χθες το Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε «τη νεολαία και το λαό να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που επιδιώκει να μετατρέψει σε νόμους η κυβέρνηση. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί, έχουν τη δύναμη να τους αφήσουν στα χαρτιά. Να μην περάσει η τρομοκρατία».
Το ΚΚΕ σχολίασε πως «αποτελεί τεράστια πρόκληση να εξαγγέλλει η κυβέρνηση τόσο σοβαρές αλλαγές για τα ΑΕΙ, με τα ιδρύματα κλειστά, με τους φοιτητές στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους να βιώνουν σοβαρά προβλήματα με τα ενοίκια και τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και με τους μαθητές σε διαρκή ανασφάλεια και άγχος με το "άνοιξε - κλείσε" των σχολείων».
Ακόμα και το Κίνημα Αλλαγής, που έχει ταχθεί υπέρ ενός ειδικού σώματος φύλαξης αλλά με την καθοδήγηση και την ευθύνη των ίδιων των Πανεπιστημίων, τόνισε πως «είναι πρωτοφανές και αισθητικά απαράδεκτο  η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αγκαζέ με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη να εξαγγέλλουν την φύλαξη των ΑΕΙ από αστυνομικούς».
Ο φορέας σημείωσε πως «το θεμελιώδες ερώτημα για την παιδεία όμως παραμένει. Πως ανταποκρίνεται η σημερινή κυβέρνηση στην ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πολιτικών που άφησε πίσω της η Αντι-μεταρρύθμιση Γαβρόγλου;»
Τέλος, άσκησε κριτική στο υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζοντας πως αυτό «ξεκινά ανάποδα. Μιλά για σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αντί να καταθέσει μια συνολική πολιτική για την εκπαίδευση στο Γενικό, Επαγγελματικό Λύκειο και Κατάρτιση (Εθνικό Απολυτήριο, ενιαία αξιολόγηση των μαθητών, τράπεζα θεμάτων, συμμετοχή της βαθμολογίας των 3 τάξεων του Λυκείου κτλ) κινείται με fast track πολιτικές που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: