Το πρακτορείο συγκρίνει την κατάσταση σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, χρησιμοποιώντας ως παραμέτρους το ποσοστό θνησιμότητας, τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων, τις δυνατότητες τεστ, τις συμφωνίες για εμβολιασμό και τις προσπάθειες ενίσχυσης των συστημάτων υγείας.
Από τις 53 χώρες (οικονομίες με ΑΕΠ πάνω από 200 δισ. δολάρια) την κορυφαία θέση καταλαμβάνει η Νέα Ζηλανδία, την οποία ακολουθούν η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση, καθώς καταγράφει καλές επιδόσεις σε κρούσματα και θνησιμότητα, όχι όμως και στον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων.
Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας
Η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του πρακτορείου εφάρμοσε ένα καθολικό lockdown στις 26 Μαρτίου, πριν καν καταγραφεί κάποιος θάνατος από Covid-19, και έκλεισε τα σύνορά της, παρά το γεγονός ότι εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό.
Η πολιτική «εξάλειψης» που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Τζασίντα Άρντερν έφερε εκτεταμένα τεστ, ιχνηλάτηση επαφών και καραντίνα, με αποτέλεσμα η χώρα να μπορεί να λέει εδώ και μήνες ότι ζει σε έναν κόσμο χωρίς κορονοϊό.
Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι διαφορετικό. Η χώρα δεν μπήκε σε υποχρεωτικό lockdown, καθώς είχε ένα αναπτυγμένο σύστημα υγείας με ευρύ σύστημα ιχνηλάτησης επαφών και εμπειρία από επιδημίες του παρελθόντος.
Οι πολίτες συμμορφώθηκαν άμεσα με την χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και παρά το γεγονός ότι παρατηρείται τον τελευταίο καιρό αύξηση κρουσμάτων, η Ιαπωνία έχει μόλις 331 σοβαρά περιστατικά κορονοϊού στα νοσοκομεία της.
Η ασιατική χώρα έχει μια αναπάντεχη επιτυχία, καθώς η γειτνίασή της με την Κίνα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο ιός, δεν επέτρεπε μεγάλη αισιοδοξία αρχικά.
Όμως η κυβέρνηση βασίστηκε στην τεχνολογία με ειδικές εφαρμογές ενημέρωσης των πολιτών και παρακολούθησης περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Είναι η μόνη χώρα που κατέγραψε 200 ημέρες χωρίς κρούσμα.
Υψηλές επιδόσεις παρουσιάζουν και τρεις σκανδικαβικές χώρες (Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία), με τις κυβερνήσεις τους να επιβάλουν επιτυχημένα συνοριακούς ελέγχους, ενώ τα γρήγορα αντανακλαστικά τους δεν επέτρεψαν την έξαρση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η λίστα με τις πρώτες 20 χώρες
- Νέα Ζηλανδία
- Ιαπωνία
- Ταιβάν
- Νότια Κορέα
- Φινλανδία
- Νορβηγία
- Αυστραλία
- Κίνα
- Δανία
- Βιετνάμ
- Σινγκαπούρη
- Χονγκ Κονγκ
- Καναδάς
- Γερμανία
- Ταϊλάνδη
- Σουηδία
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- ΗΠΑ
- Ινδονησία
- Ιρλανδία
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου