Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγαν οργανώσεις συνταξιούχων για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει συνταγματικές τις περικοπές των δώρων και των επιδομάτων αδείας. Σκοπός της προσφυγής η πλήρης δικαίωση των συνταξιούχων και η επιστροφή των ποσών των συντάξεων (κύρια σύνταξη, επικουρική και επιδόματα δώρων και αδείας) που περικόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους.
«Με ευθύνη και νομική βασιμότητα των ισχυρισμών μας καταθέσαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) πέντε προσφυγές σημαντικών συνταξιουχικών οργανώσεων και μελών τους (Σωματείο ΑΤΕ, Συνταξιούχοι ΟΤΕ, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, Σωματείο ΗΣΑΠ & Σωματείο ΟΑΣΑ) σημειώνει ο νομικός Λουκάς Αποστολίδης επισημαίνοντας ότι οι προσφυγές έχουν σκοπό την προάσπιση των αρχών του κράτους δικαίου.
Η προσφυγή, σύμφωνα με τη δήλωση του Λ. Αποστολίδη, περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής νομικά ζητήματα:
- Με την 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας παραβιάζεται το άρθρο πρώτο του Α’ πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ενιαίας Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως προς το μέρος του χρονικού περιορισμού της ισχύος των αποτελεσμάτων που έθεσαν οι 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες είχαν κριθεί ανίσχυρες ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 που περιέκοψαν εκ νέου τις συντάξεις και κατάργησαν τα επιδόματα των δώρων και αδείας. Εστιάζουμε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των νόμων 4051/2012 & 4093/2012 από τη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 2287-2288/2015 (ημ. δημοσίευσης 10-06-2015) στερεί πλήρως κατά παράβαση του άρθρου πρώτου του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, το δικαίωμα των συνταξιούχων να αξιώσουν τις περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τους πριν από τις 10.06.2015.
- Με την 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραβιάζεται το άρθρο έξι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς δεν υφίσταται ρητή νομοθετική διάταξη στην ελληνική έννομη τάξη που να επιτρέπει τον περιορισμό επί αποζημιωτικών αγωγών. Τονίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς νόμιμο έρεισμα, προβαίνει σε ανάλογη εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης περί περιορισμού των αποτελεσμάτων, που ισχύει αποκλειστικά στην ακυρωτική διαδικασία, στο πλαίσιο δίκης επί αγωγής αποζημίωσης, καταλήγοντας να στερεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το δικαίωμά των συνταξιούχων να αξιώσουν δικαστικά γεννημένες και μη παραγεγραμμένες απαιτήσεις τους.
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου