Τον ρόλο του κράτους-επιχειρηματία, τον οποίο θεωρητικώς απεχθάνεται κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο, αναλαμβάνει να παίξει το ελληνικό Δημόσιο βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα της Διπλής Ανάπλασης στον Βοτανικό και να κατεδαφιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οπως αναφέρεται στα παραρτήματα του μνημονίου που υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των έργων που περιγράφονται έως τώρα είναι 258.588.863 ευρώ.
Το μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Δημοσίου ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΟ ο Γιάννης Αλαφούζος και από το Σωματείο ΠΑΟ ο Παναγιώτης Μαλακατές. Από το σύνολο του έως τώρα προϋπολογιζόμενου ποσού, το ελληνικό Δημόσιο μαζί με τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής θα κληθούν να καλύψουν πάνω από το 50%, για την ακρίβεια 130.815.039 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος αφορά την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου των 40.000 θέσεων που προϋπολογίζεται στα 88.915.440 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται 37.509.999 ευρώ για τα έργα διαμόρφωσης στην περιοχή του Βοτανικού, δηλαδή δίκτυα υποδομών, αποχετευτικά και οδοποιία. Προστίθενται επίσης ακόμη 4.389.600 ευρώ για την κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το Σωματείο ΠΑΟ και η ΠΑΕ ΠΑΟ δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά παρά μόνο στη σύνταξη των μελετών για την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου, χωρίς να αναφέρεται το ποσόν.
Ολο το υπόλοιπο κόστος, δηλαδή 127.773.823 ευρώ, θα το αναλάβει η ΑΕΠ (Alpha Επενδυτική Περιουσίας) Ελαιώνα, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Ψάλτης. Στην εταιρεία αυτή έχει περιέλθει το κτίριο-εμπορικό κέντρο που κατασκεύαζε ο Μπάμπης Βωβός στον Βοτανικό πριν πτωχεύσει ως μέρος του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης. Με άλλα λόγια, η ΑΕΠ Ελαιώνα θα ξοδέψει 106.199.029 ευρώ για να ολοκληρώσει το εμπορικό συγκρότημα των 51.856 τετραγωνικών μέτρων.
Θα συμβάλει επίσης με 13.288.770 ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου ΠΑΟ (γυμναστήριο, κτίριο ξιφασκίας, ανοικτό κολυμβητήριο κ.λπ.) και με 8,27 εκατομμύρια για την εκπόνηση μελετών που θα αφορούν τόσο τα έργα στην Αλεξάνδρας όσο και εκείνα στον Βοτανικό.
Ανάλογες υποχρεώσεις είχε ο κύριος του εμπορικού κέντρου και στο προηγούμενο σχήμα όπως περιγραφόταν με το Π.Δ. 161 (Απρίλιος 2013) που δεν προχώρησε. Η βασική διαφορά είναι ότι τότε το Δημόσιο δεν ανελάμβανε να βρει χρηματοδότηση για όλα τα παραπάνω και άφηνε την υπόθεση στον Δήμο Αθηναίων και τους κυρίους των εκτάσεων. Στην ΑΕΠ φέρεται να συμμετέχει και η Τράπεζα Πειραιώς, αν και η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εμφανίζεται ακόμη στο ΓΕΜΗ.
Στον παραπάνω προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται δύο ακόμη έργα: 1) Το υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων που θα διαμορφωθεί εκεί που βρίσκεται τώρα το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αυτό προορίζεται να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, άρα θα το εκμεταλλεύεται για άγνωστο χρονικό διάστημα ιδιώτης. 2) Οι εγκαταστάσεις της ΚΑΕ ΠΑΟ, δηλαδή γήπεδο μπάσκετ και χώρος πολλαπλών χρήσεων, για τα οποία ο δήμος έχει εντοπίσει οικόπεδα στον Βοτανικό. Για να προχωρήσει αυτό το σκέλος του έργου, θα πρέπει να υπογραφεί συμπληρωματικό μνημόνιο με την ΚΑΕ έως τις 20/12/2020.
Θεωρητικώς, το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά να πάρει πίσω τα χρήματα που θα επενδύσει μέσα από τις εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, σουίτες κ.λπ.) του γηπέδου ποδοσφαίρου, τις οποίες θα μισθώνει μέσω αναδόχου. Το γήπεδο, πλην εμπορικών χρήσεων, και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραχωρηθούν άνευ ανταλλάγματος για 99 χρόνια στον ΠΑΟ.
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου