Στις 2 Νοεμβρίου, τα προγραμματισμένα χειρουργεία σταματούν στα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ κορονοϊού της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη φρακάρει. Το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει ουσιαστικά βγει εκτός μάχης μετά τα μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικό προσωπικό. Στο Ιπποκράτειο κατά την χθεσινή εφημερία γέμισαν και οι θάλαμοι και οι κλίνες ΜΕΘ για covid. Και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση βάζει άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο αεροδιακομιδών από την Θεσσαλονίκη σε άλλες πόλεις με διαθέσιμες ΜΕΘ.
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων, δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος χώρος, ούτε σε θαλάμους ούτε σε ΜΕΘ covid. Ασθενείς με κορονοϊό παραπέμπονται ή μεταφέρονται από τα Γιάννενα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου το οποίο δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Και στο οποίο, επίσης, σύμφωνα με καταγγελία των γιατρών –παθολόγων του νοσοκομείου δεν υπάρχει ούτε λοιμωξιολόγος, ούτε καν πνευμονολόγος.
Στην Αθήνα, η πληρότητα των ΜΕΘ covid έχει φθάσει στο 60% με 65% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, εάν η πορεία εξάπλωσης της νόσου διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 80% εντός της εβδομάδας. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σύντομα μπορεί να αρχίσει η «διαλογή ασθενών».
«Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», είπε χθες ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης: « Υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν την κάλυψη της εντατικής θεραπείας. Κυρίως θα είναι άνθρωποι που έχουν μικρή πιθανότητα να επωφεληθούν από αυτή. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι να πιάσουν τα μέτρα».
Εν ολίγοις, η πίεση που – κατά τον Σωτήρη Τσιόδρα - «με μαθηματική ακρίβεια θα δεχθεί το σύστημα Υγείας» είναι ήδη εδώ. Τρομάζει την, ήδη φοβισμένη κοινωνία, εκθέτει την κυβέρνηση και αποκαλύπτει τις βαριές ολιγωρίες του τελευταίου οκταμήνου.
Η διαχείριση είναι, και πάλι, πρωτίστως επικοινωνιακή. Οι διαρροές του Μαξίμου έδιναν έμφαση χθες στο ότι η έξαρση της πανδημίας χτυπά όλη την Ευρώπη και «σε άλλες χώρες η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη». Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρ’ ότι απών από την ανακοίνωση του Σαββάτου περί αναστολής των χειρουργείων στα νοσοκομεία, ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη για επιτόπια επιθεώρηση στο ΑΧΕΠΑ και στο Γ. Γεννηματά και το απόγευμα καλεί για ενημέρωση τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Ο Βασίλης Κικίλιας επίσης, υπό την πίεση των ανοιχτών ερωτημάτων για την μη ενίσχυση του ΕΣΥ από την άνοιξη έως σήμερα και τις ελάχιστες, έως ανύπαρκτες, προσλήψεις γιατρών εξέδωσε χθες το βράδυ ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να αναστρέψει την εικόνα της αδράνειας.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί, από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ». Υποστηρίζει επίσης ότι «οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό». Και προσθέτει ότι «4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν».
Οσοι γνωρίζουν, όμως, το τι συμβαίνει στο ΕΣΥ το τελευταίο οκτάμηνο, επισημαίνουν ότι και ο υπουργός και η κυβέρνηση αποφεύγουν επιμελώς να πουν πόσοι ακριβώς γιατροί – και όχι συνολικά υγειονομικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό – έχουν προσληφθεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Διότι, όπως τονίζουν νοσοκομειακές πηγές, το μεγάλο πρόβλημα πέραν των ίδιων των κλινών ΜΕΘ είναι ότι δεν υπάρχουν οι εξειδικευμένοι και έμπειροι γιατροί για να τις λειτουργήσουν. Κατά τις ίδιες πηγές, οι προσλήψεις γιατρών είναι ελάχιστες, και όσες έχουν γίνει ή όσες προκηρύσσονται αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι μόνιμες, οργανικές θέσεις.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να προχωρά, την ύστατη στιγμή, σε αναζήτηση κινήτρων για την άμεση στελέχωση των ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Ένα από τα κίνητρα που συζητώνται φέρεται να είναι αμοιβή 3.000 ευρώ τον μήνα σε πνευμονολόγους, εντατικολόγους και αναισθησιολόγους για όσο διάστημα υπηρετήσουν σε ΜΕΘ covid. Και πάλι όμως δεν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις, ούτε για συντεταγμένο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου