Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι άνθρωποι αυτοί, έχοντας επιβιώσει από το οδυνηρό ταξίδι τους προς την Ευρώπη, βρέθηκαν παγιδευμένοι σε επικίνδυνες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για μήνες, ενώ ορισμένοι από αυτούς ακόμα και για δύο χρόνια. Ήρθαν στην Ευρώπη ψάχνοντας για μεγαλύτερη ασφάλεια, ωστόσο βιώνουν τραυματικές εμπειρίες και εκφράζουν ανασφάλεια για το μέλλον.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, η IRC δημοσίευσε έκθεση που περιέγραφε λεπτομερώς τις ελλείψεις που υπάρχουν στις πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης της Ε.Ε. και τον αρνητικό αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο στη Μόρια. Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, η νέα έκθεση της IRC διαπιστώνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η νέα έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσα σε 2,5 χρόνια έως τον Οκτώβριο του 2020, από 904 άτομα που υποστηρίζονται από τα προγράμματα ψυχικής υγείας της IRC στα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος, και υποστηρίζονται από μαρτυρίες και συνεντεύξεις.
Στην έκθεση αποκαλύπτονται σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες και αυτοτραυματισμό ανθρώπων, διαφόρων ηλικιών. Τρεις στους τέσσερις από τους ανθρώπους που το IRC βοήθησε μέσω του προγράμματος ψυχικής υγείας του στα τρία ελληνικά νησιά, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και άγχος. Τουλάχιστον δύο στα πέντε άτομα ανέφεραν συμπτώματα μετατραυματικού στρες και σχεδόν ένας στους δέκα είχε ψυχωτικά συμπτώματα και αυτοτραυματίζονταν. Ένας στους τρεις ανθρώπους ανέφερε σκέψεις για αυτοκτονία, ενώ ένας στους πέντε ανέφερε απόπειρες αυτοχειρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου