Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Πέλλας: Ο ΟΑΕΔ χρειάζεται στήριξη και όχι αποδυνάμωση, όχι υπονόμευση

Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι παρουσιάζονται με χρυσό περιτύλιγμα όλες οι αντεργατικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση αφού με μεγάλους τίτλους όπως:
«ποσό αυξάνεται ο μισθός», «έρχονται αυξήσεις μισθού στον ιδιωτικό τομέα» ή «ανάσα η αύξηση του μισθού για τους εργαζομένους» βλέπουμε σε πολλά ΜΜΕ να αναπαράγεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες το επόμενο έτος που ψηφίστηκε χτες (26/11) από την κυβέρνηση.
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική και κάνεις εργαζόμενος δεν μπορεί να πανηγυρίζει γιατί η μείωση αυτή θα γίνει από τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά και το Λογαριασμό Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ)
Η αλήθεια είναι ότι 7 στους 10 εργαζόμενους δεν κερδίζουν τίποτα. Το όποιο όφελος της μείωσης των εισφορών για τους εργαζόμενους θα είναι μικρό, αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι μεγάλα, διότι μένουν στον αέρα σημαντικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων αλλά και τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης, που ιδίως σε αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι σημαντικά. Στερεί ουσιαστικούς πόρους από τον ΟΑΕΔ, (πάνω από 1 δισ. Ευρώ) οι οποίοι προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών καίριας σημασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Για το βάλουμε στη σωστή διάσταση, Δεν θα στερήσει αυτό το ποσό από τον ΟΑΕΔ! Θα το στερήσει από τους ανέργους. Με το πρόσχημα μιας ελάχιστης αύξησης στους εργαζόμενους, αφαιρεί από τους ανέργους το θεσμικό δικαίωμα για τη στήριξή τους. Με άλλα λόγια παίρνουν θεσμοθετημένους πόρους από τους ανέργους για να δώσουν ψίχουλα στους εργαζόμενους.
Ο ΟΑΕΔ, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, χρειάζεται στήριξη και όχι αποδυνάμωση, όχι υπονόμευση.
➧ Με βάση τα ευρήματα της τελευταίας έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στα 802 ευρώ, 3 στους 10 μισθωτούς παίρνουν λιγότερα από τον κατώτατο και 7 στους 10 λαμβάνουν λιγότερα από 1000 ευρώ. Μόνο το 28% των εργαζομένων έχει πλέον αμοιβές υψηλότερες των 1000 ευρώ, κι από αυτούς περίπου οι μισοί (13%) κινούνται στη ζώνη των 1.000-1200 ευρώ. Είναι, κατά συνέπεια, μικρός ο αριθμός των εργαζομένων που έχει όφελος, έστω και της τάξης των 228 ευρώ ετησίως, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η πλειοψηφία δεν έχει κανένα όφελος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: