Ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βιάζεται για την πώληση της ΛΑΡΚΟ και του ΔΕΔΔΗΕ, εργαζόμενοι της επιχείρησης που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος καταγγέλλουν εκτόξευση του κόστους λειτουργίας με πρόσληψη ακριβοπληρωμένων «γαλάζιων» διευθυντών και αδιαφανείς αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ
Για τον ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου καλωδίων μεταφοράς ρεύματος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο υπουργός είπε πως η πώληση του 49% των μετοχών και μάλιστα «με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας» ξεκινά ήδη μέσα στον Δεκέμβριο με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» όργιο βολέματος «ημετέρων» με κάθετη αύξηση των θέσεων γενικών διευθυντών, διευθυντών και των αμοιβών τους.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε χθες σε τηλε-συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές και Ενέργειας (ΑΠΕ) του ιστότοπου energypress.gr όπου πλήθος επενδυτών περίμεναν από εκείνον κάποια ανακοίνωση για το τι θα κάνει με τον Ειδικό Λογαριασμό (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου αποζημιώνονται όσοι διαθέτουν φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και άλλες ΑΠΕ. Ο ΕΛΑΠΕ εμφανίζει έλλειμμα που αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020 και οι επενδυτές φοβούνται πως το υπουργείο θα επιβάλει «κούρεμα» στα έσοδά τους.
Ο υπουργός, αν και ρωτήθηκε για το θέμα, περιορίστηκε να επαναλάβει αορίστως ότι «σύντομα θα ανακοινωθεί μια συνολική μεταρρύθμιση, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ σε βάθος χρόνου». Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όμως έδωσε ρέστα λέγοντας ότι:
■ Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου οργανώνεται επενδυτική ημερίδα της ΔΕΗ (μετόχου του ΔΕΔΔΗΕ) και θα γίνει το «μάρκετ τεστ» με στόχο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021.
■ Για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ, είπε, διενεργούνται στο τέλος Νοεμβρίου οι δύο διαγωνισμοί ένας για το μεταλλευτικό συγκρότημα Λάρυμνας και ένας για τα Μεταλλεία Καστοριάς και Ευβοίας. Είπε μάλιστα ότι στόχος είναι «να καταλήξουν όλο τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό σχήμα» και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα εκδηλωθεί «γνήσιο και ικανό ενδιαφέρον».
■ Εξελίξεις προανήγγειλε και για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, λέγοντας ότι αναμένεται η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η τιμολόγηση.
Πάρτι εκατομμυρίων
Μεθοδεύσεις που εξακοντίζουν το κόστος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της πώλησής του καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραθέτοντας στοιχεία που επιβεβαιώνονται, χωρίς οι ίδιοι να βγαίνουν επωνύμως. Οπως αναφέρουν, με συνεχείς αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου Αν. Μάνου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι θέσεις στελεχών.
Αν και στο επίσημο σάιτ της εταιρείας παραμένει το παλιό οργανόγραμμα, οι 3 γενικοί διευθυντές αυξήθηκαν σε 5 και οι 17 διευθυντές έγιναν 26, μεταξύ των οποίων και 2 διευθυντές Επικουρίας Γενικών Διευθυντών. Οι γενικοί λαμβάνουν ετησίως 100.000 ευρώ με δυνατότητα μπόνους 50% και οι διευθυντές 70.000 με 30% μπόνους, ενώ παλαιότερα ίσχυε πλαφόν 4.650 ευρώ τον μήνα. Τους διευθυντές επικουρούν και βοηθοί διευθυντές ενώ σε κάποιες διευθύνσεις οι εναπομείναντες μισθωτοί υπάλληλοι είναι ελάχιστοι.
Οι εργαζόμενοι αναφέρονται και σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Μιλούν, μεταξύ άλλων, για στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε ως γενικός διευθυντής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε αναβαθμιζόμενος, αφού προεκλογικά εμφανίστηκε στο πλάι του Αδωνη Γεωργιάδη και του Κωστή Χατζηδάκη. Μιλούν για στέλεχος με «βαρύ παρελθόν» στις κρατικοδίαιτες μπίζνες και συγγένεια με παλαιότερη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και για άλλα πρόσωπα που ανέλαβαν θέσεις με κύριο προσόν την προϋπηρεσία τους στη Lafarge-Ηρακλής μαζί με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο Αν. Μάνο.
Αναφέρουν ότι όλες οι θέσεις καλύφθηκαν χωρίς δημοσιότητα στις προκηρύξεις, οι οποίες εμφανίζονταν μόνο σε κάποιο δυσπρόσιτο σημείο του σάιτ της εταιρείας. Κάνουν επίσης λόγο για περίεργες αναθέσεις προμηθειών όπως εκείνες που συμποσούνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια μασκών προστασίας από τον κορονοϊό. Ενα πραγματικό «νοικοκύρεμα» ενόψει ιδιωτικοποίησης...
Υπενθυμίζεται ότι 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Σ. Φάμελλου έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή μιλώντας για «γαλάζια άλωση» στον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να έχουν λάβει απάντηση από την κυβέρνηση. Χθες, πάντως, ο Σ. Φάμελλος, που μίλησε στο ίδιο συνέδριο με τον Κ. Χατζηδάκη, ζήτησε «μορατόριουμ» στις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών υποδομών και δικτύων χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση και ειδικά ο κύριος Χατζηδάκης να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς αυτό να υπαγορεύεται από δανειστές, μνημόνια ή άλλες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας».
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου