Τραγική, και άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών, είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι παλιές παιδικές χαρές της Πέλλας. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια και επίσημα μάλιστα από κατά καιρούς ελέγχους, καταγραφές και αποφάσεις της δημοτικής αρχής, ότι αυτές οι παιδικές χαρές ποτέ δεν πληρούσαν τις κρατικές και διεθνείς προδιαγραφές και δεν έφεραν τα αναγκαία πιστοποιητικά κατασκευής και ασφάλειας. Παρόλα αυτά παραμένουν όλες στην θέση τους ακόμη και σήμερα, σαν να μην έχουν βρεθεί ποτέ ακατάλληλες και επικίνδυνες για λειτουργία και χρήση, για να μας θυμίζουν ως «μνημεία» κακοτεχνίας, εγκατάλειψης, ανύπαρκτης συντήρησης και επικινδυνότητας, ότι η παρούσα δημοτική αρχή ήταν και είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και σ' αυτή την περίπτωση!
Δεν αποτελεί είδηση βέβαια, ούτε ανακαλύψαμε την φωτιά, όταν αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες παιδικές χαρές, ακόμη χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά από συνοδευόμενα ή ασυνόδευτα παιδιά, τους θερινούς κυρίως μήνες, αλλά και όλη την διάρκεια του χρόνου όταν ο καιρός το επιτρέπει, με τους γονείς, κηδεμόνες αλλά και το σύνολο των πολιτών, απλούς θεατές, μοιραίους, άβουλους και συνυπεύθυνους, να μην αντιδρούν, να μην εξανίστανται για την επικίνδυνη αυτή διαμορφωμένη κατάσταση, αποσβολωμένοι και «βυθισμένοι» όπως και στις περισσότερες κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές περιστάσεις, εξελίξεις και ανατροπές των τελευταίων ετών, σε μόνιμο μνημονιακό λήθαργο και ραστώνη! Ήρθε κι έδεσε και η υγειονομική κρίση με την πανδημία και τις καραντίνες, να τους αποπροσανατολίσει εντελώς, να μην έχουν μυαλό για τίποτε άλλο... Αυτό κάνει μάλλον και την δημοτική αρχή, ακόμη πιο αδιάφορη, πιο απαξιωτική και πιο αδρανή για ότι συμβαίνει, να μην παρεμβαίνει όπως οφείλει ως η αποκλειστικά υπεύθυνη, να διατηρεί και να διαιωνίζει σε βαθμό κακουργήματος αυτή την τραγική εικόνα και κατάσταση.
Συν τοις άλλοις, οι συγκεκριμένες παιδικές χαρές δεν έχουν και την καταλληλότερη χωροταξική διάταξη των διαφόρων κατασκευών που φιλοξενούν και οι οποίες είναι τοποθετημένες εντελώς πρόχειρα και τυχαία και φυσικά όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει μετά την τοποθέτησή τους δε συντηρήθηκαν ποτέ, όσο δε για την κυκλοφοριακή ασφάλεια, αυτή δε λήφθηκε σχεδόν ποτέ υπόψη σε καμία απ' αυτές. Κι όπως αποφάνθηκε εσχάτως η δημοτική αρχή μετά από ελέγχους προκειμένου να κατασκευάσει τη μοναδική νέα πιο σύγχρονη παιδική χαρά της Πέλλας, για διάφορους γραφειοκρατικούς και τυπικούς λόγους, καμία από τις παλιές δεν ήταν σε θέση να «φιλοξενήσει» τις νέες κατασκευές, οπότε προήχθη τελικά η καταστροφική λύση του «ξηλώματος» του πάρκου Συντριβανίου, ώστε να κατασκευαστεί στη θέση του η νέα παιδική χαρά! Βέβαια να σημειωθεί εδώ, κι όπως προκύπτει από πολλές μαρτυρίες γονέων και η νέα παιδική χαρά με τις πιο αυστηρές και σύγχρονες προδιαγραφές, δεν χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης και αποδοχής του πληθυσμού, σε ότι αφορά την θέση της και κυρίως την ασφάλεια των κατασκευών και του χώρου, όχι μόνο για τα μικρά παιδιά, αλλά και για τους πιο ηλικιωμένους που συνήθως τα συνοδεύουν. Ακόμη κι αν γίνει τελικά με τον καιρό συνείδηση και συνήθεια, αυτή χρειάζεται σωστή σήμανση γύρω από το χώρο, ανάθεση σε συγκεκριμένο υπάλληλο για τον υπεύθυνο έλεγχο και τη συντήρηση -πχ κάθε έξι μήνες για κατασκευές και κάθε δύο μήνες για το έδαφος-, διάθεση από την αρχή του κάθε χρόνου οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό για τους σκοπούς αυτούς.
Εν κατακλείδι, επειδή το θέμα μας σήμερα είναι οι παλιές παιδικές χαρές και όχι η καινούργια, που «κοσμούν» κατεστραμμένες και επικίνδυνες διάσπαρτα διάφορες περιοχές του οικισμού. Αυτές λοιπόν είναι ορθάνοιχτες κι εύκολα προσβάσιμες σε κάθε περαστικό μικρότερο ή μεγαλύτερο παιδί, κι άμεσα πρέπει να κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή (κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια), για να προληφθούν πολύ σοβαρά ατυχήματα, να αποσπάσει όλες τις επικίνδυνες φθαρμένες κατασκευές και στην θέση τους ας τοποθετήσει παγκάκια για παράδειγμα με την ανάλογη διαμόρφωση των χώρων, μετατρέποντας τις ακατάλληλες, επικίνδυνες και παρατημένες παιδικές χαρές, σε μικρούς κατάλληλους χώρους αναψυχής, σε μικρά πάρκα για όλους τους πολίτες μικρούς και μεγάλους σε κάθε γειτονιά, που συνηθίζουν να συνευρίσκονται κατά τους θερινούς μήνες, με το οικονομικό κόστος αυτής της μετατροπής να είναι με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το ελάχιστο δυνατό για τις πενιχρές δυνατότητες του δήμου. Το πρωτεύον όμως είναι να σφραγιστούν οι παλιές παιδικές χαρές και να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι κατεστραμμένες «προϊστορικές» κατασκευές, κι αν υπάρχει διάθεση, πρόνοια και δυνατότητα για κάτι διαφορετικό, πρακτικό και χρήσιμο στην θέση τους, ευχής έργον να γίνει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου