Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Ηλεκτρονικό διαβατήριο για την… «κανονικότητα»

Τώρα που τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο οι ελπίδες πολλών ανθρώπων αναπτερώθηκαν και δειλά δειλά ξεκίνησαν να ονειρεύονται την επιστροφή στην «κανονικότητα» που περιλαμβάνει ταξίδια, ψώνια και κάθε λογής θεάματα. Είναι όμως η επόμενη μέρα όπως την ξέραμε ή στη ζωή μας θα μπουν τα «διαβατήρια εμβολίου»;
Ρεπορτάζ που φιλοξενεί στις σελίδες του το CNN παρουσιάζει μια νέα πραγματικότητα που μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου αρκετές τεχνολογικές εταιρείες και οργανισμοί έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν εφαρμογές για τα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά που θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες τους να ανεβάζουν πληροφορίες για πιθανά τεστ και εμβολιασμούς που έχουν υποβληθεί δημιουργώντας «ψηφιακά διαπιστευτήρια» που θα τους ανοίγουν το δρόμο για να παρακολουθήσουν συναυλίες, αγώνες, κινηματογραφικά θεάματα και άλλες δραστηριότητες.
Το Common Trust Network, μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Γενεύη και συνδέσεις με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πρόσφατα συνεργάστηκε με αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Cathay Pacific, η JetBlue, η Lufthansa, η Swiss Airlines, η United Airlines και η Virgin Atlantic, καθώς και εκατοντάδες συστήματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εφαρμογή CommonPass που δημιουργήθηκε από την ομάδα επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν ιατρικά δεδομένα, όπως το αποτέλεσμα των τεστ Covid-19 ή μια απόδειξη εμβολιασμού από νοσοκομείο ή ιατρό, δημιουργώντας πιστοποιητικό υγείας που θα έχει τη μορφή κωδικού QR χωρίς να αποκαλύπτει ευαίσθητες πληροφορίες.
Για τη χρήση του σε ταξίδια, η εφαρμογή θα αναφέρει τις προϋποθέσεις χορήγησης «υγειονομικής άδειας» σε άμεση σύνδεση με τα σημεία αναχώρησης και άφιξης του δρομολογίου που έχει επιλέξει ο χρήστης.
«Μπορεί να ενεργοποιείται κάθε φορά που ένας επιβάτης διασχίζει τα σύνορα» καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να εμβολιάζεται ένας επιβάτης κάθε φορά που ταξιδεύει, δήλωσε στο CNN Business ο Thomas Crampton, διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνιών του «The Commons Project».
Στο «κόλπο» και μεγάλες εταιρείες
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ξεκινούν επίσης να δραστηριοποιούνται σε ανάλογες υπηρεσίες. Η IBM ανέπτυξε τη δική της εφαρμογή, που ονομάζεται «Digital Health Pass», η οποία επιτρέπει σε εταιρείες και χώρους να προσαρμόσουν τους δείκτες που θα απαιτήσουν για την είσοδο πολιτών, όπως τεστ COVID-19, έλεγχο θερμοκρασίας και αρχεία εμβολιασμού. Στη συνέχεια, τα διαπιστευτήρια που αντιστοιχούν σε αυτές τις ενδείξεις θα αποθηκεύονται σε ένα «κινητό πορτοφόλι».
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και επιστροφής στην «κανονικότητα» μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού, προγραμματιστές καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δύσκολες προκλήσεις όπως θέματα διασφάλισης απορρήτου έως την αποτελεσματικότητα διαφορετικών εμβολίων.
Από την αρχή της πανδημίας, η Apple και η Google παραμέρισαν τον ανταγωνισμό προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού ένα σύστημα που βασίζεται σε Bluetooth για να ειδοποιήσουν τους χρήστες εάν είχαν εκτεθεί στη νόσο Covid-19. Πολλές χώρες και κρατικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν και χρησιμοποίησαν τις εφαρμογές τους.
Η τεχνολογία έχει μπει στην καθημερινότητα της ζωής μας αλλά και για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε «έξυπνα» τηλέφωνα υπάρχουν «λύσεις».
Εταιρείες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Covid-19 Credentials Initiative» αναπτύσσουν μια «έξυπνη κάρτα» που θα «κινείται» μεταξύ των έντυπων πιστοποιητικών εμβολίου και μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.
Όταν οι εταιρείες καταφέρουν και φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τη δημιουργία ενός «διαβατηρίου εμβολίου» θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να βεβαιωθούν ότι ο πληθυσμός θα νιώθει άνετα να το χρησιμοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι θα ρίξουν το βάρος τους ώστε να μειώσουν τις ανησυχίες σχετικά με το χειρισμό των ιδιωτικών ιατρικών πληροφοριών τους.
Το CommonPass, η IBM και το Linux Foundation έσπευσαν να δηλώσουν πως υπερασπίζονται την ιδιωτικότητα των πληροφοριών. Μάλιστα η IBM ανέφερε ότι θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν και να συναινούν στη χρήση των δεδομένων υγείας και θα τους επιτρέπει να επιλέγουν το επίπεδο πληροφοριών που θέλουν να παρέχουν στις αρχές.
Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε, δεν είναι λίγες φορές που έχει αποκαλυφθεί πως προσωπικά δεδομένα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για κερδοσκοπικούς σκοπούς με τις εταιρείς να παρακάμπτουν νόμους και κανόνες που διέπουν τα συμφωνητικά.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: