Η ολική υποχώρηση της Πολιτείας απέναντι στην Εκκλησία εν όψει Χριστουγέννων, το προηγούμενο των κλειστών -αν και έπειτα από παλινωδίες- εκκλησιών το Πάσχα που δεν ακολουθήθηκε τώρα, η κυβερνητική ατολμία και η εργαλειοποίηση της επιτροπής των ειδικών, στην οποία η κυβέρνηση μεταθέτει τις δικές της ευθύνες.
Η ιστορία των εκκλησιών, οι οποίες ύστερα από παλινωδίες έκλεισαν το Πάσχα αλλά τα Χριστούγεννα θα είναι ανοιχτές, δεν καταδεικνύει μόνο την ατολμία της κυβέρνησης και την ειδική μεταχείρισή της απέναντι στην Εκκλησία. Καταδεικνύει καθαρά και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εργαλειοποίησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να νομιμοποιήσει τις δικές της αποφάσεις και να μεταθέσει την ευθύνη για τη μεγάλη υποχώρησή της στους ειδικούς.
Ηδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση επέδειξε χαρακτηριστική διστακτικότητα απέναντι στο θέμα της Εκκλησίας. Φοβούμενος ότι θα έχει πολιτικό κόστος στο συντηρητικό ακροατήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφηνε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Ιερώνυμο για τα σχετικά μέτρα και μπήκε σε διαβούλευση με την Εκκλησία, κάτι που βέβαια αποτελεί ειδική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπου τα μέτρα επιβάλλονται από την πρώτη στιγμή χωρίς ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις. Εξ ου και στο πρώτο κύμα η αναστολή των λειτουργιών αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό με καθυστέρηση (16.3.2020), ενώ φτάνοντας προς το Πάσχα η κυβέρνηση βρέθηκε να αμφιταλαντεύεται είτε να δεχτεί το ωράριο ανοιχτών ναών που επιδίωκε η Εκκλησία, αλλά επιμηκύνοντάς το για πιο αραιή προσέλευση των πιστών, είτε να το απαγορεύσει.
Οι αμφιταλαντεύσεις αυτές αποτυπώθηκαν τότε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι, παρ’ όλο που η μετακίνηση σε εκκλησίες δεν προβλέπεται, οι πιστοί θα μπορούσαν να βγαίνουν από το σπίτι δηλώνοντας τους δικαιολογημένους λόγους μετακινήσεων και «παρεμπιπτόντως» να περνούν και από την εκκλησία. Με άλλα λόγια να παρακάμπτουν τους περιορισμούς για τις μετακινήσεις. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις η Εκκλησία αναδιπλώθηκε και η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι οι ναοί δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς το Πάσχα.
Αλλά εν όψει των Χριστουγέννων και παρά το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν θέλησε να πατήσει πάνω στο προηγούμενο του Πάσχα και να κρατήσει τις εκκλησίες κλειστές. Επέλεξε να καλλιεργήσει προσδοκίες στους κόλπους της Εκκλησίας για το άνοιγμά τους, να μπει σε νέα διαβούλευση μαζί της και τελικά να αποφασίσει δύο λειτουργίες (Χριστούγεννα, Φώτα), με τον όρο των 9 πιστών για εκκλησίες και 25 για μητροπολιτικούς ναούς, προσφέροντας έτσι πεδίο αντιδράσεων στους ιεράρχες που άρχισαν να εξεγείρονται για το εύρος των περιορισμών. Το αντάρτικο από την πλευρά της Εκκλησίας άρχισε να γιγαντώνεται και η κυβέρνηση, υπό τον φόβο της ρήξης, οδηγήθηκε σε νέες διαπραγματεύσεις. Αρχικά ετοιμάστηκε να παραχωρήσει μία επιπλέον λειτουργία την Πρωτοχρονιά και διπλές λειτουργίες και τελικά, μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, τα έδωσε όλα.
Λειτουργία και την Πρωτοχρονιά, διαδοχικές λειτουργίες μέσα στην ίδια μέρα, αύξηση των πιστών στους 25 για εκκλησίες και 50 για μητροπολιτικούς ναούς, ενώ από το σχετικό ΦΕΚ απάλειψε τη ρητή απαγόρευση για παρουσία φυσικών προσώπων στους χώρους λατρείας σε οποιαδήποτε περίπτωση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην προσέλευση πιστών για ατομική λατρεία όλες τις ημέρες. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση ποτέ δεν διανοήθηκε να λάβει μέτρα για τη Θεία Κοινωνία, παρά το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο τελείται αντιβαίνει σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Προκειμένου να νομιμοποιήσει όμως την υποχώρησή της, η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, ουσιαστικά να επικυρώσει τις προειλημμένες αποφάσεις της με νέα γνωμοδότηση. Και όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε (Real FM) αν «άλλαξαν με ένα τηλεφώνημα οι κανόνες» και πώς ενώ η κυβέρνηση είχε αρχικά αποφασίσει 9 άτομα, πήγε στα 25, απάντησε ότι «αυτό είναι ένα θέμα της επιτροπής, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μετέθεσε όλη την ευθύνη για τις δικές της επιλογές στους ειδικούς, εργαλειοποιώντας καθαρά την επιτροπή με τρόπο που την εκθέτει. Εγινε έτσι πολύ ορατός και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, επιχειρεί να κρύψει τις δικές της ευθύνες πίσω από τους επιστήμονες.
Γιάννης Μπασκάκης
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου