Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Πανδημική κυβερνητική ανεπάρκεια

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει τα μεγάλα ελλείμματα κυβερνητικής πολιτικής, που όσο κι αν επιχειρούν τα τηλεοπτικά κανάλια να συγκαλύψουν και η συντριπτική πλειονότητα των εφημερίδων να μεταμφιέσει, είναι τόσο ανεπαρκής η πολιτική αυτή που δεν μπορεί να κρυφτεί.
Καίτοι υπήρχαν προειδοποιήσεις ήδη από τον Μάιο ότι το φθινόπωρο έρχεται έντονο δεύτερο κύμα πανδημίας και ενώ από το τέλος Αυγούστου θα επέστρεφε ο κόσμος από τις διακοπές και θα άρχιζε εκ νέου την εργασία του, παρά ταύτα δεν φρόντισε στοιχειωδώς να συνάψει συμβάσεις με τουριστικά γραφεία και ΚΤΕΛ για τη διάθεση πούλμαν που θα βοηθούσαν την ελλιπέστατη κάλυψη από τα λεωφορεία των δημόσιων συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να στοιβάζονται «σαν σαρδέλες» στα λεωφορεία και να δημιουργείται έτσι μια κύρια μετάδοση του κορονοϊού.
Την οποία μετάδοση, που διαρκούσε τουλάχιστον επί τρίμηνο, απέκρυπταν με τον τρόπο τους τα μέσα ενημέρωσης και δεν ανέφερε η συντριπτική πλειονότητα των εκφραζόμενων στα μέσα ενημέρωσης ειδικών καθηγητών. Στη δε Θεσσαλονίκη συνεχίζεται η κατάσταση αυτή στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην Αθήνα δεν έχει εκλείψει.
Στις 27.11.2020 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον «Real FM» και απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη προστασίας των περίπου 5.000 αστυνομικών που είχαν διατεθεί για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας τις ημέρες εορτασμού του Πολυτεχνείου και στοιβάζονταν ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ανέφερε ότι «δεν μεταδίδεται έξω ο ιός στην ατμόσφαιρα.
Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους». Αυτή η άκρως αντιεπιστημονική άποψη, που παραβιάζει και τα ακραία όρια της λογικής και ουσιαστικά παρακινεί σε μη τήρηση των μέτρων, δεν χρειάζεται να σχολιαστεί. Και φυσικά και αυτή θάφτηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Συνεχίζεται δε η κατάσταση αυτή με τη συγκέντρωση αστυνομικών που περιπολούν στους δρόμους.
Σημειωτέον ότι το άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα για εκ προθέσεως παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών αρκείται στην ύπαρξη ενδεχόμενου και μόνο δόλου και το έγκλημα είναι αφηρημένης και όχι συγκεκριμένης διακινδύνευσης, δηλαδή αρκεί να μπορούσε να επέλθει ο κίνδυνος σε αόριστο αριθμό προσώπων και όχι μόνο σε συγκεκριμένα. Σε κάθε δε περίπτωση, τιμωρείται η παραβίαση των μέτρων από αμέλεια.
Πρόσφατα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος, επανειλημμένα διατυπώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγγελίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση πρόσωπα και ο κ. Πολάκης (μαχητικός πολιτικός με αντιδεξιά φρασεολογία παλαιότερων εποχών) χαρακτήρισε τη μη έχουσα βουλευτική ασυλία (αμφιλεγόμενα δε δυναμική κατά τα άλλα) γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις λέξεις διεφθαρμένη και αρπακτική, δηλαδή με τις πλέον βαριές λέξεις για δημόσιο πρόσωπο, χωρίς όμως να καταθέσει τις καταγγελίες του στην Εισαγγελία, μη δίνοντας έτσι συνέχεια στο θέμα και προκαλώντας αθέλητα μάλλον ενδοκυβερνητική ενδυνάμωσή της.
Εγινε δε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και την προβλεπόμενη πρόσληψη 150 ατόμων η Γενική αυτή Γραμματεία ένα μικρό υπουργείο και ενώ μέχρι σήμερα διαχρονικά έκανε το έργο της με τους υπαλλήλους που είχε. Η κυβέρνηση επίσης αρνείται μέχρι σήμερα να παραδώσει στην αντιπολίτευση, που το ζητά επίμονα, τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Τα κόμματα που τα ζητούν έχουν νομικά τη δυνατότητα να επιχειρήσουν την αναγκαστικά παράδοσή τους, που όμως αρκούνται στη διαχείριση του θέματος μόνο σε λεκτικό επίπεδο.
Αν π.χ. είχαν υποβληθεί μηνύσεις κατά μη πολιτικών προσώπων που δεν εμπίπτουν στην προστασία της βουλευτικής ασυλίας, όπως π.χ. στις διοικήσεις των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης διαχείρισης των λεωφορείων, είναι λίαν πιθανό τα πρακτικά να είχαν ζητηθεί από τις προανακριτικές αρχές ή αυτές που θα διενεργούσαν προκαταρκτική εξέταση. Πλέον της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια για παράδοση στο πλαίσιο προσωρινής ρύθμισης κατάστασης. Η κυβέρνηση δεν τα δημοσιοποιεί γιατί, όπως φαίνεται, θα προκύπτει σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν ακολούθησε τις απόψεις των μελών της επιτροπής στη διαχείριση της πανδημίας, με τις συνακόλουθες ευθύνες της.
Είναι επίσης εμφανείς οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ τους των μελών της επιτροπής που εκθέτουν στα μέσα ενημέρωσης, ώστε τελικά σε αρκετές περιπτώσεις να μην καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και να χρειάζεται η επιστράτευση της κοινής λογικής.
Ετσι π.χ. τον Νοέμβριο ο ένας καθηγητής ανακοίνωνε ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα μόνο αν τα κρούσματα ανέλθουν στα 500 ημερησίως και τις ίδιες μέρες άλλος καθηγητής ανέβαζε τον αριθμό σε 1.500 με 2.000.
Θα μείνει δε υπόδειγμα άποψης που αντίκειται στην κοινή λογική η ρήση τον Σεπτέμβριο φερέλπιδος νέου καθηγητή και έντονα προβαλλόμενου από το υπουργείο Υγείας ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά για τη μετάδοση αν σε μια τάξη φοιτούν 15 ή 25 μαθητές.
Επιπλέον, ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων λαμβάνει χώρα σε δείγματα μη αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού και δεν αποτελεί κύριο κριτήριο διάγνωσης της πορείας της πανδημίας, λόγω της ανεπάρκειας του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμούς Διαχείρισης Υγείας. Τα λεγόμενα ποιοτικά και σοβαρά στοιχεία είναι ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ούτε εισήγαγε φάρμακα που δημιουργούν ένα «κοκτέιλ», βελτιώνουν τη θεραπεία και μειώνουν τον αριθμό των ασθενών στις εντατικές, γιατί αυτά είναι πανάκριβα, άνω των 1.000 και 2.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση, ενώ είχε όλο τον χρόνο, δεν φρόντισε και δεν φροντίζει για την αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δεν φρόντισε, ενώ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο είχε επαρκέστατο χρόνο για την αύξηση των κλινών και των ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μην προλαβαίνει πίσω από τον κορονοϊό.
Το έρημο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επιεικώς υπολειτουργεί και δεν γίνονται έλεγχοι τήρησης της νομοθεσίας στα εργοστάσια και γενικά στους χώρους δουλειάς, που αποτελούν κύριες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Στη δε δειλή επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ευνόησε προκλητικά τους κλινικάρχες, με τις μεγάλες τιμές ανά κλίνη που συμφώνησε και με την πληρωμή καθημερινά άδειων κλινών στην τιμή που θα καταβαλλόταν αν είχαν καταληφθεί από ασθενείς.
Τέλος, θα πρέπει η κυβέρνηση και οι εμφανιζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης να μην εφησυχάζουν τον κόσμο, αλλά να προειδοποιούν συνεχώς ότι το εμβόλιο δεν είναι το μόνο μέσο αντιμετώπισης του κορονοϊού, αλλά ένα σημαντικό μέσο και γι’ αυτό θα συνεχίσει επί μήνες η τήρηση μέχρι σήμερα μέτρων ασφαλείας (μάσκας, αποστάσεων, μέτρων ατομικής καθαριότητας). Η κυβέρνηση αποδείχθηκε λίγη και επικίνδυνη μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση του ιού. Και απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πολύ δύσκολο με την ανικανότητά της να βελτιωθεί σημαντικά. Μακάρι να μη λειτουργήσει έτσι με τη διαχείριση των εμβολίων.
 
Δημήτρης Αρ. Φίλης - Δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Κοινωνία Τώρα»
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: