"Ένα μέρος της ζωής μου παραμένει στην Αργεντινή έπειτα από 11 μήνες" εξορίας σε αυτή τη χώρα, είπε ο Μοράλες πριν διασχίσει πεζός τη διασυνοριακή γέφυρα που συνδέει την πόλη Λα Κιάκα, στη βόρεια Αργεντινή, με εκείνη της Βιγιαζόν, στη νότια Βολιβία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Ο Έβο Μοράλες συνοδευόταν όταν βρισκόταν στην πλευρά των συνόρων της Αργεντινής από τον κεντροαριστερά πρόεδρο Αλμπέρτο Φερντάντες, ο οποίος παρέστη χθες, Κυριακή, στην ορκωμοσία του νέου προέδρου σοσιαλιστή Λούις Άρτσε.
"Ευχαριστώ πολύ, τον αδερφό μου Αλμπέρτο", δήλωσε ο πρώην αρχηγός του βολιβιανού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι "του έσωσε τη ζωή", καθώς εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αυτόχθονες Ινδιάνοι ντυμένοι με τις παραδοσιακές πολύχρωμες στολές τους, είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το πρώτο φως της ημέρας παρά τον παγωμένο αέρα για να περιμένουν τον "πατέρα της Βολιβίας".
Αμέσως μετά την άφιξή του ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας (2006-2019), ξεκίνησε ένα ταξίδι χίλιων χιλιομέτρων οδικώς έως το προπύργιό του Τσιμορέ, στον νομό Κοτσαμπάμπα, στην κεντρική Βολιβία.
Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ο οποίος θα συνοδεύεται από σχεδόν "800 οχήματα" σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένεται στην Τσιμορέ την Τετάρτη, έναν χρόνο σαν σήμερα, μετά την αναχώρησή του από τη Βολιβία.
Μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019, κατά τις οποίες ο Μοράλες διεκδικούσε μια τέταρτη θητεία, και τη σύγχυση σε σχέση με τα αποτελέσματα που έδιναν τον νικητή, η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νοθεία, πολίτες είχαν βγει στους δρόμους και ο στρατός τελικά ανέτρεψε τον Μοράλες, ο οποίος κατέφυγε στο Μεξικό και στη συνέχεια την Αργεντινή. Μια μεταβατική κυβέρνηση ανέλαβε τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Ο Λουίς 'Αρτσε, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του 'Εβο Μοράλες, εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου συγκεντρώνοντας το 55% των ψήφων, δίνοντας τέλος σε ένα χρόνο μεταβατικής κυβέρνησης της δεξιάς.
"Είμαστε πολύ χαρούμενοι, είναι σαν πατέρας μας, ο πατέρας όλων των φτωχών ανθρώπων. Επιστρέφει και θα είναι πάντα μαζί μας στην καρδιά μας", δήλωσε με ενθουσιασμό η αυτόχθων Ινδιάνα Αλεχάντρα Τσόκε, μια 56χρονη νοικοκυρά.
Η Βολιβία είναι μία από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοχθόνων Ινδιάνων (41% των 11 εκατομμυρίων κατοίκων). Μεταξύ αυτών, το 34,6% ζει σε συνθήκες φτώχειας και το 12,9% σε εξαθλιωμένη κατάσταση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου