Είναι η πολλοστή φορά επίσης που η επικοινωνιακή φρενίτιδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τρακάρει σε βαθύ κενό ενσυναίσθησης. Είναι όμως μάλλον η πρώτη φορά που μια βουλιμική αντίληψη της εξουσίας προβάλλεται τόσο κυνικά, ως δικαιωματικό τρόπαιο, σε μια κοινωνία έγκλειστων πολιτών που ζουν με τον καθημερινό τρόμο για την ίδια την ζωή τους.
Το πρώτο, και ουσιαστικό, πρόβλημα είναι η υπονόμευση αυτού καθαυτού του στρατηγικού εγχειρήματος του εμβολιασμού: Η προτεραιότητα σε υγειονομικούς, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που, εν χορδαίς και οργάνοις είχε προαναγγείλει το Μαξίμου, ακυρώθηκε στην πράξη, η λίστα των 46 κυβερνητικών παραγόντων που θα εμβολιάζονταν πρώτοι για «να διασφαλιστεί η λειτουργία του κράτους» φούσκωσε μέσα σε ένα 24ωρο κι έφθασε τα 120 άτομα, και οι τηλεοπτικές κάμερες κλήθηκαν να απαθανατίσουν έως και νεαρούς αγνώστου κρατικού ρόλου να βγάζουν selfie με την ένεση στο μπράτσο.
Στο Σωτηρία, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αναβλήθηκαν 30 εμβολιασμοί υγειονομικών για να πάρουν την σωτήρια δόση υπουργοί, στρατιωτικοί και κρατικοί ανθύπατοι, η ΔΑΚΕ του νοσοκομείου κατήγγειλε πως εμβολιάστηκε μέχρι και φίλος του διοικητή, ενώ στο εμβολιαστικό κέντρο επιστρατεύτηκαν και οι αναισθησιολόγοι για να παρακολουθούν τους υψηλούς επισκέπτες για ενδεχόμενες παρενέργειες.
Ερωτήματα τέθηκαν και για τον εμβολιασμό της συζύγου του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, γενικοί γραμματείς υπουργείων και διάφοροι πιθανοί και απίθανοι επιτελείς κατέλαβαν πρώτοι θέση στο «Αττικό», στον «Ευαγγελισμό» και στα νοσοκομεία της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, και μέχρι και ο Ηλίας Μόσιαλος έφιασε στο σημείο να ζητήσει, δημόσια, κυβερνητική εγκράτεια:
«Δεν θα ήθελα», έγραψε, «να βλέπω νέους να εμβολιάζονται, όσο ψηλά κι αν είναι σε κυβερνητικά ή επιστημονικά αξιώματα. Κατανοώ την ανάγκη να δώσουμε ένα μήνυμα στους πολίτες, αλλά μόνο οι πολιτικοί αρκούσαν. Πρέπει να δώσουμε τα εμβόλια στις ευάλωτες ομάδες που είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν αν νοσήσουν».
Παρεμπιπτόντως, την ίδια ώρα στην Γερμανία η λίστα προτεραιότητας των εμβολιασμών θέτει τους πολιτικούς στην 10η θέση μαζί με τους εργαζόμενους στα κομμωτήρια, στην Γαλλία ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν θα εμβολιαστεί διότι δεν θέλει να κλέψει την θέση από κάποιον πολίτη που έχει μεγαλύτερη ανάγκη, και στην Δανία η πρωθυπουργός αρνήθηκε να εμβολιαστεί πρώτη ακόμη και για συμβολικούς λόγους επειδή δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
Τούτων δοθέντων, το δεύτερο πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και αφορά την ίδια την αντίληψη της διακυβέρνησης, όμως στο Μαξίμου μάλλον καθυστέρησαν πολλοί να το κατανοήσουν.
Οι σημερινές διαρροές κάνουν λόγο για «οργή Μητσοτάκη» ως προς τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, οι πληροφορίες που διοχετεύονται λένε ότι αναζητούνται οι υπαίτιοι του επικοινωνιακού σόου του εμβολιασμού, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε το πρωί να διασώσει τα προσχήματα μιλώντας για κάποιες «αστοχίες, αλλά μάλλον τα έκανε ακόμη χειρότερα: Δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο σκοπός του εμβολιασμού κυβερνητικών στελεχών είναι διπλός και έχει να κάνει τόσο με τη συμβολικότητα της κίνησης, όσο και με τη… συνέχεια του κράτους σε τομείς της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Ειδικά, δε, για το θέμα που δημιουργήθηκε στο «Σωτηρία» μίλησε πάλι για «αστοχία προγραμματισμού» και προσπέρασε τον καταιγισμό των επικρίσεων λέγοντας ότι «αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να ρολάρει το σύστημα».
Λίγη ώρα αργότερα όμως, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικοί εμβολιασμοί σταματούν, είπε ότι το Μαξίμου αποδοκιμάζει την παρέλαση των selfies των κυβερνητικών στελεχών αδειάζοντας ουσιαστικά τον Στέλιο Πέτσα, και άφησε να διαφανεί η προσωπική δυσφορία του πρωθυπουργού.
Κοινώς, εκείνο που εξακολουθεί να ρολάρει επί του παρόντος είναι η κυβερνητική ελαφρότητα και η διαφύλαξη του πρωθυπουργικού προφίλ…
Νικόλ Λειβαδάρη
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου