Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ αρμόδια για την ασφάλεια των εμβολίων ασχολείται επίσης με το ζήτημα αυτό και μόλις έχει «πλήρη αντίληψη για τα γεγονότα αυτά» θα ενημερώσει την κοινή γνώμη, δήλωσε ο Γιαζαρέβιτς.
Παράλληλα επισήμανε ότι κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι επειδή κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν από τον κορονοϊό. Ωστόσο, ο εμβολιασμός «δεν μειώνει την πιθανότητα θανάτου από άλλες αιτίες». «Οι θάνατοι από άλλες αιτίες συνεχίζονται και μετά τον εμβολιασμό, χωρίς να οφείλονται σ' αυτόν», επισήμανε ο Γιαζαρέβιτς.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού «περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι».
«Ενημερωθήκαμε για 23 θανατηφόρα περιστατικά μετά τον εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα 13 εξ αυτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αυτά τα στοιχεία μπορεί να υποδεικνύουν ότι συνήθη συμπτώματα, που προκαλούνται από το εμβόλιο, τέτοια όπως ο πυρετός και η ναυτία, μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο ορισμένων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας με αδύναμη υγεία», υπογράμμισε ο αρχίατρος του οργανισμού Σίγκουρντ Χορτέμου.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε σχετικά κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ότι οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές από ήπια συμπτώματα, όμως σε κάθε περίπτωση συνέστησε να κάνουν οι ηλικιωμένοι το εμβόλιο και στη συνέχεια οι οικείοι τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μήπως εμφανίσουν συμπτώματα.
«Αναφορικά με αυτό που ανακοίνωσε η Νορβηγία, όντως έχουν εμβολιάσει μέχρι στιγμής στη χώρα 33.000 άτομα και έχουν καταγραφεί 23 θάνατοι. Οι 13 από αυτούς αφορούν σε πολίτες μεγάλης ηλικίας. Όλοι είναι άνω των 80 και οι περισσότεροι είναι άνω των 90. Φαίνεται ότι αυτό το οποίο παρουσίασαν αυτοί οι υπερήλικες ήταν ναυτία και κακουχία. Είναι γνωστό ότι οι ευάλωτοι αυτοί πληθυσμοί μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές από τέτοια συμπτώματα. Αυτό που θέλω να συμβουλέψω τους ηλικιωμένους είναι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν αλλά να έχουμε στο νου μας να τους φροντίζουμε, να τους ενυδατώνουμε και να τους προσέχουμε» ανέφερε η καθηγήτρια.
Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος
Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος τονίζει πως οι θάνατοι στη Νορβηγία δεν είναι σίγουρο ότι συνδέονται με τον εμβολιασμό επισημαίνοντας ότι αφορούν άτομα άνω των 80 ή και 90 χρόνων που ίσως είχαν και υποκείμενα νοσήματα. Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Διάφορα άρθρα στα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στη Νορβηγία πέθαναν 23 άτομα μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer. Τι ισχύει όμως; Στη Νορβηγία, όπως και σε κάθε χώρα όταν πεθάνει κάποιος μετά από εμβολιασμό ο θάνατος δηλώνεται αμέσως στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι θάνατοι συνδέονται με τον εμβολιασμό. Η ίδια πρακτική ακολουθείται και με τις παρενέργειες των εμβολίων, όπως και όλων των φαρμάκων. Θα θυμάστε ότι θανάτους είχαμε και στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, που όμως δεν αποδόθηκαν στους εμβολιασμούς. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι στους μη-εμβολιασθέντες, και στατιστικά η διαφορά δεν ήταν σημαντική.
Οι θάνατοι στη Νορβηγία αφορούν σε ηλικιωμένους ανθρώπους - ηλικίας άνω των 80 ετών, ενώ κάποιοι ήταν και άνω των 90 ετών- και είχαν υποκείμενα νοσήματα και πολλά προβλήματα υγείας. Στη Νορβηγία έχουν εμβολιαστεί πάνω από 30.000 ανθρωποι με το εμβόλιο της Pfizer, και έχει ανακοινωθεί πως αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna.
Οι Νορβηγικές αρχές, εκδίδουν εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο αναφορικά με τους εμβολιασμούς, που εμπεριέχει τις αναφορές για παρενέργειες ανά ηλικία. Σε ερώτηση που έγινε (καθώς το δελτίο εκδόθηκε σήμερα) δήλωσαν ότι διερευνούν τις συνθήκες σε 13 από αυτούς τους θανάτους και σωστά κάνουν. Όπως ερευνούν και τη φύση των άλλων παρενεργειών - 9 σοβαρών και 7 ήπιων περιστατικών- που αναφέρθηκαν από υγειονομικούς και εμβολιασθέντες στις ρυθμιστικές αρχές. Τόνισαν όμως ότι θεωρούν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το θάνατο ως παρενέργεια του εμβολίου.
Γιατί το λένε αυτό όμως; Γιατί δήλωσαν παράλληλα ότι ήταν αναμενόμενο να πεθάνουν λίγοι υπερήλικες αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, τις 2 εβδομάδες του έτους πριν τους εμβολιασμούς, στη Νορβηγία πέθαναν 498 άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών και 360 άνθρωποι άνω των 90 ετών. Χωρίς να έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό.
Επομένως, θα έλεγα να περιμένουμε τις διευκρινήσεις των Νορβηγών για τα ακριβή αίτια θανάτου των εμβολιασθέντων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσω με το υπουργείο υγείας της Νορβηγίας. Με τους Νορβηγούς συνεργάζομαι τον τελευταίο χρόνο για τη διοργάνωση ενός φόρουμ για καινοτόμα φάρμακα που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2021. Επικοινώνησα ήδη με τον Hans Kluge διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, και θα μιλήσουμε αύριο για αυτό το θέμα».
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου