Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Μητσοτάκης: «Δεν είχαμε εισήγηση» για πιο έγκαιρα μέτρα - Το «μαξιλάρι» δεν υπάρχει πια

Δεν ήταν πολλές οι φωνές στη Θεσσαλονίκη που ζητούσαν lockdown στην πόλη νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση από την Επιτροπή, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Status FM 107,7.
Ερωτηθείς τι πήγε στραβά και ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και εάν ήταν πολιτική απόφαση να μην κλείσει η πόλη την εβομάδα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη απαντήσει στη Βουλή, αλλά θα απαντήσω και εδώ. Πήραμε τις δραστικές αποφάσεις να πάμε στο δεύτερο λοκνταουν όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ταχύτατη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19. Ίσως, όντως, να έπρεπε να είχαμε ενεργήσει μία εβδομάδα γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη. Όμως, δεν ήταν πολλές οι φωνές στην πόλη που ζητούσαν lockdown νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση».
Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που σχημάτισε για τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας τις οποίες επισκέφθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρά την πρωτοφανή πίεση στο ΕΣΥ, τα νοσοκομεία μας αντέξανε, αντέχουν και θα εξακολουθούν να αντέχουν. «Είχαμε αρκετά ενθαρρυντικά νέα τις τελευταίες μέρες: μείωση στο ιικό φορτίο, καλύτερη εικόνα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σημαντικά μειωμένες εισαγωγές στη χθεσινή εφημερία. Για πρώτη φορά διαπιστώνουμε περισσότερα εξιτήρια από όσες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό».
Όμως, έσπευσε να προσθέσει, έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας. Όπως είπε, ειδικά στη Μακεδονία η ένταση στο σύστημα είναι στο maximum, το σύστημα υγείας λειτουργεί στα κόκκινα εδώ και εβδομάδες. «Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τους διασώστες», είπε.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν επιτάχθηκαν περισσότερες κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να το κάνουμε. Συνεργαστήκαμε με τους ιδιώτες και όπου δεν προχώρησε η συνεργασία κινηθήκαμε αναλόγως». «Η εισήγηση του υπουργείου είναι ως προς τις κλινικές ότι δεν απαιτείται προς το παρόν νέα επίταξη», κατέστησε σαφές, σημειώνοντας ότι σε όλη τη χώρα σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες 1.230 ΜΕΘ.
Επανέλαβε πως το κράτος έχει κάνει πολλά σε ό,τι αφορά στην οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία, επικαλούμενος το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και το προστατευτικό πλέγμα για τους εργαζομένους, που δεν μπορούν να εργαστούν εν όσω διαρκεί το lockdown.
Σε ό,τι αφορά στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική, τόνισε πως η οικονομική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Υπενθύμισε πως επί των ημερών του η χώρα μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  χαλάρωσαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και έχει προλάβει, ήδη, να δανειστεί περί τα 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. «Δεν είναι μαξιλάρι και δεν μου αρέσει όπως λέγεται αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό που ισχύει είναι ότι τα μισά είναι δεσμευμένα και τα άλλα μισά αντλήθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ. Καταρχάς δεν πιστεύω ότι θα είναι εκεί το χρέος μας. Όλες οι χώρες δέχονται μεγάλη πίεση. Όσο η ΕΚΤ θα εξακολουθεί να στηρίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίας, το απόλυτο ύψος του χρέους δεν θα με προβληματίζει διότι και μετά την κρίση ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα βελτιωθεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: