Όταν η υπουργός επιχειρεί να νομοθετήσει για έναν αιώνα την εξαγωγή αρχαιοτήτων (50 χρόνια+ανανέωση για άλλα 50 χρόνια), ενώ ο αρχαιολογικός νόμος ορίζει ως τώρα 5 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης άλλα 5, τότε έχουμε μπροστά μας μια μείζονα ανατροπή της αρχαιολογικής και μουσειακής πολιτικής της χώρας. Οικονομικά ανταλλάγματα από κάποιους που ονειρεύονται παραρτήματα ελληνικών μουσείων στο εξωτερικό; Αλλαγή πλαισίου της πολιτιστικής διπλωματίας; Επιβεβαίωση της παλιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού περί "δανεισμού" και όχι επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα; Εσωτερίκευση αποικιακής λογικής; Αφορά η νέα νομοθέτηση το Βρετανικό Μουσείο, το Άμπου Ντάμπι, μια άλλη κρυφή ατζέντα της υπουργού;
Οι πολύωρες συνεδριάσεις στη Βουλή, που κορυφώνονται αύριο, είναι αποκαλυπτικές του φάσματος νομοθετικών ανατροπών που επιχειρεί η υπουργός Πολιτισμού για το ΤΑΠ και για μια ολόκληρη σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων, που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Ξεδιπλώνεται ένα οργανωμένο σχέδιο για την συνολική αλλαγή των όρων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, που μόνο η Ιταλία έχει υποστεί στο παρελθόν με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Πρόκειται για "επιδρομή στον αρχαίο πλούτο της χώρας από ταλιμπάν", έγραφε τότε για τον Μπερλουσκόνι και τον υπουργό του Ουρμπάνι ο Ιταλός καθηγητής Salvatore Settis, μέσα σε μια θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την ακαδημαϊκή αρχαιολογική κοινότητα και την κοινωνία. Η χώρα εκτέθηκε ανεπανόρθωτα διεθνώς και ακόμη συντονίζεται στο σύνθημα "Σώστε την πολιτιστική κληρονομιά από τις αδηφάγες ορέξεις".
Για νέο οικονομικό μοντέλο και αξιοποίηση, μιλούσε ο Μπερλουσκόνι, για αναπτυξιακά εργαλεία και επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της χώρας.
Ίδια και κατά λέξη η επιχειρηματολογία της σημερινής υπουργού στη Βουλή όλες αυτές τις ημέρες:
"Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως κομβικό σημείο στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της χώρας... Στόχος είναι να συνδέσει τον πολιτισμό με την ανάπτυξη και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ευκαιριών, επενδύσεων και ενδυνάμωσης του τουριστικού προϊόντος."
Απευχόμαστε να γίνει η Ελλάδα το επόμενο αξιομνημόνευτο μοντέλο εκποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μετά την Ιταλία του Μπερλουσκόνι. Αλλά για να ματαιωθεί το σχέδιο χρειάζεται την κινητοποίηση όλων.
Μυρσίνη Ζορμπά - πρώην Υπουργός Πολιτισμού
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου